Θέμα απομάκρυνσης του αντιδημάρχου Πολεοδομίας Δ. Βέροιας Κώστα Παλουκίδη από την θέση του φαίνεται πως προέκυψε στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας, κατά τη συνεδρίαση του Σώματος το απόγευμα της Δευτέρας (24/5/2021). 

Αφορμή ήταν η προσπάθεια του αντιδημάρχου να παρουσιάσει θετικά οικονομικά στοιχεία για την περίοδο της χούντας, σε απάντηση αναφορών της προηγούμενης συνεδρίασης με αφορμή την 21η Απριλίου,  προκαλώντας την άμεση αντίδραση αρχικά του επικεφαλής της παράταξης “Προτεραιότητα στον Πολίτη” Αντώνη Μαρκούλη και έπειτα του ίδιου του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Άρη Λαζαρίδη, οποίος ζήτησε από τον κ. Παλουκίδη να αλλάξει θέμα, καθώς αναφορές που εξυμνούν ή δικαιολογούν την χούντα δεν είναι αποδεκτές. Την έντονη αντίδραση του εξέφρασε και ο επικεφαλής της ΛΑΣ Δ. Βέροιας Γιώργος Μελιόπουλος, ο οποίος και αποχώρησε από τη συνεδρίαση, ζητώντας από τον Δήμαρχο και την Γ. Μπατσαρά να προχωρήσουν στην αποπομπή του αντιδημάρχου, διαφορετικά θα θεωρηθεί ότι αποδέχονται τα υμνητικά λόγια της χούντας.

Ο κ. Παλουκίδης, ο οποίος τελικά δεν ολοκλήρωσε αυτό που ήθελε να πει, δήλωσε ότι λυπάται για την στέρηση του δικαιώματός του να εκφράσει αυτό που ήθελε. 

Λίγη ώρα αργότερα, ο Δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης τόνισε ότι δεν μπορεί να μπαίνει σε ζυγαριά η όποια ευημερία πριν ή στις αρχές της χούντας με τα βασανιστήρια και τις εξορίες κατά της διάρκεια της επταετίας και δήλωσε ότι τις επόμενες μέρες (μετά την επιστροφή του από την Αθήνα, όπου μεταβαίνει την Τρίτη 25 Μαΐου) θα χρειαστεί να ξεκαθαρίσει κάποια πράγματα με τον αντιδήμαρχο, φράση που εκλήφθηκε ως… κρίση στην μεταξύ τους συνεργασία. 

Μένει να δούμε τι θα “ξεκαθαρίσουν”, διότι – εδώ που τα λέμε – όλοι έχουμε απορία τι ήθελε τελικά να πει ο κ. Παλουκίδης. Ήθελε να μας πει ότι υπήρχε ευημερία στην Χούντα και ότι για αυτό ήταν όλα καλά ή κάτι άλλο;

Πάντως, δεν είναι τόσο απλό να αποπεμφθεί ένας αντιδήμαρχος… Στο Άρθρο 68 του Νόμου 4555/2018 (Αντιδήμαρχοι) σε Αντικατάσταση του άρθρου 59 και τροποποίηση του άρθρου 207 του ν. 3852/2010, αναφέρεται:

4. Η θητεία των αντιδημάρχων δεν μπορεί να είναι μικρότερη των δύο ετών. Κατά τη διάρκεια της θητείας τους, οι αντιδήμαρχοι δεν μπορούν να εκλεγούν ή να είναι μέλη του προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου. Η ανάκληση του αντιδημάρχου πριν τη λήξη της θητείας του είναι δυνατή με ειδικώς αιτιολογημένη απόφαση του δημάρχου.

 

Το πότε θεωρείται αιτιολογημένη μία απόφαση, είναι ένα θέμα… Πάντως, υπενθυμίζεται στην τελευταία θητεία της Δημάρχου Χαρούλας Ουσουτζόγλου (2014) είχε αποπέμψει τον τότε αντιδήμαρχο Νίκο Τσιαμήτρο, ο οποίος είχε προσφύγει στην Αποκεντρωμένη και δικαιώθηκε. Τότε όμως ίσχυε ο “Καλλικράτης” και όχι ο “Κλεισθένης Ι”.

Σε κάθε περίπτωση, ο Κώστας Παλουκίδης είχε δηλώσει λίγο μετά από την ανεξαρτητοποίησή του από την παράταξη Μπατσαρά, μιλώντας στον ΑΚΟΥ 99.6, ότι είναι στην διάθεσή του Δημάρχου η παραίτησή του, αν του ζητηθεί. Οπότε, πριν χρειαστεί να μιλήσουμε για αποπομπή, αν τελικά δεν… ξεκαθαριστούν τα πράγματα, θα μπορούσε να υπάρχει παραίτηση, χωρίς άλλα… τρεχαματα.

 

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και…  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

//

Πηγή