Μήνυμα του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα για την 102η επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

«Συμπληρώσαμε σήμερα 102 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Αποτίουμε φόρο τιμής στη μνήμη των 353.000 Ποντίων θυμάτων μιας ανείπωτης τραγωδίας, με μια υπόσχεση για το μέλλον: 

Να μην επιτρέψουμε ποτέ ξανά να συμβεί ανάλογη θηριωδία. Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου μας διδάσκει ότι οφείλουμε πάντα να είμαστε σε εγρήγορση για την υπεράσπιση του Ελληνισμού. Η μεγαλύτερη τιμή στα θύματα, αλλά και σε όσους βίωσαν την απάνθρωπη και μισαλλόδοξη συμπεριφορά και ταυτόχρονα το οφειλόμενο χρέος όλων μας είναι να συνεχίσουμε με όλες τις δυνάμεις μας να αγωνιζόμαστε για την καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας. Ήρθε η ώρα επιτέλους η Τουρκία να αναλάβει τις ιστορικές ευθύνες της και να ζητήσει συγγνώμη, αναγνωρίζοντας τη Γενοκτονία. Όχι ως πράξη ρεβανσισμού, αλλά ως πράξη δικαιοσύνης, ανθρωπισμού, ειρήνης και αναγνώρισης της ιστορικής αλήθειας. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα συνεχίσει να τιμά τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου κάθε χρόνο. Η 19η Μαΐου δεν είναι μόνο ημέρα μνήμης και τιμής, αλλά καθήκοντος και ευθύνης. Μιας ευθύνης που βαραίνει όλους τους Έλληνες και με υπερηφάνεια την αναλαμβάνουμε»

Ανάρτηση του βουλευτή Ημαθίας (ΝΔ) Τάσου Μπαρτζώκα στα social media:

« Η δικαίωση των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων του στυγερού εγκλήματος κατά των Ελλήνων του Πόντου, εξακολουθεί και παραμένει ως ανοικτή εκκρεμότητα.

Το τραύμα δεν θα κλείσει, παρά μόνο με τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων. Μόνο τότε θα «βεβαιωθεί η ιστορία».

Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για τη διεθνοποίηση της θηριωδίας και υποκλινόμαστε στην ποντιακή ψυχή!»

Μήνυμα Λάζαρου Τσαβδαρίδη για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων

Η Γενοκτονία των Ποντίων από τους Τούρκους αποτελεί ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που παραμένει ανοιχτή πληγή στη συλλογική μνήμη του Έθνους μας. Ένα έγκλημα που μας γεμίζει βαθιά οδύνη και απαιτεί την ιστορική δικαίωση των αθώων θυμάτων.

Η σφαγή 353.000 προγόνων μας στα ιερά χώματα του Πόντου, ο εκτοπισμός και η εκρίζωση εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου από τις πατρογονικές τους εστίες καθώς και το έπος της προσφυγιάς είναι σελίδες της Ελληνικής ιστορίας που όχι μόνο οργίζουν, συγκινούν και πεισμώνουν αλλά και διδάσκουν.

Διδάσκουν ότι η ποντιακή ψυχή, υπερήφανη και αγέρωχη, κατόρθωσε όχι μόνο να υπερβεί τον αφανισμό αλλά να συμβάλει καθοριστικά στην κοινωνική ανόρθωση και στην οικονομική και πολιτιστική ανάταση του ελληνικού κράτους μέσα στον 20ο αιώνα.

Διδάσκουν ότι οι όλες εμείς οι νεότερες γενιές μας έχουμε ιερό καθήκον όχι μόνο να τιμούμε τους νεκρούς και ξεριζωμένους προγόνους μας αλλά κυρίως να προασπίζουμε στην καρδιά μας με σθένος και υπερηφάνεια όσα αυτοί μας κληροδότησαν με το παράδειγμα της ζωής τους και της θυσίας τους.

Και τέλος διδάσκουν ότι ο αγώνας για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας πρέπει πάντα να αποτελεί κυρίαρχη δέσμευση όλων μας προκειμένου να αποδοθεί η δικαιοσύνη, να αποκατασταθεί η ιστορική αλήθεια, να απαιτηθεί η ρητή και χωρίς υποσημειώσεις συγγνώμη της Τουρκίας και να ανοίξει ο δρόμος για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων των απογόνων των θυμάτων και επιζώντων της Γενοκτονίας.

Λάζαρος Τσαβδαρίδης

Αν. Γεν. Γραμματέας ΚΟ της ΝΔ – Βουλευτής Ημαθίας ΝΔ

Ανάρτηση της βουλευτή Ημαθίας (ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ) Φρόσω Καρασαρλίδου στα social media:

19η Μαΐου, μέρα πένθους και μνήμης των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Σήμερα τιμούμε τα 353.000 θύματα των Ελλήνων του Πόντου που  εκτοπίστηκαν, βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν από τους Τούρκους.

Η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού άφησε βαθιές πληγές και οδυνηρές μνήμες σε όλους τους Πόντιους.

Είναι χρέος μας, να θυμόμαστε την κτηνωδία που συντελέστηκε και να τιμούμε όσους και όσες υπέφεραν και μαρτύρησαν.

Είναι χρέος μας να συνεχίσουμε να διεκδικούμε τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας και τη δικαίωση του ποντιακού ελληνισμού 

Είναι χρέος μας να μην  ξεχάσουμε!

 

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και…  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

//

Πηγή