Είναι αλήθεια ότι παρατηρώντας τον αριθμό των νεκρών από την πανδημία στην χώρα μας το τελευταίο διάστημα και συγκρίνοντας τον με αυτόν άλλων ευρωπαϊκών χωρών κάτι δεν μου άρεσε.

Μου φαινόταν μεγάλος σε σχέση πάντα με τον πληθυσμό κάθε χώρας και τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων. Όμως απέδωσα αυτήν την αίσθηση μου στην τάση που έχουμε ως λαός να θεωρούμε ότι τα γνωρίζουμε όλα και έτσι δεν ασχολήθηκα άλλο. Όμως πριν από λίγες ημέρες έπεσε στην αντίληψη μου ένα άρθρο του Στέφανου Μάνου πρώην υπουργού της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, που αναρωτιόνταν γιατί έχουμε περισσότερους νεκρούς από άλλες ευρωπαϊκές χώρες; Συνέχιζε δε λέγοντας ότι έχει την εντύπωση ότι ο ελληνικός λαός δεν γνωρίζει την αλήθεια για τους νεκρούς από την πανδημία και ότι αυτή η άγνοια εξηγεί ενδεχόμενα την ανεμελιά και την άγνοια του κινδύνου.

Έτσι λοιπόν ασχολήθηκα ξανά κάνοντας μία απλή έρευνα σε σχέση με το συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε Ευρωπαϊκές χώρες και περιοχές και τον αριθμό των νεκρών. Τα στοιχεία είναι της 15/5/2021 και προέρχονται από το διαδίκτυο και την σελίδα κορωνοϊός LIVE by iefimerida.gr. 

Παραθέτω έναν πίνακα με τις Ευρωπαϊκές χώρες και περιοχές και το ποσοστό θανάτων ανα συνολικό αριθμό κρουσμάτων. 

Τι δείχνει αυτός ο πίνακας; Δείχνει πόσοι άνθρωποι που νόσησαν από κορωνοϊό πεθαίνουν. Βλέπουμε λοιπόν ότι στην Ελλάδα ποσοστό 3,03% από αυτούς που νοσούν από κορωνοϊό πεθαίνουν, ένα ποσοστό από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης. Μάλιστα είναι το έκτο χειρότερο μεταξύ πενήντα τεσσάρων Ευρωπαϊκών χωρών. Χειρότερο ποσοστό από εμάς έχουν μόνο η Σλοβακία, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Βοσνία και Σκόπια. Καλύτερο ποσοστό από εμάς που σημαίνει ανθρώπινες ζωές  έχουν Τουρκία, Ουκρανία, Σερβία, Ρουμανία, Μολδαβία, Μαυροβούνιο, Κύπρος, Κόσοβο, Γεωργία, Αρμενία, Αλβανία, Αζερμπαϊτζάν και λοιποί. 

Τι σημαίνει αυτό κατά την γνώμη μου χωρίς να είμαστε ειδικοί; Με τα έως τώρα στοιχεία αν νοσήσει κανείς από κορωνοϊό στην Αλβανία και την Ελλάδα, στη χώρα μας έχει μεγαλύτερη πιθανότητα κατά 65% να πεθάνει από την Αλβανία. Μάλλον λοιπόν η κυβέρνηση θέλει να μας πείσει ότι ζούμε σε εικονική πραγματικότητα, όπως πολύ σωστά τονίζει η ομόσταβλη στήλη “Στήλη άλατος“.

Καλό, λοιπόν, θα ήταν η κυβέρνηση να έκανε περισσότερα και να έλεγε λιγότερα. Όλοι καταλαβαίνουν ότι η άρση πολλών μέτρων κατά της πανδημίας οφείλεται περισσότερο στην εξασθένιση των αντοχών της οικονομίας και όχι στην αισθητή βελτίωση αντιμετώπισης της πανδημίας. Αυτό ας το έχουν κατά νου και κάποιοι τοπικοί ασχολούμενοι με θεάματα που προσδοκούν σε πολιτιστικές εξορμήσεις σε βουνά και λαγκάδια.

(Την  μόνιμη στήλη Αλήθεια ή… όχι;”  επιμελείται εξωτερικός συνεργάτης του InVeria.gr, παρουσιάζεται κάθε Δευτέρα πρωί και δεν εκφράζει απαραίτητα τις απόψεις της διεύθυνσης της ιστοσελίδας)  

//

Πηγή