Είναι αλήθεια ότι ο χώρος του πολιτισμού μαζί με άλλες δραστηριότητες έχει πληγεί σφοδρά από την πανδημία το 2020 και δυστυχώς νομίζω ότι αυτό θα συμβεί και σε μεγάλο βαθμό και το 2021. Ένα τμήμα του πολιτισμού είναι και οι συναυλίες που γίνονται τα καλοκαίρια στη χώρα μας.

Άλλωστε η ανακοίνωση του Π.Σ.Δ.Π.Ε. φιλοξενείται  φαρδιά-πλατιά και στο facebook του Χώρου Τεχνών δήμου Βέροιας ωσάν να είναι ο χώρος τεχνών ο τοπικός αντιπρόσωπος του Π.Σ.Δ.Π.Ε. ή στην καλύτερη περίπτωση για να μας προετοιμάσει ψυχολογικά για το τι δεν θα συμβεί το καλοκαίρι του 2021. Στη συνέντευξη αναφέρεται το πείραμα που έγινε στην Βαρκελώνη σε δοκιμαστική συναυλία με 5000 άτομα σύμφωνα με τα προ κορωνοϊού δεδομένα και είχε ελπιδοφόρα νέα.

Το πείραμα έγινε με συγκεκριμένο τρόπο: αρνητικό τέστ ημέρας COVID 19 για κάθε θεατή, αποκλεισμός ατόμων με καρδιοπάθειες, καρκίνους ή πρόσφατη επαφή με γνωστό κρούσμα και υψηλής ποιότητας μάσκες προσφορά των διοργανωτών. Μπορεί άραγε να γίνει συναυλία στη Βέροια με αυτές τις προϋποθέσεις; Ακόμη αναφέρεται δημοσίευμα αμερικάνικης εφημερίδας που αναφέρει ότι συναυλίες και φεστιβάλ θα επιστρέψουν το 2022. Σε γενικές γραμμές αναφέρεται το διεθνές αλλά και εγχώριο αβέβαιο περιβάλλον για την διεξαγωγή συναυλιών που όμως οφείλεται στο επιβαρυμένο επιδημιολογικό. περιβάλλον στην χώρα μας αυτό το χρονικό διάστημα. 

Στην ανακοίνωση του Π.Σ.Δ.Π.Ε. για τις συναυλίες του 2021 και μετά την ανακοίνωση της πολιτείας για το τι θα ισχύσει αρχικά (χωρητικότητα 50% μόνο καθήμενοι κλπ), γίνεται λόγος για εχθρική εμμονή της πολιτείας απέναντι στον κλάδο, διχαστική πολιτική σε σχέση με τον κινηματογράφο και το θέατρο, ενώ γίνεται αναφορά στην τοπική αυτοδιοίκηση η οποία δεν βοηθά καλυπτόμενη πίσω από έναν μίζερο λόγο οικονομικής ένδειας(όταν η τοπική αυτοδιοίκηση υπερασπίζεται τα οικονομικά της που είναι οικονομικά των δημοτών της αυτό είναι μιζέρια, ενώ όταν τα υπερασπίζεται ένας ιδιώτης είναι θεμιτό και εύλογο). 

Μοναδική εξαίρεση είναι κατά τον Π.Σ.Δ.Π.Ε. η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων που από πέρσι στήριξε την μουσική παραγωγή με το MAXIMUM των παροχών. Αυτό από μόνο του όμως λέει πολλά. Αν είναι έτσι τότε μόνο ο ισχυρότερος οικονομικά Δήμος της Χώρας μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του Π.Σ.Δ.Π.Ε. όπως τις θέτει ο ίδιος.

Άραγε ποιά είναι η γνώμη του Συνδέσμου για τον Δήμο Βέροιας; Ακόμη αναφέρεται στην παραπάνω ανακοίνωση ότι το 2020 Δήμαρχοι και Αστυνομία ακύρωναν και ανέβαλλαν συναυλίες χωρίς να έχουν κρατική εντολή πράττοντας κατά το δοκούν. Αναρωτιέμαι αν σε μία συναυλία στο θέατρο άλσος Παπάγου και παρά την τήρηση των μέτρων προστασίας εμφανίζονταν κάποιο ή κάποια κρούσματα θα ήταν άμοιρη ευθυνών η Δημοτική Αρχή Βέροιας: Όχι βέβαια κατά την άποψη μου. 

Κλείνοντας θα ήθελα και εγώ να επανέλθουν τα πράγματα προ κορωνοϊού αλλά για μένα προέχει η δημόσια υγεία. Φυσικά και η κυβέρνηση πρέπει στο πλαίσιο των αντοχών της οικονομίας και των προτεραιοτήτων για άνοιγμα τομέων της οικονομίας να ενισχύσει τον χώρο των φεστιβάλ και συναυλιών, πράγμα που νομίζω ότι κάνει στο πλαίσιο του δυνατού. Απόδειξη η ψήφιση του άρθρου 78 του νόμου 4795/2021 ρυθμίσεις για την ακύρωση και αναβολή εκδηλώσεων, με παράταση της επιστροφής χρημάτων από εκδηλώσεις που αναβλήθηκαν ή θα αναβληθούν έως 30.9.2022 και περί αστικής ευθύνης.

 

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και…  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

//

Πηγή