Δελτίο Τύπου από βουλευτή Ημαθίας (ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία) Φρόσω Καρασαρλίδου:

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ του νομού μας Φρόσω Καρασαρλίδου σχετικά με τη μη συμπερίληψη των αγροτικών προϊόντων ΠΟΠ του νομού Ημαθίας στην προσαυξημένη αποζημίωση που ορίζεται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Όπως επισημαίνεται στην Ερώτηση, οι παραγωγοί του νομού μας βρίσκονται σε απόγνωση λόγω των παγετών που έλαβαν χώρα στις 24-26 Μαρτίου και στις 8-10 Απριλίου, τη ζημιά των οποίων ολοκλήρωσε η χαλαζόπτωση στις 19 Απριλίου. Αναμένονται, λοιπόν, οι αποζημιώσεις για την ολοκληρωτική αυτή καταστροφή από τον ΕΛΓΑ, ο κανονισμός του οποίου προβλέπει αποζημιώσεις προσαυξημένες έως 30% για τα ΠΟΠ προϊόντα, καθώς πρόκειται για προϊόντα με αυξημένο κόστος παραγωγής.

Με βάση αυτό τα ΠΟΠ μήλα Ζαγοράς αποζημιώθηκαν –ορθώς- με προσαύξηση 20%. Δε συνέβη όμως το ίδιο και με τα ΠΟΠ ροδάκινα-νεκταρίνια Νάουσας και τα τραγανά κεράσια ΠΟΠ Ροδοχωρίου, προϊόντα 100% εξαγώγιμα, οι παραγωγοί των οποίων δεν έλαβαν την προβλεπόμενη προσαύξηση.

Ερωτάται, λοιπόν, ο αρμόδιος Υπουργός:

Για ποιο λόγο η απόφαση του ΕΛΓΑ για την προσαυξημένη αποζημίωση δεν συμπεριέλαβε και τα ΠΟΠ προϊόντα του νομού Ημαθίας.

Σε ποιες ενέργειες πρέπει να προβούν οι παραγωγοί προκειμένου να λάβουν την προσαυξημένη αποζημίωση που δικαιούνται.

 

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και…  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

//

Πηγή