Στις 5 το απόγευμα της Τετάρτης 21 Απριλίου 2021 ξεκίνησε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας, μέσω τηλεδιάσκεψης, και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 11 το βράδυ της ίδιας μέρας… 

Αυτές τις σχεδόν 6 ώρες συνεδρίασης οι δημοτικοί σύμβουλοι της Βέροιας κλήθηκαν, για ακόμη μία φορά, να λάβουν αποφάσεις για τους δημότες της Βέροιας, για ζητήματα που τους απασχολούν, για θέματα που θα βελτιώσουν την καθημερινότητά τους, θα κάνουν καλύτερη την πόλη. 

Τελικά, πέραν των θεμάτων που άπτονται των καθηκόντων των δημοτικών συμβούλων, το Σώμα ασχολήθηκε για πάνω από μία ώρα με ψηφίσματα για να γίνει Μουσείο για τον Ποντιακό Ελληνισμό στην Θεσσαλονίκη και για να εκδοθεί συγχαρητήριο ψήφισμα στον Πρωθυπουργό και στον Υπ. Εξωτερικών για τις δηλώσεις του δεύτερου σε συνέντευξη Τύπου στην Τουρκία. 

Μάλιστα, ειδικά για το δεύτερο ψήφισμα που πρότεινε ο επικεφαλής της παράταξης “Συνδημότες” Παύλος Παυλίδης δαπανήθηκε ο περισσότερος χρόνος και ένα ολόκληρο συμβούλιο ασχολούνταν με το πόσο θερμό ή όχι θα πρέπει να είναι το ψήφισμα / συγχαρητήριο μήνυμα στην κυβέρνηση ή αν τελικά πρέπει ή όχι να σταλεί…

Η πρόταση για συγχαρητήριο ψήφισμα από την παράταξη Παυλίδη ήταν η εξής:

Κύριε πρωθυπουργέ, 

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι νιώθουμε υπερηφάνεια για το ότι μετά από χρόνια σταμάτησε επιτέλους η πολιτική των πολιτικών επαφών χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Η τακτική αυτή δεν βοηθούσε ούτε στην ενημέρωση ημών, πόσο μάλλον στην ενημέρωση των συμμάχων μας και της διεθνούς κοινότητας, για την πραγματική κατάσταση στις σχέσεις μας με την γείτονα. 

Η ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης, όπως αυτή εκφράστηκε από τον υπουργό Εξωτερικών κ. Δένδια στην πρόσφατη κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του, έδωσε την ευκαιρία σε εχθρούς και φίλους, αφενός να ενημερωθούν για τα πραγματικά γεγονότα και τις παράλογες απαιτήσεις της γείτονος, αφετέρου να νοιώσουμε και εμείς, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, ισότιμοι συνομιλητές, που είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν την αλήθεια και τα πάτρια εδάφη. 

Χωρίς καμία πρόθεση ανέξοδου και κακώς νοούμενου πατριωτισμού, θέλουμε να σας συγχαρούμε για την στάση σας. 

Υπενθυμίζεται ότι η άκρως επιτυχημένη έκφραση “είναι γράμμα στον Θεό”  στρέφεται κατά των ψηφισμάτων από τα δημοτικά συμβούλια και έχει καθιερωθεί από τον κ. Παυλίδη στα τοπικά πολιτικά πράγματα, καθώς είναι μια πάγια και παλιά του θέση και μια έκφραση που χρησιμοποιούσε συχνά, θέλοντας να υποβαθμίσει την αποτελεσματικότητα των ψηφισμάτων.

Τελικά, ακόμα και η πρώην βουλευτής της ΝΔ και σημερινή επικεφαλής δημοτικής παράταξης και αντιδήμαρχος Γεωργία Μπατσαρά και η πρόεδρος της Τοπικής Οργάνωσης της ΝΔ και αντιδήμαρχος  Συρμούλα Τζήμα απέρριψαν αυτή την πρόταση, θεωρώντας της “too much”. Η μεν Γεωργία Μπατσαρά αντιπρότεινε ένα πιο φειδωλό κείμενο, ενώ η Συρμούλα Τζήμα έφτασε στο σημείο να πει ότι τα κείμενα καλό είναι να μην έχουν κολακείες…

Η πρόταση από την συμπολιτευόμενη Γεωργία Μπατσαρά, που αντιπρότεινε ένα κείμενο όπως το παραπάνω, παραλείποντας μερικά στοιχεία, που διαμορφωνόταν ως εξής:

Το δημοτικό συμβούλιο της Βέροιας εκφράζει τα θερμά του συγχαρητήρια στον πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη και ιδιαίτερα στον υπουργό Εξωτερικών κ. Δένδια, για την σθεναρή, πατριωτική του στάση που κράτησε απέναντι στον ομόλογό του Τούρκο Υπουργό, υπερασπιζόμενος τα δίκαια της χώρας μας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και μας έκαναν εθνικά υπερήφανους.

Νωρίτερα υπήρξε η πρόταση του Δημάρχου Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη να εκδοθεί μεν συγχαρητήριο ψήφισμα, αλλά να οριζόταν μια επιτροπή που θα συνέτασσε το κείμενο του ψηφίσματος, ώστε να έχει ευρύτερη αποδοχή.

Τελικά, το κείμενο του κ. Παυλίδη το ψήφισαν 12 άτομα (από την παράταξη Παυλίδη, ορισμένοι από την παράταξη Τσανακτσίδη και ο Κ. Παλουκίδης από την παράταξη Μπατσαρά, πριν ανεξαρτητοποιηθεί), ενώ οι υπόλοιποι καταψήφισαν ή ψήφισαν λευκό. 

Η πρόταση της κ. Μπατσαρά (κείμενο) και του κ. Βοργιαζίδη (σύσταση επιτροπής), μετά από τις σχετικές διαβουλεύσεις και γνωμοδοτήσεις, δεν τέθηκαν καν προς ψήφιση. 

(Ακολουθεί σχολιασμός)

Έτσι, το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας δεν θα εκφράζει τα συγχαρητήριά του προς τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών για την “πατριωτική” τους στάση, την οποία όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ κοκ) προφανώς – κατά την άποψη του πρώτου κειμένου – δεν είχαν επιδείξει. Και, επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Δένδιας δεν θα λάβουν θάρρος και κουράγιο για να συνεχίσουν να ορθώνουν το ανάστημά τους απέναντι στους Τούρκους, έχασαν δε την ευκαιρία να λάβουν ένα ψήφισμα που πέρα από ένα απλό πολιτικό κείμενο θα μπορούσε να θεωρηθεί και λογοτέχνημα, λόγω της ιδιαίτερα προσεγμένης γλώσσας που χρησιμοποιήθηκε. 

Αν και μερικές προσθήκες όπως “πολυχρονεμένε μας Πρωθυπουργέ“, “τουρκοφάγε Υπουργέ“, “καλέ τι γκόμενος είσαι εσύ“, “πως τους πετσόκοψες ρε….” θα μπορούσαν να κάνουν πιο ολοκληρωμένο και… ζουμερό το πρώτο κείμενο. 

Ωστόσο, αν και απορρίφθηκε το ψήφισμα, στο Μέγαρο Μαξίμου θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη την προσπάθεια από τους εμπνευστές του και να τους… θυμούνται αν κάποτε χρειαστεί. Τόση ώρα, τόση προσπάθεια, να μην πάνε χαμένα. 

Όσον αφορά στο δεύτερο κείμενο ή στην πρόταση για σύσταση επιτροπής, μάλλον ανακούφιση πρέπει να νοιώθουν αυτοί που τα πρότειναν. Διότι, από τη μία ήταν ο φόβος μην τους πουν “γιουσουφάκια” (τελικά ακούστηκε – ίσως κατά λάθος – κι αυτή η έκφραση σε βάρος κάπου δημοτικού συμβούλου που καταψήφισε την πρόταση Παυλίδη από κάποιον δημοτικό σύμβουλο που δεν προλάβαμε να δούμε ποιος ήταν) και από την άλλη ήταν ίσως και η συστολή για το πως θα μπουν σε μια διαδικασία που θα μπορούσε από κάποιους να χαρακτηριστεί από υπερβολική και άσκοπη έως παιδαριώδη ή γαλίφικη. 

 

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και…  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

//

Πηγή