Από την δρ. Αναστασία Πάπαρη:

Το παρακάτω Ερωτηματολόγιο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο προβληματισμού του ARCHI.POLIS Dr Anastasia Paparis Architects & Town Planners (Γραφείο Ερευνών και Μελετών με έδρα τη Βέροια) και της Ομάδας Facebook ΒΕΡΟΙΑ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ (διαχείριση Αν. Πάπαρη) και για τον τρόπο Αναγέννησης – Αναζωογόνησης του Ιστορικού Κέντρου της πόλης. 

Η προκαταρκτική έρευνα στις δύο σελίδες Facebook  (προσωπική και Ομάδας) έδωσε θετικές απαντήσεις  (likes) κατά 100% για την ανάγκη έναρξης ενός δημόσιου διαλόγου για τη Βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης, με πρώτο βήμα το Ιστορικό Κέντρο της. Κεντρικό θέμα αυτού του πρώτου βήματος είναι η Αναγέννηση / Αναζωογόνηση του ΙΚ της πόλης με όρους βιωσιμότητας, κοινωνικής συνοχής, πολιτισμικής / πολιτιστικής ταυτότητας και οικονομικής ανάπτυξης.

Τα Όρια του Ιστορικού Κέντρου Βέροιας ορίζονται περιγραφικά ως εξής:

Οδοί Θωμαϊδου – Μ. Μπότσαρη – Δήμητρας – Ακροπόλεως –  Γέφυρα Κούσιου – Αριστοφάνους – Ανοίξεως – Θωμαϊδου (ιδιαίτερα οι παραδοσιακές συνοικίες: Κυριώτισσα, Εβραϊκή συνοικία, Ιστορικό Εμπορικό Κέντρο, συνοικίες Παναγίας Δεξιάς, Αγ. Σπυρίδωνος, Αγ. Νικολάου, Αγ. Γεωργίου, Υπαπαντής). 

Ευρύτερο Ιστορικό Κέντρο, επιπλέον των παραπάνω: Συνοικίες Τριποτάμου, Κάτω Στρατώνων, Μαυρομιχάλη, Μ. Μπότσαρη, Αγ. Παρασκευής και Κυψέλης. 

Το Ερωτηματολόγιο είναι ανώνυμο και πολλαπλών επιλογών. Τα ευρήματα θα δημοσιοποιηθούν στον τοπικό τύπο και ελπίζεται να ευαισθητοποιήσουν την τοπική αυτοδιοίκηση και τους λοιπούς φορείς για την αναγκαιότητα της κατά προτεραιότητα  ενασχόλησης μ’ αυτό το θέμα. 

Η κοινωνική συμμετοχή σε οποιοδήποτε ζήτημα αστικού περιεχόμενου θεωρείται  αναγκαία (‘εκ των ων ουκ άνευ’), για να λειτουργήσει η τοπική δημοκρατία, να υπάρξει ανταλλαγή και κατάθεση απόψεων και να διασφαλισθούν η πολυμορφία και ο πλούτος στις προτάσεις και επομένως και λύσεις, που ακολουθούν.

Η συμβολή σας σ’ αυτό αποτελεί το πρώτο βήμα, ώστε η Βέροια να γυρίσει σελίδα, να αξιοποιήσει την διεθνή γνώση και εμπειρία και να βρεθεί στην πρωτοπορία των ελληνικών πόλεων, που συνομιλούν με το μέλλον. 

Πρώτη φορά στη Βέροια αναλαμβάνεται ένα τέτοιο εγχείρημα. Με τη συμπλήρωσή του συμβάλλετε στην βελτίωση της γνώσης, που έχουμε για την πόλη μας, στη δυνατότητα ενημερωμένου προγραμματισμού και σχεδιασμού, που στηρίζεται σε στοιχεία, καθώς και στη διεύρυνση της δημοκρατίας, που μετατρέπεται από αντιπροσωπευτική σε άμεση. Αποτελεί ευχή η προσπάθεια αυτή να έχει συνέχεια. 

Η έρευνα δεν χρηματοδοτείται από κανένα φορέα ή φυσικό πρόσωπο. Είναι ανεξάρτητη και γι’ αυτό αμερόληπτη. 

//

Πηγή