Με την πρέσβειρα της Αλβανίας στην Ελλάδα, Luela Hajdaraga (Λουέλα Χαϊδαράγα) συναντήθηκε στο Αλβανική Πρεσβεία στην Αθήνα, την Παρασκευή (16/4/2021), ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών και Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης

Στην συνάντηση συζητήθηκαν οι εξελίξεις για την διαδικασία που ακολουθείται από πέρσι για τους μετακλητούς εργάτες γης από την Αλβανία στην Ελλάδα, τα νέα δεδομένα που θα ισχύουν φέτος που θα κάνουν ακόμη ευκολότερη την διαδικασία, ενώ εκφράστηκε από την πλευρά του κ. Γιαννακάκη η πρόθεση να προσφερθεί η γνώση και τεχνογνωσία για την ανάπτυξη του Αλβανικού συνεταιριστικού κινήματος, βασισμένο στα Ευρωπαϊκά πρότυπα. 

Πέρσι ξεκινήσαμε μια διαδικασία για την έλευση εργατών γη από την Αλβανία με μία καινούργια διαδικασία, συντομότερη και πιο αποτελεσματική. Θα την συνεχίσουμε και την φετινή χρονιά εκσυγχρονίζοντάς την ακόμη περισσότερο, με μια ηλεκτρονική πλατφόρμα την οποία ετοιμάζουμε. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να δημιουργήσουμε στενότερος σχέσεις με την Αλβανική πλευρά, να έρθουμε σε επαφή με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης της Αλβανίας ως συνεταιριστικές οργανώσεις και να βοηθήσουμε στον βαθμό που μας χρειάζεται η Αλβανική πλευρά στην οργάνωση και εκεί του συνεταιριστικού κινήματος και των μηχανισμών παραγωγής, σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα. Να μεταφέρουμε δηλαδή την δική μας εμπειρία για το πως θα διαμορφωθεί το Αλβανικό συνεταιριστικό κίνημα σε μία βάση που θα έχει ευρωπαϊκές προδιαγραφές“, δήλωσε ο Χρήστος Γιαννακάκης, στο αλβανικό τηλεοπτικό δίκτυο Top Channel.  

Από την πλευρά της η Luela Hajdaraga  δήλωσε ότι “χάρη στη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, βελτιώθηκε η διαδικασία και ο νέος νόμος όχι μόνο απλοποιεί τις διαδικασίες για τους Αλβανούς πολίτες που θέλουν να εργάζονται εποχιακά στην Ελλάδα, αλλά τους παρέχει πλήρη υγειονομική περίθαλψη και τους εισάγει στο συνταξιοδοτικό σύστημα όπως όλοι οι ντόπιοι πολίτες“.

Επίσης, η πρέσβειρα χαρακτήρισε πολύ θετικό το γεγονός της δημιουργίας της ηλεκτρονική πλατφόρμας, η οποία θα επιτρέπει την εποχιακή απασχόληση μέσα σε λίγες ημέρες. Η εποχιακή εργασία θα ισχύ 3 μήνες με δυνατότητα παράτασης ακόμη 3 μηνών.

Η συνάντηση της δραστήριας πρέσβειρας της Αλβανίας και του αεικίνητου Χρήστου Γιαννακάκη έγινε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, ανταλλάχθηκαν αναμνηστικά και συμφωνήθηκε από κοινού να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας για όλες τις μελλοντικές ενέργειες των δύο πλευρών. 

 

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και…  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

//

Πηγή