Δελτίο Τύπου από δημοτική παράταξη Βέροιας “Συνδημότες”: 

Πόντιοι. 

Ένα καραβάνι που συνεχίζει την πορεία του στα βάθη των αιώνων, διατηρώντας τις παραδόσεις, τα ήθη, τα έθιμα, τις βαθιά ριζωμένες αξίες… Ένα καραβάνι που ξεριζώνεται από  τον τόπο του , από το μαχαίρι των πολυάριθμων εχθρών, αλλά που παίρνει μαζί του τις ιστορικές μνήμες, τις  εικόνες των Aγίων και τα κόκαλα των προγόνων… Ένα καραβάνι που για κάθε έναν που εγκαταλείπει τον μάταιο κόσμο, συναγωνίζονται ποιος από τους διαδόχους θα κρατήσει ψηλά τη σημαία της μνήμης… Αυτός που μετά ακούει στο όνομα τραντέλλενας…

Σήμερα τραντέλλενας είναι ο δικός μας Κώστας Φωτιάδης. Γεννήθηκε σε χωριό του τόπου μας , στο Άνω Ζερβοχώρι Νάουσας. Πρόσφυγες γονείς. Τα πρώτα παραμύθια, τα πρώτα τραγούδια, τις πρώτες ιστορικές περιγραφές είχε από τα βάσανα και τις ταλαιπωρίες του δικού του λαού, των Ποντίων. Και μάζευε ο νους του παιδιού και κράταγε ιστορίες, μνήμες, γεγονότα και έκανε τις πρώτες εικόνες. Εικόνες δύσκολες, σφαγές, θρήνος, νεκροί, πορεία στο άγνωστο, κακουχίες, μέρες δύσκολες, νέα πατρίδα, από την αρχή όλα. Ένα καμπαναριό για την Παναγία, μνήματα για τα ιερά κόκαλα και ο Θεός μεγάλος είναι. Το παιδί μεγάλωσε, έγινε ιστορικός, εμβάθυνε στα γεγονότα, συγκέντρωσε το υλικό και με σεβασμό στην ιστορία μας, ζητά να πορευτούμε μαζί του στον αγώνα τον καλό.

Να αποκτήσει η ιστορική διαδρομή αυτού του βασανισμένου λαού στέγη… Να μαζέψει τις πολλές ιστορικές στιγμές, να καταγράψει τα βάσανα και τους αγώνες του,  παρακαταθήκη στους επόμενους και υπενθύμιση  στους επιλήσμονες, να παρουσιάσει σε όσους ήθελαν να γνωρίσουν, τα ήθη, τα έθιμα, τις  παραδόσεις, τις  δύσκολες διαδρομές… Να αποκτήσει ένα Μουσείο. Ένα περίλαμπρο Μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού.

Δάσκαλε είμαστε μαζί σου! Όπου μας χρειαστείς. Το ελάχιστο είναι η υπογραφή μας. Όμως με όλο τον σεβασμό στους αγώνες σου, στην γνώση και στη σοφία, κατά την ταπεινή μας άποψη, το Μουσείο αυτό θα θέλαμε να είναι κοντά μας, κοντά στον τόπο που φυλάγει η Παναγία Σουμελά. Αυτό δεν ακυρώνει την βούλησή μας να συνδράμουμε στην όποια τελική επιλογή χώρου. Απλά θα θέλαμε… Αλλά εσύ ξέρεις καλύτερα… Εμείς ακολουθούμε…

Στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού μας συμβουλίου στον Δήμο μας, τον Δήμο Βέροιας, προφανώς θα φέρουμε το θέμα με τη βεβαιότητα της ομόθυμης στήριξης όλων των μελών του.

Παύλος Παυλίδης 

Δημοτική Παράταξη 

“Συνδημότες”

//

Πηγή