Έντονη ανησυχία επικρατεί στον αγροτικό κόσμο της Ημαθίας, μετά τις παγωνιές που έπληξαν τις δενδροκαλλιέργειες της περιοχής τις τελευταίες μέρες, σε συνδυασμό με τις παγωνιές της 25ης και 26ης Μαρτίου. 

Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κ. Καλαϊτζίδης

Σήμερα Δευτέρα 12 Απριλίου 2021 με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας, Κώστα  Καλαϊτζίδη, κλιμάκιο Γεωπόνων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ημαθίας, με αφορμή τους πρόσφατους παγετούς που σημειώθηκαν στις 9 και 10 Απριλίου, διάρκειας αρκετών ωρών ο καθένας, διενήργησε αυτοψία σε διάφορες περιοχές της Περιφερειακές Ενότητας και συγκεκριμένα στις αγροτικές περιοχές Κουλούρας, Μελίκης, Αλεξάνδρειας, Π. Σκυλιτσίου, Αγίας Μαρίνας ,Αγίου Γεωργίου, Χαρίεσσας και Νάουσας. Οι διαπιστώσεις και τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε το κλιμάκιο είναι τα εξής: 

Όσον αφορά την καλλιέργεια της ροδακινιάς και νεκταρινιάς, οι ζημιές είναι εκτεταμένες σε πολύ μεγάλο ποσοστό, που σε πολλές ποικιλίες αγγίζει το 100% ανάλογα με την περιοχή. Επίσης, θα παρατηρηθεί το φαινόμενο της ατροφίας καρπών λόγω των παγετών, με συνέπεια όσο πλησιάζουμε στα στάδιο του αραιώματος των καρπών, η ζημιά να είναι ανυπολόγιστη. 

Στην καλλιέργεια της βερυκοκιάς και δαμασκηνιάς, θεωρούμε ότι η ζημιά είναι πλέον στο 100%.

Αναφορικά με την καλλιέργεια της κερασιάς, οι τελευταίοι παγετοί, που σε πολλές ποικιλίες βρίσκονταν στο στάδιο της ανθοφορίας, η ζημιά αγγίζει το 100%.

Στην καλλιέργεια της αχλαδιάς, στις πρώιμες ποικιλίες, είχε ήδη διαπιστωθεί μεγάλη ζημιά τις προηγούμενες μέρες και με τους τελευταίους παγετούς η ζημιά εντοπίζεται πλέον και στις οψιμανθείς ποικιλίες, ενδεχομένως  πολλή μεγαλύτερη με την πάροδο των ημερών.

Στην καλλιέργεια της μηλιάς, ποικιλίες που βρίσκονταν στο στάδιο της ανθοφορίας, παρατηρείται μεγάλη ζημιά. 

Όσον αφορά την καλλιέργεια της ακτινιδιάς, σε νεαρά φυτά διαπιστώνεται ξήρανση βλαστών και αυτό έχει σαν συνέπεια ο οπωρώνας να ξεκινήσει από την αρχή με καινούριους βλαστούς. Στα ενήλικα παρατηρήθηκαν ξηράνσεις καρποφόρων οργάνων και βλαστών, οπότε η ζημιά και στην καλλιέργεια της ακτινιδιάς είναι πολλή μεγάλη.

Συμπερασματικά διαπιστώθηκε ότι οι παγετοί που επικράτησαν τέλη Μαρτίου για 4-5 συνεχόμενες ημέρες και με τους δύο ισχυρούς παγετούς του Απριλίου, προκάλεσαν ανυπολόγιστες ζημίες σε δενδρώδεις καλλιέργειες με συνέπεια τον μαρασμό της εξαγωγικής δραστηριότητας των νωπών φρούτων αλλά και της μεταποιητικής βιομηχανίας, που είναι μεγάλης οικονομικής σημασίας για την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, λόγω έλλειψης πρώτης ύλης.       

ΔΗΛΩΣΗ ΚΩΣΤΑ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗ

Με αφορμή όλα τα παραπάνω, ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας, Κώστας Καλαϊτζίδης δήλωσε: 

“Έχοντας επισκεφθεί περιοχές που επλήγησαν από τους πρόσφατους παγετούς, όπου είδα από κοντά την κατάσταση, συνομίλησα στα χωράφια με αγρότες και με εκπροσώπους αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών αλλά κι έχοντας τις εκτιμήσεις των γεωπόνων της υπηρεσίας μας καθώς έδωσα εντολή να προχωρήσουν σε άμεση αυτοψία για το μέγεθος της ζημιάς σε όλες τις περιοχές που ¨χτύπησε” ο παγετός, συμπεραίνουμε από κάθε άποψη ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανή καταστροφή  των αγροτικών καλλιεργειών της Ημαθίας, που στις περισσότερες περιπτώσεις αγγίζει το 100%.  Δεν είναι υπερβολή αυτό που μετέφερα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στον ΕΛΓΑ, ότι σε σχέση με το αγροτικό προϊόν και την τοπική οικονομία, η Ημαθία είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κι έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί. Το ίδιο περιγράφω και σε έγγραφες αναφορές που κάναμε ως Π.Ε. Ημαθίας. Το αίτημά μας για άμεση προκαταβολή αποζημιώσεων, “χθες” χωρίς υπερβολή και όχι αύριο δεν θα μείνει μόνο στα λόγια κι αν χρειαστεί, μαζί με τους αγρότες, θα δώσουμε να το καταλάβουν καλύτερα.  Ελπίζω πως δεν θα χρειαστεί διότι έχουμε εμπιστοσύνη στους συνομιλητές μας. Οι αγρότες μας, έχουν ξεπεράσει τα όρια της απόγνωσης και εμείς δεν μπορούμε να σταθούμε με σταυρωμένα χέρια”.    

Δήμαρχος Νάουσας

Επιστολή Δημάρχου Νάουσας προς το Περιφερειακό Υποκατάστημα του  ΕΛ.Γ.Α στη Βέροια για την επίσπευση της καταγραφής των ζημιών 

 

Επιστολή προς το Περιφερειακό Υποκατάστημα Ημαθίας του ΕΛ.Γ.Α στη Βέροια, απέστειλε ο Δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας, με αφορμή τις σοβαρές ζημιές που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες (ροδάκινα, νεκταρίνια, κεράσια, βερίκοκα, δαμάσκηνα, ακτινίδια κ.ά.)  λόγω του νέου παγετού, που σημειώθηκε χθες Παρασκευή 9 Απριλίου  2021, στην ευρύτερη περιοχή.

Στην επιστολή του ο Δήμαρχος Νάουσας ζητά την επίσπευση των απαιτούμενων ενεργειών  για την άμεση καταγραφή και αποτίμηση των ζημιών, προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες της αποζημίωσης των παραγωγών. 

Ειδικότερα, στην επιστολή του, μεταξύ άλλων, ο κ. Καρανικόλας επισημαίνει: «Δυστυχώς τις τελευταίες ώρες γινόμαστε αποδέκτες της αγωνίας και της απόγνωσης  εκατοντάδων αγροτών του δήμου μας που το εισόδημά τους στηρίζεται στην παραγωγή φρούτων, αφού ο νέος  παγετός της  9ης  Απριλίου, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, έδωσε τη χαριστική «βολή» στις ήδη πληγείσες δενδροκαλλιέργειες και στο εισόδημα των παραγωγών μας, που ήδη βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική θέση τόσο λόγω της πανδημίας όσο και των απανωτών δυσμενών καιρικών συνθηκών που συνέβαλλαν να χαθούν οι κόποι μια ολόκληρης χρονιάς και οι δαπάνες για την καλλιεργητική φροντίδα. 

Σε συνέχεια των ενεργειών σας για τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειές μας από τον παγετό της 25ης και 26ης Μαρτίου και επειδή τα εικοσιτετράωρα που διανύουμε εκτιμούμε πως είναι εξαιρετικά κρίσιμα, καθώς θα διαφανεί το ακριβές μέγεθος της ζημιάς και από τον παγετό της 9ης Απριλίου, παρακαλούμε όπως συνεργαστούμε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς,  προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα οι απαιτούμενες ενέργειες καταγραφής των ζημιών και αποζημίωσης των πληγέντων παραγωγών». 

Τέλος, ο κ. Καρανικόλας,  αφού ευχαριστεί τα στελέχη του Υποκαταστήματος του ΕΛ.Γ.Α για τη μέχρι σήμερα αγαστή συνεργασία με τον Δήμο σε ζητήματα που αφορούν στον αγροτικό κόσμο, προσθέτει: «από την πλευρά μας στον Δήμο Νάουσας βρισκόμαστε με κάθε τρόπο στο πλευρό των αγροτών που επλήγησαν και οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι σε ετοιμότητα – ώστε μόλις ξεκινήσει η διαδικασία των εκτιμήσεων των καταστροφών από τους γεωπόνους του ΕΛ.Γ.Α – να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία των δηλώσεων των αγροτών για τις ζημιές που υπέστησαν, με σκοπό την επίσπευση των διαδικασιών για την αποζημίωσή τους».

ΚΚΕ Ημαθίας

Μετά και τον νέο παγετό   της  9ης  Απριλίου, οι  βιοπαλαιστές  αγρότες  της Ημαθίας, βλέπουν για ακόμα μία φορά τους κόπους της δουλειάς τους να πηγαίνουν χαμένοι, μένοντας χωρίς παραγωγή, χωρίς εισόδημα, έχοντας ξοδέψει χρήμα και κόπο για τα χωράφια τους. 

 Με ευθύνη των κυβερνήσεων, οι βιοπαλαιστές αγρότες είναι έρμαιο της ανυπαρξίας μέτρων προστασίας της παραγωγής από τα καιρικά φαινόμενα και της έλλειψης των απαραίτητων υποδομών.

 Το  ΚΚΕ  συμπαραστέκεται στα δίκαια αιτήματα των  βιοπαλαιστών  αγροτών . Να  γυρίσουν  την πλάτη  σε όσους τους  έχουν   γεμίσει  κάλπικες υποσχέσεις. Οι διάφορες φιέστες που στήνουν από κοινού βουλευτές , εκπρόσωποι βιομηχανιών, στελέχη της τοπικής διοίκησης και λοιποί εξαφανισμένοι παρατρεχάμενοι τους, είναι για τα «μάτια του κόσμου». Οι αγρότες έχουν αποδείξει ότι όταν παίρνουν, οι ίδιοι, στα χέρια τους την υπόθεση της οργάνωσης του αγώνα και συλλογικά διεκδικούν, καταφέρνουν και κερδίζουν.

 Το  ΚΚΕ  καλεί   την  Κυβέρνηση  και τον ΕΛΓΑ  έτσι  ώστε:

Να   γίνει  άμεση  και γρήγορη  καταγραφή   των  ζημιών

 Αλλαγή  του  κανονισμού  του ΕΛΓΑ  ώστε να αποζημιώνονται  οι παραγωγοί   στο  100%  της ζημιάς  από κάθε  φυσική  καταστροφή χωρίς εξαιρέσεις  σε όλα  τα στάδια της παραγωγής.

Να δοθούν  άμεσα  προκαταβολικές   ενισχύσεις  από τον ΕΛΓΑ  στους παραγωγούς που  επλήγησαν.

Να  δοθεί  επαρκής κρατική   χρηματοδότηση  στον  ΕΛΓΑ και  να στελεχωθεί  με   το  απαραίτητο  μόνιμο  επιστημονικό  και βοηθητικό  προσωπικό.

Καμιά   διακοπή  οικιακού  ή  αρδευτικού  ηλεκτρικού  ρεύματος  βιοπαλαιστή  αγρότη.

Να παγώσουν όλες οι οφειλές  σε   τράπεζες, εφορία, ΕΦΚΑ, ΤΟΕΒ. 

Αγροτικός Σύλλογος Ημαθίας

Στη Μακεδονία μας, μια κατ΄ εξοχήν αγροτική περιοχή, οι πρωταγωνιστές της υπαίθρου, μετρούν τις πληγές που άφησαν οι συνεχόμενοι παγετοί της 24ης, 25ης και 26ης Μαρτίου καθώς και ο τελειωτικός, για ότι είχε απομείνει, παγετοί της 9ης , 10ης  Απριλίου σε πυρηνόκαρπα, γιγαρτόκαρπα και ακτινίδια.

Οι αγρότες της Π.Ε. Ημαθίας έχουν επέλθει σε εξαιρετικά δυσχερή οικονομική θέση, πόσο μάλλον οι ροδακινοπαραγωγοί που υπέστησαν μεγάλη απώλεια εισοδήματος από το Ρωσικό εμπάργκο τα τελευταία 8 έτη και δεν τους καταβάλλονται ΑΔΙΚΩΣ, αποζημιώσεις για 4 συνεχόμενα έτη (2017-2020) από τον ΕΛΓΑ για τις μεγάλες ζημιές από τις έντονες και άκαιρες βροχοπτώσεις.

Καλούμε τον Πρωθυπουργό , Κυριάκο Μητσοτάκη, τον ΥπΑΑΤ, Σπήλιο Λιβανό, τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο, τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, στη δύσκολη αυτή συγκυρία που βιώνουμε, με καταστροφές άνευ προηγουμένου στις καλλιέργειες , να επισκεφτούν άμεσα την Ημαθία , να δουν ιδίοις όμμασι το τεράστιο μέγεθος των ζημιών στην παραγωγή και να δώσουν ουσιαστικές λύσεις  εφαρμόζοντας τις διαδικασίες αποζημιώσεων όπως και στη θεομηνία «ΙΑΝΟΣ».

      Απαιτούμε

–       Επίσπευση διαδικασιών για άμεσες αλλά και δίκαιες αποζημιώσεις

–       Να δοθούν προκαταβολές έναντι των αποζημιώσεων που θα λάβουν οι πληγέντες παραγωγοί

–       Συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών με τις αποζημιώσεις

–       Αύξηση του ποσού αποζημίωσης της ασφαλιζόμενης αξίας της φυτικής παραγωγής

–       Αναστολή πληρωμών ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ, ΕΛΓΑ , εφορία κ.α.   

Καταγγέλλουμε

Τον αδιαφανή τρόπο με τον οποίο προέκυψε η λίστα των αποζημιωθέντων ποικιλιών για τις βροχοπτώσεις του καλοκαιριού («Θάλεια»), καθώς και τα εξευτελιστικά ποσά που θα δοθούν αντί αποζημιώσεων και ζητάμε να ανακοινωθεί επίσημα η λίστα των ποικιλιών που παρέδωσε ο ΕΛΓΑ στο ΥΠΑΑΤ αλλά και οι εκτιμήσεις για κάθε ποικιλία.

Σε κάθε περίπτωση, ο Αγροτικός Σύλλογος Ημαθίας βρίσκεται σε εγρήγορση και σε συνεργασία με άλλους Αγροτικούς Συλλόγου της Κεντρικής Μακεδονίας για την διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων των αγροτών.  

Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας

Το διήμερο 9-10 Απριλίου ισχυρός παγετός έπληξε το Δήμο Νάουσας και όλη την Ημαθία.

Αποτελείωσε  τις παραγωγές που άφησε ο προηγούμενος τριήμερος παγετός τις 25-26-27 Μαρτίου.

Πρέπει η συγκεκριμένη ολική ζημιά να αποζημιωθεί στο 100%.

Να μην ισχύσουν οι κόφτες που μειώνουν στο μισό σχεδόν το ποσοστό εκτίμησης.

Να γίνει συμψηφισμός των εισφορών με τις αποζημιώσεις.

Να δοθούν  άμεσα προκαταβολές διότι η παραγωγή που χάθηκε είναι το μόνο βιοποριστικό έσοδο των αγροτών.

Να στελεχωθεί  άμεσα ο αυτοχρηματοδοτούμενος ΕΛΓΑ με γεωπόνους εκτιμητές.

Ο Νομός Ημαθίας είναι ένας αγροτικός Νομός. Η καταστροφή αυτή θα έχει μεγάλες συνέπειες σε όλη την οικονομική ζωή του τόπου.

Καλούμε τους βουλευτές Ημαθίας να πράξουν ότι είναι δυνατόν για να περάσουμε όσο γίνεται ευκολότερα αυτήν την καταστροφή.

 

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και…  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

//

Πηγή