Αρχική Ροή Ειδήσεων «Δήμιοι» των μικρομεσαίων αγροτών ΕΕ- Κυβερνήσεις- Επιχειρηματικοί Όμιλοι

«Δήμιοι» των μικρομεσαίων αγροτών ΕΕ- Κυβερνήσεις- Επιχειρηματικοί Όμιλοι


Δελτίο Τύπου από τον Αγροτικό Σύλλογο Νάουσας “Μαρίνος Αντύπας”:

Αποφασισμένοι να χτυπήσουν ακόμα περισσότερο τα δικαιώματα των μικρομεσαίων αγροτών αποκαλύφθηκε πως είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κυβέρνηση της ΝΔ και διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις που για λογαριασμό των μεγάλων επιχειρηματικών Ομίλων στα Τρόφιμα και τη μεταποίηση υλοποιούν όλες τους τις επιθυμίες. 

Αυτό φανερώνεται:

  • Με την επιβεβαίωση που έδωσε ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Wojciechowski  ότι δεν θα δοθούν πια ενισχύσεις σε σχέση με τις επιπτώσεις που προκάλεσε το Ρώσικο εμπάργκο στο εισόδημα των Ελλήνων αγροτών. 
  • Με τις κατευθύνσεις τόσο της ΕΕ όσο και της Κυβέρνησης  στο να δοθούν 19,4δις ευρώ την επόμενη επταετία κυρίως σε ενισχύσεις που έχουν να κάνουν με επενδύσεις στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις που στρέφονται κατά τα λεγόμενα τους « προς ποιοτικά γεωργικά προϊόντα , ώστε να διευκολυνθεί η προσαρμογή τους στις ανάγκες της αγοράς και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα τους. 
  • Με την προτεραιότητα που δίνεται στην ενθάρρυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων με στόχους τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και την καθετοποίηση της παραγωγής. 
  • Με τη τοποθέτηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λιβανού , στη συνάντηση που είχε πριν λίγες μέρες στη Βέροια με εκπροσώπους Αγροτικών Συλλόγων της Ημαθίας που επιβεβαίωσε την επερχόμενη « αλλαγή των πραγμάτων στον Πρωτογενή Τομέα» .

Τους ρωτάμε:

  • Ποιόν αφορά ο στόχος του εκσυγχρονισμού των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και της καθετοποίησης της παραγωγής; Αφορά τον μικρομεσαίο αγρότη , ο οποίος για δεκαετίες ενισχύθηκε απ΄ τα προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης αγοράζοντας μηχανήματα όμως η κατάληξη ήταν τραγική εφόσον μετά το πέρας του προγράμματος, από τους 15 αγρότες παρέμεινε ένας; 
  • Ποιος μικρομεσαίος αγρότης έχει σήμερα τη δυνατότητα να καθετοποιήσει την παραγωγή όταν οι τιμές όλων των αγροτικών προϊόντων παραμένουν σε εξευτελιστικά επίπεδα , το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευθεί στα ύψη , όταν ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει το σύνολο της ζημιάς, η όταν ο ΕΛΓΑ δεν ασφαλίζει από όλα τα φυσικά φαινόμενα και δεν αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς; 
  • Ποιος είναι ο κερδισμένος και ποιος ο μόνιμος χαμένος από τους σκληρούς ανταγωνισμούς των μεγάλων Μονοπωλιακών Ομίλων σε Ενέργεια που εκφράζονται με τους πολέμους σε όλη την Υφήλιο όπως και στη περιοχή της Κριμαίας; Αποτελεί « υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας»  η ολοένα και πιο βαθιά εμπλοκή της στους Νατοϊκούς σχεδιασμούς όπως με τη διευκόλυνση που έδωσε πρόσφατα στην Αλεξανδρούπολη για την Νατοϊκή « πρόβα πολέμου» απέναντι στη Ρωσία;

Απαντάμε:

  • Ο πακτωλός των Δισεκατομμυρίων αφορά τις μεγάλες επιχειρήσεις διαλλογής – κονσερβοποιίας , τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό Τομέα , οι οποίοι και μέσα στα χρόνια της Κρίσης είδαν τα κέρδη τους να εκτοξεύονται. Οι κερδοφορίες των βιομηχανιών ( πολλών εκατομμυρίων ) και εδώ στη περιοχή μας αποτελούν ένα ακόμα αποδεικτικό στοιχείο για το ποιος είναι κερδισμένος και ποιος χαμένος από αυτούς τους σχεδιασμούς. Αυτούς και άλλους τέτοιους επιχειρηματίες αφορά η ανάπτυξη αλλά και τα δισεκατομμύρια των ενισχύσεων που υπόσχονται η ΕΕ , οι κυβερνήσεις και ο κάθε υπουργός. Το επιβεβαιώνουν τα 120 εκατ ευρώ στην AEGEAN , τα εκατοντάδες εκατομμύρια  σε Ομίλους που δραστηριοποιούνται στην Ενέργεια, η νέα συμφωνία εκμετάλλευσης του Χρυσού της Χαλκιδικής που παραδίδει « μπιτ παρά» το χρυσό και το περιβάλλον στις ορέξεις του μονοπωλίου. 
  • Οι ανταγωνισμοί των Μεγάλων Μονοπωλιακών Ομίλων και μεγάλων κέντρων ΗΠΑ- ΕΕ- ΡΩΣΙΑΣ- ΚΙΝΑΣ , έχουν μόνιμους χαμένους τους λαούς όλων των χωρών οι οποίοι πληρώνουν το τίμημα με το αίμα τους , την προσφυγιά , τη φτώχεια. Μέσα σ’ αυτούς τους ανταγωνισμούς η εξωστρέφεια των εξαγωγών των αγροτικών προϊόντων κρύβει πολλούς κινδύνους και πολλές « Ρωσίες» το επόμενο διάστημα, αφήνοντας τη διαβίωση των βιοπαλαιστών αγροτών σε ένα τεντωμένο σχοινί .
  • Μαζί με τους αγρότες μόνιμοι χαμένοι είναι τόσο οι εργαζόμενοι στα διαλλογητήρια τα κονσερβοποιία που δουλεύουν με χαμηλούς μισθούς , με μεγάλη εντατικοποίηση ,όσο και οι εργάτες γης των οποίων τα δικαιώματα ροκανίζονται αντίστοιχα για λογαριασμό των εργαστασιαρχών και των μεγαλεμπόρων. 
  • Τόσα δισεκατομμύρια για τους επιχειρηματίες ενώ από την άλλη λίγες σταγόνες δόθηκαν για να παρθούν μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας. Τα γεμάτα από κλίνες Νοσοκομεία αυτές τις μέρες , η υποστελέχωση , οι ελλείψεις σε γιατρούς και προσωπικό , η καθυστέρηση του εμβολιασμού εξαιτίας των ανταγωνισμών των μεγάλων φαρμακευτικών Ομίλων αποτελούν ένα έγκλημα απέναντι στους βιοπαλαιστές αγρότες και το λαό συνολικά. 

Το «Οικονομικό Θαύμα» της περσινής πριμοδότησης των 30-35 εκατομμυρίων ευρώ   που επικαλέστηκε ο Κ. Υπουργός είναι ένα ελάχιστο ποσό μπροστά στα 300 εκατομμύρια που χρωστούν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις στο προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ , κάτι που δεν ανέφερε ο Υπουργός. Όσο για το maximum που μπορεί να δοθεί όπως ανακοίνωσε ο υπουργός είναι τα ψίχουλα των  de minimis που σε καμία των περιπτώσεων δεν καλύπτει την απώλεια του εισοδήματος μας ενώ αποκλείονται έστω και από αυτά τα ψίχουλα πολλές ποικιλίες ροδακίνων, νεκταρινιών και συμπήρυνων. 

Θεωρούμε εμπαιγμό της κυβέρνησης προς τους αγρότες, επιμένουμε στη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας καλώντας τους αγρότες και κτηνοτρόφους, βγάζοντας συμπεράσματα, να δυναμώσουν τους αγροτικούς τους Συλλόγους  και να διεκδικήσουν τα δίκαια αιτήματα τους και να μην το βάλουν κάτω!

Διεκδικούμε:

  • Άμεση καταβολή αποζημιώσεων για τις ζημιές στην αναμενόμενη παραγωγή από τον παγετό του Μάρτη και της κακοκαιρίας «Θάλεια» τον Αύγουστο του 2020.
  • Να δοθούν στο 100% της ζημιάς οι οφειλόμενες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ. 
  • Άμεση κάλυψη του χαμένου εισοδήματος σε όλους όσοι πλήττονται από το lockdown από την υπολειτουργία των λαϊκών αγορών. 
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από την ΕΕ για το εμπάργκο στη Ρωσία με απώλειες που υπολογίζονται περίπου σε 900 εκ ευρώ. 
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα εισόδημα για την επιβίωση μας.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής, αφορολόγητο πετρέλαιο , 50% μείωση του αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος , κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια καθώς και μείωση των τιμών τους .
  • Να λυθεί άμεσα το πρόβλημα με τους εργάτες γης. Έχουν ξεκινήσει οι καλλιεργητικές φροντίδες και χρειάζεται εξειδικευμένο εργατικό προσωπικό. 
  • Να απαλλαγούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ και να επιδοτηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές από το κράτος για όσο διαρκεί το lockdown . Να υπάρχει αναστολή πληρωμών δανείων και άλλων οφειλών. Να  καταργηθεί το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, γενναίο κούρεμα χρεών προς δημόσιο και Τράπεζες. 
  • Να δοθούν άτοκα δάνεια σε αγρότες και κτηνοτρόφους για να μπορέσουν να συνεχίσουν τις δραστηριότητες τους. 
  • Να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας η χωραφιών.
  • Καμιά διακοπή ρεύματος και νερού σε σπίτια και χωράφια. Να σταματήσουν τώρα οι απαράδεκτες ενοχλήσεις από εισπρακτικές εταιρείες η δικηγορικά γραφεία.
  • Να δίνονται στις αγρότισσες  ειδικά επιδόματα για τη φροντίδα   ανήλικων τέκνων και για τη φροντίδα ηλικιωμένων ατόμων, για όσο διαρκούν τα lockdown. 
  • Να ληφθούν μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων με 15 μαθητές σε κάθε Τμήμα, αξιοποίηση αιθουσών και χώρων , μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας. 
  • Θωράκιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας , λειτουργία Αγροτικών Ιατρείων σε 24ωρη βάση, επάνδρωση των Κέντρων Υγείας και των Νοσοκομείων με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό. 
 

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και…  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

//

Πηγή