Τα μηνύματα για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 των βουλευτών Ημαθίας Τάσου Μπαρτζώκα, Λάζαρου Τσαβδαρίδη και Φρόσως Καρασαρλίδου, των Δημάρχων Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη και Νάουσας Νικόλα Καρανικόλα και του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας Δημήτρη Πυρινού έλαβε και δημοσιεύει το InVeria.gr.

Μήνυμα του βουλευτή Ημαθίας (ΝΔ) Τάσου Μπαρτζώκα 

Φέτος η επέτειος του κορυφαίου εθνικού γεγονότος στην ιστορία του νεοελληνικού έθνους, ο εορτασμός της Ελληνικής Επανάστασης, συμπίπτει χρονικά με την κορύφωση της πανδημικής κρίσης και την κορύφωση της μάχης που καταβάλλει το υγειονομικό προσωπικό της χώρας μας για βγούμε από αυτήν όσο το δυνατόν περισσότεροι.

200 χρόνια πριν, το πρωτογενές αίτημα για αποτίναξη του τουρκικού ζυγού συγκρότησε ένα πολιτικο-ιδεολογικό συνεχές, άρθρωσε την εθνική μας ταυτότητα και δόμησε το εθνικό μας όραμα, με κινητήριο δύναμη και καύσιμο μας το αίτημα για ελευθερία. Και σήμερα, 200 χρόνια μετά, αγωνιζόμαστε και πάλι για την ελευθερία μας, η οποία αυτή τη φορά μπορεί να μην ταυτίζεται με την απελευθέρωση μας από ένα δυνάστη, αλλά με τον αγώνα μας για επιστροφή στην κανονικότητα και τη ρουτίνα της ζωής μας.

Οι υγειονομικοί περιορισμοί δεν μας επιτρέπουν μεγαλοπρεπείς εκδηλώσεις και πανηγυρικούς εορτασμούς. Δεν μας στερούν όμως την ευκαιρία να αναστοχαστούμε ότι η ελευθερία απαιτεί πάντα «αρετή και τόλμη», ότι ο μεγαλύτερος μας εχθρός δεν είναι ορατός και είναι ο διχασμός, ότι ο νέος πατριωτισμός δεν αφορά μόνο την στενή μας πατρίδα, αλλά το ευρύτερο ευρωπαϊκό μας σπίτι. Η ταπεινότητα δεν μας στερεί την περηφάνια.

200 χρόνια μετά και αντιμετωπίζοντας την ιστορική πρόκληση της αντιμετώπισης της πανδημίας και την οικονομική, κοινωνική, πολιτική επανεκκίνηση μετά το τέλος της, οφείλουμε να εμπνευστούμε από το συλλογικό σθένος των προγόνων μας και να σταθούμε αντάξιοι των περιστάσεων. Οι ήρωες του 1821 μας δείχνουν τον δρόμο γι’ αυτό που θέλουμε και μπορούμε να γίνουμε. Με υψηλό φρόνημα, αυτοπεποίθηση, περηφάνεια και αυτογνωσία αυτόν τον δρόμο ακολουθούμε!

Χρόνια πολλά Ελλάδα! Χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες!

Μήνυμα του βουλευτή Ημαθίας (ΝΔ) Λάζαρου Τσαβδαρίδη

 

Ευγνωμοσύνη και σεβασμός στις ηρωίδες και στους ήρωες της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας. Τιμή και δόξα στους Έλληνες και στους Φιλέλληνες στη μητροπολιτική μας πατρίδα και σε όλη την Οικουμένη που επαναστάτησαν, που όρθωσαν ανάστημα απέναντι στον Τουρκικό ζυγό, που πολέμησαν, που θυσιάστηκαν, που συνέδραμαν υλικά, ηθικά και πνευματικά για την Ελευθερία και την Ανεξαρτησία μας.

Υπερηφάνεια και συγκίνηση για την πατρίδα που μας κληροδότησαν. Μία πατρίδα που μέσα στα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης διένυσε πολύ δρόμο και πλέον στέκει ισχυρή και πρωταγωνίστρια μέσα στην κοινωνία των Εθνών του κόσμου.

Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες υποκλίνονται στο παρελθόν του Έθνους μας και κοιτάζουν με αισιοδοξία και χαμόγελο το παρόν και το μέλλον. Και διατρανώνουμε με κάθε τρόπο και σε κάθε τόνο ότι είμαστε έτοιμοι να διαφυλάττουμε πάντα τους βωμούς και τις εστίες μας απέναντι σε κάθε επίβουλο και να συνεχίζουμε να κρατούμε ψηλά τη λαμπερή δάδα του πολιτισμού και της Πίστης μας με κάθε κόστος, ως υπέρτατο φόρο τιμής στους αγωνιστές της Επανάστασης του 1821.

Μήνυμα της βουλευτή Ημαθίας (ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία) Φρόσως Καρασαρλίδου

Η Επανάσταση του 1821 αποτελεί μια από τις κορυφαίες στιγμές στη μακρόχρονη πορεία των αγώνων του λαού μας για ελευθερία, αυτοδιάθεση και ανεξαρτησία. Δείχνει τις δυνατότητες των λαών, όταν αυτοί αποφασίζουν να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους, να αρνηθούν προδιαγεγραμμένες μοίρες, να συγκρουστούν με τους ισχυρούς και να γράψουν ιστορία.

Ο αγώνας των Ελλήνων υπήρξε σύμβολο ελπίδας και αφύπνισης για τους λαούς, για όσους αγωνίζονταν για Ελευθερία, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές του κόσμου. Ο νικηφόρος αγώνας των Ελλήνων εναντίον της πανίσχυρης Οθωμανικής αυτοκρατορίας δείχνει ότι η Ελευθερία και το δίκιο επικρατούν όσο υπέρτερος στρατιωτικά κι αν φαντάζει ο αντίπαλος.

Σήμερα, στον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του ’21, δεν είναι η ώρα για μεγάλα λόγια και φανταχτερούς εορτασμούς. Δεν είναι ώρα για ανούσιες “εθνοπατριωτικές” ομιλίες και “βλαχομπαρόκ” εκδηλώσεις.

Είναι η ώρα της δράσης και της πράξης με γνώμονα τη διασφάλιση της υγείας, της προκοπής και της ευημερίας της χώρας μας και του λαού μας.

Είναι η ώρα του έμπρακτου σεβασμού στους αγωνιστές και τους πρωτεργάτες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Σήμερα απαιτείται ένας νέος πατριωτισμός των Ελλήνων υπέρ της αλληλεγγύης και της  προστασίας των αδύνατων οικονομικά και ευάλωτων υγειονομικά ομάδων πληθυσμού που απειλούνται περισσότερο από την επέλαση του κορωνοϊού. Απαιτείται μια διαρκής αντίσταση ενάντια σε κάθε μορφή εξουσίας που επιχειρεί τον έλεγχο και την επιτήρηση της κοινωνίας με βία και αυταρχισμό.

Μήνυμα του αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη

Η Επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821 είναι πηγή εθνικής υπερηφάνειας καθώς αποτελεί την ιστορική έναρξη πολυετών και ένδοξων αγώνων των προγόνων μας, που οδήγησαν στη σύσταση του νέου ελληνικού κράτους. Τιμούμε τους αγώνες τους και αναλαμβάνουμε την ευθύνη για να τους διαφυλάξουμε. Η Επανάσταση του 1821 σηματοδοτεί την ομοψυχία και την ενότητα του λαού μας, στους αγώνες για ελευθερία και ανεξαρτησία, στοιχεία που 200 χρόνια μετά, παραμένουν αναλλοίωτα και συνεχίζουν να χαρακτηρίζουν όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Αυτό είναι το μήνυμα για την Εθνική Επέτειο κι έτσι συνεχίζουμε. Με ομοψυχία, με ενότητα, συλλογικά και με διαρκή αγώνα για τον τόπο μας. Όλοι μαζί, έχοντας και τη βοήθεια της Μεγαλόχαρη που γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της, τιμούμε τα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία, γινόμαστε πιο δυνατοί, πιο αισιόδοξοι και προχωράμε για νέες επιτυχίες. Χρόνια Πολλά Ελλάδα.

Μήνυμα του Δημάρχου Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη 

«Θέλει αρετήν και τόλμην η Ελευθερία»

Ο στίχος του Ανδρέα Κάλβου συνέδεσε τις λέξεις με τις αξίες της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας φωτίζοντας τις καρδιές των Ελλήνων και την πορεία τους προς την ίδρυση του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους. Εφαλτήριο η Ελληνική Επανάσταση του 1821, σταθμός στην ιστορία του Νεότερου Ελληνισμού και σημείο έμπνευσης για υπομονή και αντίσταση σε καιρούς δοκιμασίας. 

Σήμερα όλοι μαζί γιορτάζουμε τη συμπλήρωση 200 ετών από την Εθνική εξέγερση του ’21. Τα 200 χρόνια αγώνων για την Ελευθερία, τον πολιτισμό και την προάσπιση των υψηλών ιδανικών της ανθρωπότητας. Στο πέρασμά τους, η πορεία του Ελληνικού Κράτους μας εμπνέει για μια νέα δημιουργική «επανάσταση», με στόχους και έργο υπό στέρεες βάσεις για τις επόμενες γενιές. Η διττή έννοια της ιστορικής επετείου μαζί με το χαρμόσυνο άγγελμα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου αποτελεί το σύμβολο της αναγέννησης, της ελπίδας και της ζωής. 

Από την Φιλική Εταιρεία μέχρι τους αγωνιστές της Επανάστασης δόθηκε πνοή στο ασύλληπτο για την εποχή σχέδιο δημιουργίας ενός ανεξάρτητου ελληνικού κράτους και στην αφοσίωση των Ελλήνων στο ιδανικό της Ελευθερίας, μέχρι σήμερα, διακόσια χρόνια μετά.

Η Επανάσταση του 1821 δεν ήταν απλώς μία εξέγερση διαμαρτυρίας κατά του δυσβάστακτου τουρκικού ζυγού αλλά η επανάσταση του Ελληνικού λαού μέσω της παιδείας. Η ομοψυχία την οποία επέδειξαν οι Έλληνες προς τον κοινό σκοπό, η ελληνική γλώσσα, που ομιλείται και γράφεται αδιάκοπα επί χιλιετίες και η Ορθοδοξία, αποτέλεσαν και συνεχίζουν να αποτελούν άρρηκτα συνδεδεμένα στοιχεία του Ελληνισμού, παράλληλα με το κίνημα του φιλελληνισμού το οποίο συνέβαλε σημαντικά στην ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης για την απελευθέρωση από την τουρκική κυριαρχία. 

Ο δύσκολος και άνισος αγώνας των Ελλήνων δεν έσβησε ποτέ τη φλόγα του ξεσηκωμού που έκαιγε στην καρδιά κάθε Έλληνα σε κάθε γωνιά της επαναστατημένης Ελλάδας, επιβεβαιώνοντας πως η δύναμη της ψυχής είναι πιο δυνατή από την αριθμητική υπεροχή και τα υλικά μέσα. Σήμερα, ας έχουμε ως πρότυπο το ήθος, την αλληλεγγύη και την αποφασιστικότητα των αγωνιστών της ελευθερίας και ας προσπαθήσουμε, όπως ο Μακρυγιάννης, να «είμαστε εις το εμείς κι όχι εις το εγώ». 

Μήνυμα του Δημάρχου Νάουσας Νικόλα Καρανικόλα 

Η Επέτειος της 25ης Μαρτίου, η μεγάλη διπλή γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνικής Παλιγγενεσίας, με τον φετινό εορτασμό της συμπλήρωσης 200 ετών από την Κήρυξη της Επανάστασης του 1821,  αποτελούν ημέρα ορόσημο για όλους του Έλληνες. 

Αυτήν την ημέρα τιμούμε τους προγόνους μας, που οδήγησαν πριν από 200 χρόνια το Έθνος μας στην ανεξαρτησία, γράφοντας ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια της νεότερης ιστορίας μας.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος και με την ευκαιρία της 200ης Επετείου, θυμόμαστε με συγκίνηση και εθνική περηφάνια την ιστορία του τόπου μας και την συμβολή της Νάουσας στην Ελληνική Επανάσταση και στον Απελευθερωτικό Αγώνα.

Αντλώντας θάρρος και δύναμη από το μεγαλείο των επαναστατημένων προγόνων μας, η φετινή Εθνική Επέτειος, ας γεμίσει την ψυχή μας με πίστη και ελπίδα για να σταθούμε όρθιοι και δυνατοί στη μεγάλη «μάχη»,  που εξακολουθεί να δίνει η χώρα μας με την πανδημία. 

Με την συμπλήρωση των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, τιμούμε τους ήρωες, παραδειγματιζόμαστε από τον αγώνα τους και προσβλέπουμε με αισιοδοξία, σύνεση και ενότητα σε ένα καλύτερο και δημιουργικό μέλλον για τον δήμο μας και όλους τους συμπολίτες μας. 

Σας καλώ και φέτος να υψώσουμε στα σπίτια μας την ελληνική σημαία ως ένδειξη ελάχιστου φόρου τιμής στους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης. 

Χρόνια πολλά Ελλάδα!

Μήνυμα του Διευθυντή Α/θμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας Δημήτρη Πυρινού  

Ημέρα διπλής εορτής αποτελεί η 25η Μαρτίου, θρησκευτικής και εθνικής, καθώς τιμούμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την έναρξη του Αγώνα για την Απελευθέρωση της Πατρίδας μας. Η 200ή επέτειος του 1821 είναι μια ξεχωριστή ημέρα τιμής, στις θυσίες των Ελλήνων για την Ελευθερία, την Ανεξαρτησία, την Ορθοδοξία. Η ημέρα που μας θυμίζει όλες τις επιτυχίες των ελλήνων, στο εσωτερικό και το εξωτερικό, όταν έχουν ενότητα και ομοψυχία. 

Η Επανάσταση του 1821 και η Απελευθέρωση που σφραγίστηκε επίσημα με το Πρωτόκολλο της Ανεξαρτησίας το 1830, ήταν τα πρώτα βήματα στην ελεύθερη πορεία διακοσίων ετών του ελληνισμού μέχρι σήμερα. Η διατήρηση της ειρήνης, ακόμα και η απόκτηση της ελευθερίας με την ευρεία έννοια του όρου, απαιτεί πάντα κόπους, αγώνες, θυσίες, δουλειά χειρονακτική και πνευματική. 

Αν στα 100 χρόνια από την επανάσταση, το 1921, η χώρα ήταν σε πόλεμο με την Μικρασιατική εκστρατεία, στα 200 χρόνια από τη σημαντική αυτή ημερομηνία, το 2021, μας βρίσκει ως χώρα στην έξοδο από μια οικονομική ύφεση και σε ειδικές συνθήκες με τα υγειονομικά μέτρα μιας πρωτόγνωρης πανδημίας. Ωστόσο, ζώντας σε ένα σύγχρονο και προηγμένο κράτος, μπορούμε να εορτάσουμε την αυριανή μέρα, αλλά και σε όλη τη διάρκεια του έτους, να θυμηθούμε τις μεγάλες στιγμές του έθνους μας, να αναλογιστούμε τι έγινε και τι δεν έγινε όλα αυτά τα χρόνια, να προβάλλουμε τα επιτεύγματά μας και να αναδυθούν οι προοπτικές της χώρας μας και των παιδιών μας, για το μέλλον που οραματιζόμαστε ως ευσυνείδητοι ελεύθεροι πολίτες ενός ευνομούμενου κράτους.

 

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και…  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

//

Πηγή