Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την καθιερωμένη ενημέρωση της Παρασκευής (19/3/21) αναφέρθηκε στην πορεία του κορωνοϊού στη χώρα και παρουσίασε όλα τα νέα μέτρα. 

Η ενημέρωση έγινε από το Νίκο Χαρδαλιά, τη Βάνα Παπαευγγέλου, τον Γκίκα Μαγιορκίνη, καθώς και τον Άκη Σκέρτσο έφερε και τα νέα “έξυπνα” μέτρα για τον έλεγχο της πανδημίας στη χώρα εν μέσω lockdown.

Τα μέτρα

– Η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί για όλη τη χώρα και όλη τη βδομάδα, αρχής γενομένης από το Σάββατο 20.03.2021.

– Τέλεση Θείας Λειτουργίας στους Μητροπολιτικούς / Καθεδρικούς Ναούς με 1 πιστό ανά 25 τμ και όριο τους 20 πιστούς για την Κυριακή της Ορθοδοξίας (21/3), για την 25η Μαρτίου και τους Β’ Χαιρετισμούς της Θεοτόκου (26/3). Στις υπόλοιπες περιοχές που βρίσκονται στο “κόκκινο” και όχι στο “βαθύ κόκκινο”, όπως η Ημαθία, συνεχίζει το όριο των 9 πιστών. 

– Επαναλειτουργούν τα κομμωτήρια και κέντρων περιποίησης άκρων από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου (στις περιοχές στο “βαθύ κόκκινο”, στις υπόλοιπες δεν υπήρχε αναστολή).

– Επαναλειτουργία υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων έως 3 άτομα με χρήση μάσκας και χρήση του κωδικού 6 και χωρίς αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα.

– Άνοιγμα των δημόσιων πάρκων, με επίσκεψη έως τριών ατόμων, εκτός εάν αφορά σε οικογένειες και πάλι με χρήση του κωδικού 6 και μετακίνηση με τα πόδια ή με ποδήλατο (στις περιοχές στο “βαθύ κόκκινο”, στις υπόλοιπες δεν υπήρχε αναστολή).

– Επιτρέπεται η ερασιτεχνική αλιεία για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους δήμους με χρήση του κωδικού 6.

Δωρεάν τεστ για όλους

Πέραν των παραπάνω, ανακοινώθηκε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να δώσει άμεσα δωρεάν τεστ στους πολίτες, από τα φαρμακεία. Στόχος είναι να γίνουν από 300.000 έως και 10.000.000 τεστ για κορωνοϊό την εβδομάδα, δυνητικά. Σε αυτό το πλαίσιο, οι πολίτες θα δικαιούνται ένα δωρεάν τεστ από το φαρμακείο της γειτονιάς του με τον αριθμό ΑΜΚΑ.

//

Πηγή