Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κατέθεσαν οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης, Απόστολος Αβδελάς (Α’ Θεσσαλονίκης) και Κωνσταντίνος Χήτας (Β’ Θεσσαλονίκης), αναφορικά με “αρχαίο νεκροταφείο” που βρέθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών σε έργο αποχεύτευσης του Δ. Νάουσα, στην κοινότητα Κοπανού, ρωτώντας αν θα συνεχιστούν οι έρευνες και πως θα αξιοποιηθούν τα όποια ευρήματα. 

Η ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 25/02/2021

Των: Απόστολου Αβδελά, Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης

Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ: Την κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΘΕΜΑ: «Αρχαίο Νεκροταφείο Κοπανού Ημαθίας»

Κυρία Υπουργέ,

Σύμφωνα με ενημέρωση κατοίκων της Ημαθίας και σύμφωνα με τοπικό δημοσίευμα διαδικτύου, της 21ης Φεβρουαρίου 2021, νεκροταφείο του 4ου αιώνα π.Χ. εντοπίστηκε στην θέση «Καψούρα», του αγροκτήματος Κοπανού, κατά τις εργασίες σε έργο αποχέτευσης από τον Δήμο Νάουσας. Το συγκεκριμένο σημείο είναι πολύ κοντά στους Μακεδονικούς τάφους Κρίσεως, Ανθεμίων κτλ., γεγονός που καταδεικνύει, πως όποια εργασία κι αν γίνει στην συγκεκριμένη περιοχή, θα φέρει στο φως αντίστοιχες αρχαίες κατασκευές. Επιπρόσθετα, τα ανασκαφικά ταφικά μνημεία της ευρύτερης περιοχής είναι παρατηρημένο ότι σχετίζονται με την αρχαία Μίεζα και κείτονται επί της πορείας του αρχαίου δρόμου, που ένωνε την εν λόγω πόλη με την πρωτεύουσα του αρχαίου Μακεδονικού βασιλείου, την Πέλλα.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε να συνεχίσετε, το επόμενο χρονικό διάστημα, τις αρχαιολογικές έρευνες πέριξ της αρχαίας Μίεζας και πώς διατίθεσθε να αξιοποιήσετε τα όποια ευρήματα;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

ΑΒΔΕΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

 

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και…  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

//

Πηγή