Ένταλμα σύλληψης σε βάρος του προβεβλημένου ηθοποιού – σκηνοθέτη και μέχρι πρότινος καλλιτεχικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη για το βαρύτατο αδίκημα του βιασμού κατά συρροή εξέδωσε το Σάββατο (20/2/2021) η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, πυροδοτώντας νέες πολυεπίπεδες εξελίξεις. Ο Δημήτρης Λιγνάδης έχει ήδη συλληφθεί και οδηγείται στη ΓΑΔΑ.

Το αποδεικτικό υλικό που συγκέντρωσαν οι εισαγγελείς πρωτοδικών Κώστας Σπυρόπουλος και Νίκος Στεφανάτος τους οδήγησε στην άσκηση της ποινικής δίωξης για το κακούργημα του βιασμού. Η δικογραφία διαβιβάστηκε αμέσως στην ανακρίτρια η οποία συμφώνησε για την έκδοση του εντάλματος σύλληψης.

Πώς τον «έδεσαν» οι αρχές

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εισαγγελία προχώρησε ταχύτατα και μεθοδικά στην ενέργεια αυτή λόγω των σοβαρότατων καταγγελιών κατά του Δημήτρη Λιγνάδη οι οποίες:

α) αποτυπώνονται με παράθεση στοιχείων στη μήνυση που κατέθεσε ο 25χρονος σήμερα άνδρας για αποπλάνηση και βιασμό του σε ηλικία 14 ετών, το 2010 και β) περιγράφονται λεπτομερώς σημαντικές καταθέσεις μαρτύρων, που έχουν στη διάθεσή τους οι αρχές και επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες, κάνοντας λόγο μάλιστα ακόμη και για χορήγηση ναρκωτικών και αλκοόλ σε ανήλικους ώστε να κάμπτεται η αντίστασή τους και να μπορεί ανενόχλητα ο γνωστός ηθοποιός- σκηνοθέτης να τους κακοποιεί σεξουαλικά μέσα στο σπίτι του.

Το ποινικής και ηθικής απαξίας αδίκημα του βιασμού, που διώκεται σε βαθμό κακουργήματος, σύμφωνα με τη μήνυση τελέστηκε το 2010, σε χρόνο δηλαδή που δεν έχει επέλθει παραγραφή και συνεπώς οι εισαγγελικές αρχές μπόρεσαν να ενεργοποιήσουν το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη μήνυσή του ο 25χρονος περιγράφει με λεπτομέρειες τον τρόπο που ο σκηνοθέτης τον πλησίασε σε κεντρική πλατεία της Αθήνας και αφού κέρδισε την εμπιστοσύνη του τον οδήγησε στο σπίτι του στην περιοχή του Μεταξουργείου και τον βίασε.

«Από τα πραγματικά περιστατικά και από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξης προκύπτει ιδιαίτερα υψηλός βαθμός επικινδυνότητας του φερομένου ως δράστη στο κοινωνικό σύνολο» τόνισε ο δικηγόρος του μηνυτή Γιάννης Βλάχος, ο οποίος ζήτησε από την Εισαγγελία να παρέμβει και να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες της διερεύνησης των καταγγελιών.

Ο μηνυτής φέρεται να έχει περιγράψει μάλιστα πως στο σπίτι του σκηνοθέτη έβλεπε να μπαινοβγαίνουν και άλλα ανήλικα, τα οποία ενδεχομένως να έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση.

Σε βάρος του Λιγνάδη έχει κατατεθεί ακόμη μία μήνυση για βιασμό από τον 40χρονο σήμερα Βασίλη Κ., ο οποίος μάλιστα παραχώρησε και εκτενή τηλεοπτική συνέντευξη για τα όσα κατήγγειλε στη Δικαιοσύνη.

Ο μηνυτής κατηγορεί τον σκηνοθέτη ότι τον βίασε πριν από 25 χρόνια, όταν ήταν 15 ετών. Ωστόσο το αδίκημα, παρότι είναι κακούργημα, είναι ήδη παραγεγραμμένο, καθώς έχει παρέλθει το ανώτατο όριο παραγραφής που είναι η δεκαπενταετία.

Νέα μαρτυρία για βιασμό

Σύμφωνα με πληροφορίες στα χέρια του εισαγγελέα υπάρχει κατάθεση από μάρτυρα, ο οποίος υποστήριξε ότι έπεσε και αυτός θύμα βιασμού από τον συγκεκριμένο σκηνοθέτη την τελευταία εξαετία.

Ο μάρτυρας κλήθηκε από τον εισαγγελέα στο πλαίσιο την διερεύνησης της πρώτης μήνυσης που υπεβλήθη από τον 40χρονο Βασίλη Κ. και φέρεται η μαρτυρία του να είναι ιδιαιτέρως επιβαρυντική για τη δράση του σκηνοθέτη, καθώς τα όσα περιγράφει δεν είναι παραγεγραμμένα.

Στοιχεία-φωτιά φέρεται να κατέθεσε χθες υπό άκρα μυστικότητα η γυναίκα μάρτυρας, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες ανήκε μέχρι το 2017 στο πολύ στενό περιβάλλον του σκηνοθέτη. Φέρεται να αναφέρθηκε στη δράση του σκηνοθέτη και στον τρόπο που προσέγγιζε ανήλικους.

Παρουσιάστηκε αυτοβούλως στη ΓΑΔΑ

Νωρίτερα σήμερα, Σάββατο, ο Δημήτρης Λιγνάδης, συνοδευόμενος από τον δικηγόρο του, προσήλθε στη ΓΑΔΑ, προτού εκδοθεί το ένταλμα εις βάρος του για να ρωτήσει αν υπάρχει ένταλμα σύλληψης για το πρόσωπό του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αποχώρησε λίγα λεπτά αργότερα, καθώς για την ώρα δεν έχει παραδοθεί στην ΓΑΔΑ ένταλμα σύλληψης για τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

Ο δικηγόρος του Δημήτρη Λιγνάδη, Νίκος Γεωργουλέας, με αφορμή αναρτήσεις σε κοινωνικά δίκτυα που θέλουν τον σκηνοθέτη να βρίσκεται στη ΓΑΔΑ έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ζητήσαμε αρμοδίως ενημέρωση από τις αρχές και λάβαμε την ενημέρωση από την Αστυνομία ότι μέχρι στιγμής ο Δημήτρης Λιγνάδης δεν αναζητείται».

Ο Δημήτρης Λιγνάδης ανέβηκε στον 10ο όροφο της ΓΑΔΑ, μαζί με τον δικηγόρο του, και ακολούθησε ο διάλογος με τον αστυνομικό:

Λιγνάδης: Διαβάζω και ακούω από το πρωί ένταλμα σύλληψης σε βάρος μου. Αν ισχύει παρακαλώ πολύ θέλω να το μάθω και θέλω να σας πω ότι είμαι στη διάθεση της δικαιοσύνης.

Αστυνομικός: Από τον έλεγχο που κάναμε δεν έχουμε διαπιστώσει να μας έχει σταλεί κάτι από την Εισαγγελία. Εμείς δεν κάνουμε κάποια έρευνα, ούτε γνωρίζουμε κάτι για την υπόθεση, απλά η υποχρέωσή μας είναι να εκτελούμε τα εντάλματα.

Λιγνάδης: Παρακολουθώ ότι έχουν στηθεί λαϊκά δικαστήρια και θέλω να ξεκαθαρίσω τη θέση μου, ότι είμαι στη διάθεση των Αρχών.

Μάλιστα, ο κ. Λιγνάδης άφησε την κάρτα με το τηλέφωνο και τα στοιχεία του και επανέλαβε ότι εάν αποφασίσουν οι δικαστικές αρχές να εκδώσουν ένταλμα είναι στη διάθεσή τους. Λίγο αργότερα, αποχώρησε.

Πάντως, οι αρχές ασφαλείας διατύπωναν το ερώτημα γιατί ο κ. Λιγνάδης δεν πήγε απευθείας στην Εισαγγελία που κάνει την έρευνα και πήγε στο κτήριο της ΓΑΔΑ.

//

Πηγή