Δελτίο Τύπου βουλευτή Ημαθίας (ΝΔ) Τάσου Μπαρτζώκα: 

Είναι πλέον γεγονός: Δημιουργείται Κέντρο Ψυχικής Υγείας με Παιδοψυχιατρική Υπηρεσία, που θα εδρεύει στο Γ.Ν Βέροιας, μετά από τις συντονισμένες προσπάθειες του Τάσου Μπαρτζώκα και του νέου Διοικητή Γ.Ν Ημαθίας, κ. Ηλία Πλιόγκα. Μια κίνηση με ιδιαίτερα θετικό αποτύπωμα στην καθημερινότητα των ατόμων που θα επωφεληθούν από τις υπηρεσίες της νέας δομής, αλλά και με εξαιρετικά συμβολικό περιεχόμενο.

Ιστορικό

Με την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Τάσος Μπαρτζώκας επισκέφτηκε το σύνολο των δομών στην Ημαθία, οι οποίες αναλαμβάνουν τη δημιουργική απασχόληση και διημέρευση παιδιών-ατόμων με αναπηρίες, καθώς και τα μη κερδοσκοπικά Σωματεία που προωθούν την ψυχική υγεία.

Εκτός από το εξαιρετικό έργο που προσφέρουν, διαπιστώθηκε και η έλλειψη δημοσιών υποδομών ψυχικής υγείας στην Ημαθία, με άμεσο αντίκτυπο πολλοί φροντιστές ατόμων με αναπηρίες να αναγκάζονται να μεταβούν στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις διαγνωστικές εξετάσεις-ελέγχους που απαιτούνται για τη διάγνωση και αντιμετώπιση των αναπτυξιακών διαταραχών τους.

Άμεσα ο Βουλευτής προέβη, μέσω του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, σε διατύπωση πρότασης προς το Υπουργείο Υγείας για τη δημιουργία οργανικής θέσης Παιδοψυχιάτρου και σύσταση Ιατρο-Παιδαγωγικού τμήματος, το οποίο θα διευκόλυνε τους φροντιστές και τα άτομα με αναπηρίες που εντάσσονται στο φάσμα της ψυχικής υγείας, να πραγματοποιούν τις απαραίτητες εξετάσεις και την παρακολούθηση τους στον τόπο διαμονής τους. Εξάλλου, τα ίδια τα στατιστικά στοιχεία από το ΚΕΣΥ επεσήμαναν τόσο τον αυξημένο αριθμό παιδιών-ατόμων με αναπτυξιακές διαταραχές, όσο και την έλλειψη ανάλογης δομής στην Ημαθία.

Επιπρόσθετα, ο Τάσος Μπαρτζώκας έθεσε απευθείας το ζήτημα στον Αναπληρωτή Υπουργό, κ Κοντοζαμάνη, διαμέσου επιστολής αλλά και κατ΄ιδίαν σε συναντήσεις που πραγματοποίησαν. Με τον ορισμό του Κ. Πλιόγκα ως Διοικητή Γ.Ν Ημαθίας, ο Τάσος Μπαρτζώκας απέκτησε ένα σύμμαχο, με την αποφασιστικότητα και την ευαισθησία του οποίου, οργάνωσαν από κοινού τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου η βούληση για σεβασμό και συμπερίληψη των ατόμων με ζητήματα που άπτονται της ψυχικής υγείας στην Ημαθία, να γίνει πράξη.

Χωρίς καμία καθυστέρηση, ο Διοικητής προχώρησε σε αναδιοργάνωση του Οργανισμού, εντάσσοντας Tμήμα Ψυχικής Υγείας, με πρόβλεψη για πλήρη στελέχωση σε ειδικότητες Ψυχιάτρου, Παιδοψυχιάτρου αλλά και λοιπούς επιστήμονες ψυχικής Υγείας. Παράλληλα, σε συνάντηση του Τάσου Μπαρτζώκα με την αρμόδια Υφυπουργό Ψυχικής Υγείας, κ. Ζωή Ράπτη, ο βουλευτής ζήτησε τη στήριξη του υπό σύσταση τμήματος, τόσο από άποψη χρηματοδότησης, όσο και σε επίπεδο επίσπευσης των διαδικασιών.

Η αναδιάρθρωση αναμένεται να εγκριθεί εντός σύντομου χρονικού διαστήματος από την 3η ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας και αμέσως μετά, με ταχύτητα θα τρέξουν όλες οι διαδικασίες για τη λειτουργία του στο νομό.

Δήλωση Τάσου Μπαρτζώκα

«Η νέα δομή ψυχικής υγείας στην Ημαθία με γεμίζει ικανοποίηση, όχι μόνο γιατί θα διευκολυνθούν παιδιά και ενήλικες με νευρο-τυπικές διαταραχές που για χρόνια βιώνουν μεγάλη ταλαιπωρία από τα κενά της Πολιτείας. Η συμπερίληψη και η φροντίδα όλων των ατόμων που πάσχουν από ψυχικές παθήσεις πρέπει να είναι κύριο μέλημα της Πολιτείας. Χαίρομαι που σε αυτή την προσπάθεια βρήκα συνοδοιπόρο το Διοικητή, κ. Πλιόγκα, με τον οποίο μοιραζόμαστε το όραμα για μια νέα, πιο συνεκτική και ολοκληρωμένη περίθαλψη των Ημαθιωτών.»

 

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και…  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

//

Πηγή