Κοινό κείμενο των προέδρων των Κοινοτήτων του Δήμου Νάουσας:

Η Κοινότητα, πυρήνας της ελληνικής κοινωνίας, θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ Βαθμού, αποτελεί διαχρονικά την ραχοκοκαλιά της Ελλάδας. Ο θεσμός που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της καθημερινότητας του πολίτη – όσο απομακρυσμένη και αν είναι η Κοινότητα από την έδρα του Δήμου –  είναι ο θεσμός του Συμβουλίου Κοινότητας και του Προέδρου της Κοινότητας. Καθημερινά, Πρόεδροι και Κοινοτικοί Σύμβουλοι διαχειρίζονται όλο το φάσμα των αρμοδιοτήτων, στεκόμενοι δίπλα στις ανάγκες των συμπολιτών τους. 

Η μορφολογία του εδάφους της χώρας σε συνδυασμό με τις κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις οφείλουν να αποτελέσουν τον βασικό κορμό πάνω στον οποίο θα διαμορφωθεί ένα σύγχρονο αυτοδιοικητικό μοντέλο. Η ιδιαιτερότητα του κάθε τόπου (ορεινού, νησιωτικού, πεδινού, παραποτάμιου, παραλίμνιου, αστικού, περιαστικού) οφείλει να υποστηριχθεί και να αναδειχθεί από όλες τις διοικητικές δομές. Ένα σύγχρονο κράτος που σέβεται τους πολίτες του, χαράζει πολιτικές με την συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων μερών. Εμπιστοσύνη, Συμμετοχικότητα, Αποδοτικότητα, Βιωσιμότητα και Διαφάνεια είναι οι θεμελιώδεις αρχές πάνω στις οποίες οφείλει η αυτοδιοίκηση να χτίσει τα θεμέλια της. 

Το τελευταίο χρονικό διάστημα ανακοινώνεται συνεχώς στον τύπο η πρόθεση του Υπουργείο Εσωτερικών και της Κυβέρνησης να αλλάξουν συλλήβδην τον χάρτη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μια αλλαγή που προγραμματίζεται να γίνει χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους: πολίτες, αυτοδιοικητικούς, δημόσια διοίκηση. 

Αυτή την περίοδο γίνεται συζήτηση για το μέλλον της τοπικής αυτοδιοίκησης της χώρας, μια συζήτηση που οφείλει να βάλει στο τραπέζι την φωνή των Συμβουλίων Κοινότητας. Ήδη έχει περάσει ένας χρόνος εφαρμογής του Ν.4623/2019 που στόχο είχε την “κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ”. Ο νόμος αυτός επηρέασε την λειτουργία των Συμβουλίων Κοινότητας καθοριστικά, αφαιρώντας κάθε αποφασιστική αρμοδιότητα, καθιστώντας τα Συμβούλια απλά γνωμοδοτικά όργανα, χωρίς ψήφο στην Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, χωρίς προϋπολογισμό. 

 

Η κατάργηση Κοινοτήτων, οι συγχωνεύσεις τους και η συγκέντρωση αρμοδιοτήτων στις έδρες των Δήμων θα ερημώσει τα χωριά μας, θα υποβαθμίσει περαιτέρω την ζωή των κατοίκων στην επαρχία και θα δημιουργήσει πολίτες δύο ταχυτήτων. 

Ως αιρετοί σύμβουλοι της τοπικής αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, σεβόμενοι τον θεσμό τον οποίο υπηρετούμε και τους συμπολίτες μας, ζητάμε: 

Συμμετοχή στον επίσημο διάλογο για το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για την Αυτοδιοίκηση.

Αποφασιστικές αρμοδιότητες και πόρους για τις Κοινότητες.

Διατήρηση ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ Κοινοτήτων, με το ξεχωριστό Ψηφοδέλτιο, όπως στις εκλογές του 2019.

Διατήρηση της 4ης Κάλπης, όπως στις εκλογές του 2019.

Ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο για την λειτουργία των επιπέδων της αυτοδιοίκησης.

Η κρατική επιχορήγηση από το πρόγραμμα (ΣΑΤΑ) να πηγαίνει απευθείας στις Κοινότητες και όχι στους Δήμους, οι οποίες να μπορούν να εκτελούν έργα μικρής εμβέλειας.

Ο λογαριασμός της πάγιας προκαταβολής να διαχειρίζεται απευθείας από τα κοινοτικά συμβούλια τα οποία θα μπορούν να αντιμετωπίζουν άμεσα έργα καθημερινότητας παρακάμπτοντας έτσι τη σημερινή δημοτική γραφειοκρατία η οποία ουσιαστικά κατάργησε αυτό το σημαντικό εργαλείο.

Οι Πρόεδροι των Κοινοτικών Συμβουλίων να συμμετέχουν ισότιμα με τους Δημοτικούς Συμβούλους στις συνεδριάσεις των Δημοτικών συμβουλίων με δικαίωμα Ψήφου στα θέματα όπως στη ψήφιση του ετήσιου Προϋπολογισμού, του Τεχνικού Προγράμματος, του Ο.Π.Δ., των Δημοτικών Τελών καθώς και σε όλες τις θεσμοθετημένες επιτροπές όπως στην οικονομική επιτροπή, στην επιτροπή ποιότητας ζωής κλπ.

Για την εκπροσώπηση των Κοινοτήτων του Δήμου μας ορίστηκε ο Πρόεδρος της Κοινότητας Λευκαδίων κ. Δημητρούσης Νικόλαος, με αναπληρωτή τον Πρόεδρο της Κοινότητας Αρκοχωρίου  κ. Πασχούλα Βασίλειο.

Το παρόν ψήφισμα θα δημοσιευτεί στον τοπικό τύπο, θα κατατεθεί ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ηρωικής Πόλης Νάουσας με αίτημα να εκδοθεί αντίστοιχο ψήφισμα υποστήριξης του θεσμού των Κοινοτήτων, θα σταλεί στους Βουλευτές του νομού, στο Υπουργείο Εσωτερικών και στην Κ.Ε.Δ.Ε.

Οι Πρόεδροι των Κοινοτικών Συμβουλίων του Δήμου Νάουσας:

Δ. Κ. Νάουσας: Χατζηστυλλής Κων/νος

Τ. Κ. Αγγελοχωρίου: Νησιώτη Πετρούλα

Τ. Κ. Γιαννακοχωρίου: Θεοδοσιάδης Θεόδωρος

Τ. Κ. Επισκοπής: Ορδουλίδης Γρηγόριος

Τ. Κ. Ζερβοχωρίου: Σταμπολίδης Νικόλαος

Τ. Κ Κοπανού: Χαβιαρόπουλος Βασίλειος

Τ. Κ. Λευκαδίων: Δημητρούσης Νικόλαος

Τ. Κ. Μαρίνας: Βίλτσα Σωτηρία

Τ. Κ. Μονοσπίτων: Παπαδάκης Δημήτριος

Τ. Κ. Πολυπλατάνου: Πρόιος Χρήστος

Τ. Κ. Ροδοχωρίου: Πουλτίδης Ραφαήλ

Τ. Κ. Στενημάχου: Σαρακατσιάνος Γεώργιος

Τ. Κ. Χαρίεσσας: Σιδηρόπουλος Δημήτριος

Τ. Κ. Αρκοχωρίου: Πασχούλας Βασίλειος

//

Πηγή