Κινητοποίηση με αυτοκινητοπορεία πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021 από τον Αγροτικό Σύλλογο Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας».

Λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας για τη μη διασπορά του κορονοϊού, ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», ξεκίνησε με αγωνιστικές πρωτοβουλίες τη διεκδίκηση των αιτημάτων για την επίλυση των προβλημάτων των αγροτών.

Το πρωί της Δευτέρας, οι αγρότες συγκεντρώθηκαν στην διασταύρωση της Νάουσας. Λίγη ώρα αργότερα, έφτασαν στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ημαθίας, στην περιοχή του Εργοχωρίου, όπου παρέδωσαν το ψήφισμα και στη συνέχεια ακολούθησε αυτοκινητοπορεία στην πόλη της Βέροιας.

Το Ψήφισμα του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας»

Σήμερα Δευτέρα 8 Φλεβάρη, ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», παίρνοντας όλα τα μέτρα προστασίας της Υγείας από τον COVID-19, πραγματοποιεί κινητοποίηση διεκδικώντας την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των αγροτοπαραγωγών της περιοχής.

Σας είναι γνωστό ότι η περιοχή μας έχει πληγεί τα τελευταία 4 χρόνια από τις άκαιρες βροχοπτώσεις με αποτέλεσμα την καταστροφή της παραγωγής και τη μείωση του εισοδήματος, παράλληλα έχει υποστεί τις καταστροφικές συνέπειες από το Ρώσικο εμπάργκο.

Επίσης, το αυξημένο κόστος παραγωγής  (ακριβό πετρέλαιο – αγροτικό ρεύμα – ακριβά αγροεφόδια) και κάθε είδος χαράτσια σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές πώλησης των προϊόντων μας κάνουν αδύνατη την επιβίωσή μας.

 

Καλούμε την Κυβέρνηση να δώσει άμεσα λύση στα οξυμένα προβλήματα των αγροτών, ώστε να μπορέσουμε να παραμείνουμε στα χωριά και στα χωράφια μας.

Διεκδικούμε: 

– Άμεση καταβολή αποζημιώσεων για τις ζημιές στην αναμενόμενη παραγωγή από τον παγετό του Μάρτη και της κακοκαιρίας «Θάλεια» τον Αύγουστο του 2020.

– Να δοθούν στο 100% της ζημιάς οι οφειλόμενες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ.

– Άμεση κάλυψη του χαμένου εισοδήματος σε όλους όσοι πλήττονται από το lockdown από την υπολειτουργία των λαϊκών αγορών.

– Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από την ΕΕ για το εμπάργκο στη Ρωσία με απώλειες που υπολογίζονται περίπου σε 900εκ.ευρώ.

– Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα εισόδημα για την επιβίωση.

– Μείωση του κόστους παραγωγής, αφορολόγητο πετρέλαιο, 50% μείωση του αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια καθώς και μείωση των τιμών τους.

 

– Να λυθεί άμεσα το πρόβλημα με τους εργάτες γης· έχουν ξεκινήσει οι καλλιεργητικές φροντίδες και χρειάζεται εξειδικευμένο εργατικό προσωπικό.

– Να απαλλαγούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ και να επιδοτηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές από το κράτος για όσο διαρκεί το lockdown. Να υπάρχει αναστολή πληρωμών δανείων και άλλων οφειλών. Να καταργηθεί το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, γενναίο κούρεμα χρεών προς δημόσιο και τράπεζες.

– Να δοθούν άτοκα δάνεια σε αγρότες και κτηνοτρόφους για να μπορέσουν να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους.

– Να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας ή χωραφιών.

– Καμιά διακοπή ρεύματος και νερού σε σπίτια και χωράφια. Να σταματήσουν τώρα οι απαράδεκτες ενοχλήσεις από εισπρακτικές εταιρείες ή δικηγορικά γραφεία.

– Να δίνονται στις αγρότισσες ειδικά επιδόματα για τη φροντίδα ανήλικων τέκνων και για τη φροντίδα ηλικιωμένων ατόμων για όσο διαρκούν τα lockdown.

– Να ληφθούν μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων με 15 μαθητές σε κάθε Τμήμα, αξιοποίηση αιθουσών και χώρων, μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας.

– Θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας, λειτουργία Αγροτικών Ιατρείων σε 24ωρη βάση, επάνδρωση των Κέντρων Υγείας και των νοσοκομείων με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, και τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό.

//

Πηγή