Ολοκληρώνοντας τον 1ο κύκλο γραπτών συνεντεύξεων του InVeria.gr σε αιρετούς του Δ. Βέροιας, σήμερα φιλοξενούμε την συνέντευξη του Δημήτρη Πυρινού, αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας – Δημοτικού Συμβούλου με την παράταξη “Βέροια Πρωτεύουσα Πόλη” και Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας. 

Η συνέντευξη του Δημήτρη Πυρινού:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόσο ικανοποιημένος είστε από την έως τώρα πορεία της Δημοτικής Αρχής και της αντιπολίτευσης; (1η Σεπτεμβρίου 2019 – σήμερα)

Ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία που μου δίνεται να θέσω τις απόψεις μου και να αναφερθώ για το πρώτο έτος της θητείας μου.

Από την πορεία της Δημοτικής Αρχής, στην οποία συμμετέχει και η παράταξη μου «Βέροια Πρωτεύουσα Πόλη» από την 1η Σεπτεμβρίου του 2019 μέχρι σήμερα, αναλόγως των γενικών συνθηκών και της εμπειρίας μου στον τοπικό πολιτικό βίο, είμαι αρκετά ικανοποιημένος, κυρίως ως προς την προετοιμασία και την προεργασία που υπάρχει στα μεγάλα έργα υποδομών, τους οικονομικούς δείκτες του δήμου και τον ψηφιακό μετασχηματισμό που συντελείται. 

Είναι θεμελιώδες και ιστορικό το έργο της γέφυρας του Προμηθέα που παραδόθηκε στην πρώτη χρονιά της θητείας, όπως και το ξεκλείδωμα πολλών αποχετευτικών και οδικών έργων σε κοινότητες του δήμου. Σημαντικά είναι και τα έργα που σχεδιάζονται στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» από φέτος.

Θα επιθυμούσα πιο πολλές και γρήγορες παρεμβάσεις σε μικρά έργα καθημερινότητας για τον πολίτη όπως π.χ. τον ευπρεπισμό κάποιων σημαντικών σημείων της πόλης. Από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, η οποία αποτελείται όντως από έμπειρα στελέχη στην τοπική αυτοδιοίκηση, θα περίμενα πιο πολλές παρεμβάσεις ουσίας στην διοίκηση, για την καθημερινότητα του πολίτη, (ασφάλεια, πεζοδρόμια, δεντροφυτεύσεις κλπ), και προτάσεις βελτίωσης με πιο ευσύνοπτο τρόπο.

ΕΡΩΤΗΣΗ:  Συνοπτικά, ως δημοτικός σύμβουλος, τι στόχους έχετε και τι παρεμβάσεις κάνατε ή προγραμματίζετε να κάνετε για την υλοποίησή τους;

Το να είσαι δημοτικός σύμβουλος δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση, πρέπει να συζητάς, να δίνεις λύσεις και κρίνεσαι για αυτά καθημερινά από τους πολίτες. Στην πρώτη συνεδρίαση εκλέχτηκα από το σώμα στη θέση του Αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου. Λόγω απουσίας του Προέδρου καλέστηκα δύο φορές να συντονίσω τα δημοτικά συμβούλια. Ορίστηκα Αντιπρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής και είμαι σε συνεχή επικοινωνία με τον Πρόεδρο για την οικονομική διαχείριση των σχολικών μονάδων. Ως μέλος της Οικονομικής Επιτροπής συμμετέχω ανελλιπώς και συνεισφέρω στην ορθολογική διαχείριση των ζητημάτων που άπτονται των γνώσεων και των αρμοδιοτήτων μου. Εντός και εκτός των συνεδριάσεων, προς τους δημοτικούς συμβούλους και τους υπηρεσιακούς φορείς, έχω θέσει διάφορες προτάσεις πολλές εκ των οποίων θα υλοποιηθούν: Για την ανάδειξη του νερού ως παραδοσιακό στοιχείο της πόλης, για την πλατεία Ελιάς, την παλιά πόλη και θέματα ασφάλειας των δημοτών. Με ικανοποίηση βλέπω ότι από φέτος θα αρχίσουν να κατεδαφίζονται ετοιμόρροπα κτίρια, θέμα για το οποίο είχα κάνει πολλές αναφορές προεκλογικά. Πρότεινα, την ανάπλαση των δασυλλίων Παπάγου, Βικέλα και Προφ. Ηλία ως σύγχρονους χώρους αναψυχής. Ζήτησα την δεντροφύτευση των πεζοδρομίων όπως και τον φωτισμό με κολώνες της οδού Κεντρικής από το ύψος του Αγ. Αντωνίου και κάτω, ως ακολουθία της γέφυρας του Προμηθέα. Εκπροσώπησα τον Δήμαρχο στη γενική συνέλευση του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες. 

Η γενική άποψή μου είναι ότι, όπως θα πρέπει να διαμορφωθεί ο διευρυμένος δήμος Βέροιας με άνετους και ασφαλείς δρόμους, έτσι θα πρέπει να διαμορφωθεί μια πόλη για τους πεζούς, με διαπλάτυνση και ευπρεπισμό όλων των πεζοδρομίων. Είμαι υπέρ των άνετων πεζοδρομίων και όχι των ολικών πεζοδρομήσεων, όπως έγιναν παλαιότερα, που φέρνουν μια ανισσοροπία σε έναν παλαιό αστικό ιστό όπως αυτόν της Βέροιας αλλά και όπως έγιναν σε κάποιες κοινότητες. Η μορφολογία της πόλης είναι για περπάτημα και όχι τόσο για ποδηλασία. Η δημιουργία θέσεων παρκαρίσματος των αυτοκινήτων δεν είναι μια εύκολη λύση σε μια παλιά σχεδιασμένη πόλη. Υπάρχουν δύο τρόποι επίλυσης: ο πρώτος είναι να μάθουμε, αλλά και να διευκολύνουμε όπως προανέφερα τους δημότες, να περπατάνε στην πόλη, με τη διαμόρφωση και τον ευπρεπισμό όλων των πεζοδρομίων – με λιγότερα τραπεζοκαθίσματα ή εμπορεύματα – και ο δεύτερος είναι η αποκέντρωση δημοτικών, περιφερειακών και δημόσιων υπηρεσιών σε διάφορα σημεία εκτός κέντρου.

Εκεί που υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης στον δήμο μας είναι ο τουρισμός. Η ανάδειξη των βυζαντινών εκκλησιών, είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα και εκεί πρέπει να δοθεί το βάρος στα επόμενα χρόνια σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων. Επιτακτική είναι η ανάγκη για ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων για πολλούς και σοβαρούς λόγους που δεν αναφέρω εδώ για την οικονομία της συνέντευξης, όπως και η ενεργειακή αναβάθμιση των παλαιών. 

Η τελευταία μου πρόταση στο σώμα, ήταν η τροποποίηση του σήματος του Δήμου με την προσθήκη δύο μορφών που ολοκληρώνουν την πλούσια ιστορία του δήμου: δίπλα στον Φίλιππο Β΄ πρότεινα τον Όλγανο ως μυθικό πρόσωπο της περιοχής και τον Απόστολο των Εθνών, Παύλο, για τη θρησκευτικότητα της πόλης με τους βυζαντινούς ναούς. Προσωπικό μου στοίχημα, ως πολιτιστικό γεγονός με παράλληλες εκδηλώσεις, αποτελεί ο δανεισμός και η φιλοξενία σε κατάλληλο χώρο της προσωπικής βιβλιοθήκης του Δ. Βικέλα. 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ο «Κλεισθένης» στην πράξη δουλεύει; Πως κρίνετε την εφαρμογή του στο Δ. Βέροιας;

Ο «Κλεισθένης» είναι σχετικά ένας νέος νόμος για την τοπική αυτοδιοίκηση και στο πλαίσιο του διευρυμένου δήμου Βέροιας, θα πρέπει να τεθεί η ανάπτυξη της περιοχής σε νέα βάση, όπου η ύπαιθρος, ο ορεινός όγκος των Πιερίων και του Βερμίου και το τμήμα του κάμπου της Ημαθίας, θα αναπτύσσονται παράλληλα με το αστικό τοπίο της πόλης. Βάση του σχεδιασμού αναμφίβολα αποτελεί ένα σύγχρονο και ασφαλές οδικό δίκτυο. Χρειαζόμαστε την αξιοποίηση όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Δήμου, σε κάθε του γεωγραφικό σημείο. Ένας κάμπος βιώσιμος και οργανωμένος και ένας ορεινός όγκος αξιοποιημένος, θα προσδώσουν πολλαπλά και αλληλένδετα οφέλη.  Η νέα μου πρόταση στο Δ.Σ. θα είναι σχετική και θα ζητήσω αρχικά την εφαρμογή και τοποθέτηση, ηλεκτρονικά και σε ταμπέλες, των νέων χαρτών του διευρυμένου Δήμου διάφορα σημεία της πόλης και των κοινοτήτων.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η ιδιότητά σας ως δημοτικός σύμβουλος και παράλληλα διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας τελικά μπορεί να συνδυαστεί αρμονικά;

Ευχαριστώ πολύ για την τελευταία ερώτηση, μου δίνεται την ευκαιρία να απαντήσω σε πολλούς με την ίδια απορία, αν και την απάντηση τη θεωρώ αυτονόητη.

Κατά βάση, η εργασία μου ως Διευθυντής της Α/θμιας Εκπαίδευσης είναι μια εργασία, όπως οποιουδήποτε άλλου εργαζόμενου, σε οποιονδήποτε άλλο τομέα, σε οποιαδήποτε θέση. Υπήρξε ποτέ ίδιο ερώτημα για άλλον επαγγελματία που θήτεψε ως δημοτικός σύμβουλος; Και αν ναι γιατί αυτός ο διαχωρισμός;

Η συνολική εποπτεία που έχω για τα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία διευκολύνει την επίλυση σχετικών ζητημάτων του δήμου, κτιριακών, οικονομικής διαχείρισης, επεξεργασία στατιστικών δεδομένων, αλλά και της πανδημίας. Η συνεργασία με τον Δήμαρχο, την Αντιδήμαρχο Παιδείας, τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών, τον Πρόεδρο Σχολικής Επιτροπής, αλλά και όλους τους υπολοίπους τοπικούς και δημοτικούς συμβούλους είναι άρτια, έγκαιρη και έγκυρη. 

Κλείνοντας να πω ότι ο Δήμος Βέροιας έχει μια εξέχουσα ιστορία και πολιτιστική διαδρομή και κάθε ενέργεια θα πρέπει να βασίζεται σε αυτούς τους πυλώνες για το γενικό καλό σε κάθε επίπεδο και πτυχή του δήμου. Από εμάς τους Δημοτικούς Συμβούλους, για κάθε θέμα, χρειάζεται μια ολιστική θεώρηση των πραγμάτων, καλοπροαίρετη συνεργασία και να προβλέπουμε πάντα στο μέλλον τις τεχνολογικές, κοινωνικές, οικονομικές ακόμα και υγειονομικές εξελίξεις, σε ορίζοντα πολλών δεκαετιών.

 

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και…  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

//

Πηγή