Είναι αλήθεια ότι την περασμένη εβδομάδα επικεντρωθήκαμε στο ετήσιο πρόγραμμα δράσης της ΚΕΠΑ καταλήγοντας σε κάποιες διαπιστώσεις. Σήμερα θα ασχοληθούμε με το ετήσιο πρόγραμμα δράσης 2021 του ΔΗΠΕΘΕ. 

Το πρόγραμμα δράσης αποτελεί τμήμα της απόφασης 21/2020 του Δ.Σ. της επιχείρησης για την ψήφιση του προϋπολογισμού 2021(Ω8Ρ1ΟΕΖΗ-ΞΣΣ/πρόγραμμα Διαύγεια). Οι ίδιες διαπιστώσεις σχεδόν  μπορούν να γίνουν και για αυτό το ετήσιο πρόγραμμα δράσης. Φιλόδοξο αλλά χωρίς επαρκή οικονομική στήριξη. 

Από την μελέτη του προϋπολογισμού προκύπτει ότι για το 2021 οι επιχορηγήσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού είναι λιγότερες από το 2020. Επίσης είναι σαφές ότι η υλοποίηση όλων όσων αναφέρονται στο ετήσιο πρόγραμμα δράσης θα απαιτήσει περισσότερα χρήματα.. Άρα λοιπόν εκ των προτέρων γνωρίζουμε ότι αυτά που αναγράφονται και στα δύο ετήσια προγράμματα δράσης τόσο της ΚΕΠΑ όσο και του ΔΗΠΕΘΕ δεν θα υλοποιηθούν.

Είναι αλήθεια επίσης ότι η πανδημία δεν έχει ελεγχθεί ακόμη όσο θα έπρεπε και ούτε στο ορατό μέλλον φαίνεται να ελέγχεται, σίγουρα λόγω καθυστέρησης παράδοσης εμβολίων αλλά και άλλων λόγων. Μην ξεχνάμε ότι στον τοπικό τύπο πέρσι υπήρχε άποψη ότι τον Δεκαπενταύγουστο του 2020 θα τελειώσει ο κορωνοϊός. 

Είναι αλήθεια επίσης ότι σχεδόν όλες οι οικονομίες ανακοινώνουν δυσμενέστερα οικονομικά αποτελέσματα το 2020 από αυτά που είχαν ανακοινωθεί αρχικά. Αυτό επηρεάζει και το 2021 και εφόσον συνεχιστεί η οικονομική ύφεση και το 2021(ειδικά για την Ελλάδα το καλοκαίρι του 2021 είναι ιδιαίτερα κρίσιμο) δεν αποκλείεται οι οικονομικές εξελίξεις να είναι ανεξέλεγκτες και απρόβλεπτες. 

Για τον λόγο αυτό πιστεύω ότι οι πολιτιστικές επιχειρήσεις του Δήμου μας πρέπει να κινηθούν συντηρητικά (ας μην δίνουμε αρνητική χροιά στην λέξη) για το επόμενο διάστημα να κρατήσουν δηλαδή τις οικονομικές τους δυνάμεις όσο μπορούν περισσότερο, διότι κατά την άποψη της στήλης το φως στο τούνελ είναι μακριά.

Όσο για ορισμένες απόψεις που ομιλούν για πολιτιστική επανεκκίνηση στην Βέροια την οποία όλοι θέλουν, θα πρέπει κάποτε να εξηγήσουν πειστικά από που θα βρεθούν χρήματα, εκτός αν προτείνουν την μαζική έκδοση χρήματος.

Με εκτίμηση, 

Ο Επιμελητής της στήλης

 

(Την  μόνιμη στήλη Αλήθεια ή… όχι;”  επιμελείται εξωτερικός συνεργάτης του InVeria.gr και παρουσιάζεται κάθε Δευτέρα πρωί) 

 

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και…  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

//

Πηγή