Γράφει ο Γιώργος Κακαφίκας: 

Δεν έχει περάσει πρωθυπουργός στη χώρα μας που να έχει πει τόσα ψέματα, να έχει κάνει τόσες «κωλοτούμπες» και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα! Δεν μας αφήνει να «πλήξουμε» με το «θέαμα» που προσφέρει! Θα ήταν ακόμα και διασκεδαστικό, αν δεν αφορούσε ζωές συνανθρώπων μας και το μέλλον του τόπου.

Από το αμίμητο «τα 37δις του μαξιλαριού δεν τα άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τα δημιούργησε η κυβέρνηση της ΝΔ» έως το πρόσφατο που προσπάθησε να αποσείσει τις ευθύνες από πάνω του για το ΜΠΕΡΓΚΑΜΟ της Β. Ελλάδας λέγοντας ότι δεν είχε εισηγήσεις για τη λήψη πιο έγκαιρα μέτρων. Μέχρι που ήρθαν οι δικοί του αυτοδιοικητικοί, περιφερειάρχης, δήμαρχοι, υφ. Πολ. Προστασίας να τον διαψεύσουν με τον πιο ηχηρό τρόπο. Αλλά «πέρα βρέχει»… Και ας χάθηκαν τόσες ζωές… Και τα Μ.Μ.Ε. της «λίστας Πέτσα» περί «άλλα τυρβάζουν»!

Προσπαθεί να ενοχοποιήσει την κοινωνία, να ρίξει τις ευθύνες στους πολίτες για την έξαρση της πανδημίας. Είδαμε και τη θλιβερή εικόνα στη Βουλή να εξαγγέλλει την αύξηση των προστίμων για τη μη εφαρμογή των μέτρων σε 500 ευρώ και να τον χειροκροτούν όρθιοι οι βουλευτές του και μετά από 6 ώρες το πήρε πίσω -μετά την πίεση της αντιπολίτευσης, κύρια της αξιωματικής- και πάλι όρθιοι οι βουλευτές του τον χειροκροτούσαν! Εδώ σηκώνεις τα χέρια ψηλά!

Εργαλειοποιεί την πανδημία για να περάσει την πιο αντιλαϊκή νεοφιλελεύθερη πολιτική. Και πάντα με τη στήριξη του υπουργού ΠΡΟ.ΠΟ. Βλέπετε νεοφιλελευθερισμός και αυταρχισμός πάνε μαζί. Δυστυχώς τα πάλαι ποτέ Β.Δ. αντικαταστάθηκαν από τις ΠΝΠ. Σε ποια δημοκρατική χώρα μπορεί να λειτουργήσει το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν καθ’ όλην την επικράτεια…». Μπράβο σας! Φτάσατε τον Όρμπαν και τον Μπολσονάρο! Το φανταζόσουν ποτέ, κ. Υπουργέ, ότι θα εξομοιωνόσουν με τέτοια καθεστώτα; Τελικά ποιο είναι περισσότερο επικίνδυνο: η μετάλλαξη του κορωνοϊού ή η μετάλλαξη ενός πρώην σοσιαλιστή;!;!

Και όλα αυτά δεν γίνονται τυχαία. Είναι σχέδια που απεργάζονται πώς θα αντιμετωπίσουν το τσουνάμι της λαϊκής οργής που έρχεται, όταν η κοινωνία μετά την αντιμετώπιση της πανδημίας θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα…

Είναι αδίστακτοι. Μετά τα διπλά βιβλία του ΕΟΔΥ, έστησαν και παράλληλη επιτροπή που την ονόμασαν «Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19», την πλαισίωσαν με κυβερνητικά στελέχη στην πλειοψηφία τους, για νομιμοποιητική κάλυψη της αυταρχικής και αντιδημοκρατικής απόφασης του αρχηγού της ΕΛΑΣ. Και πλανάται το ερώτημα, ποιος είναι ο ρόλος της επιστημονικής επιτροπής των λοιμωξιολόγων και πώς τέτοιοι επιστήμονες με διεθνές κύρος ανέχονται την υποβάθμιση του ρόλου και του έργου τους με το να λαμβάνει η κυβέρνηση με επίκληση της πανδημίας αποφάσεις εν αγνοία τους, ενώ είναι αυτοί οι υπεύθυνοι; Στην εθνική επιτροπή… προσφέρει πάλι τις υπηρεσίες ο κ. Τσιόδρας! Τυχαίο; Ήθελα να μάθω αν και σήμερα ο υπεύθυνος υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα εμπιστευόταν τον κ. Τσιόδρα! Ήρεμα ρωτάω!

Βέβαια περιμένουμε και το παγκόσμιο ρεκόρ της πιρουέτας του πρωθυπουργού που θα κάνει, όταν θα φέρει στη Βουλή τα 3 μνημόνια συνεργασίας με την Β. Μακεδονία! Θα το πιει το πικρό ποτήρι! Το ψέμα και η υποκρισία έρχεται η στιγμή που πληρώνονται. Ένα δείγμα μας έδωσε με τη ψήφιση στη Βουλή την επέκταση των 12 μιλίων στο Ιόνιο… Άδειασε με τον πιο αδίστακτο τρόπο τα στελέχη του κόμματος, όταν στο παρελθόν «έβγαιναν» στα κάγκελα, λοιδορούσαν την τότε κυβέρνηση, τον Τσίπρα, τον Κοτζιά, γιατί θα έφερναν στη Βουλή αυτήν την επέκταση. Τότε ήταν επιζήμια και αντεθνική, ενώ σήμερα είναι καλή; Κανείς τους δεν αντέδρασε! Και πάλι τον… χειροκροτούσαν!

Οι Μακεδονομάχοι με τις περικεφαλαίες, τις χλαμύδες τι θα κάνουν;!;! Τζάμπα οι συγκεντρώσεις, οι κινητοποιήσεις με τις κάπες, τα άλογα και ό,τι άλλο χρησιμοποιούσαν! Κρίμα για τους παππάδες και τις καλόγριες που τις υποχρέωναν να συμμετάσχουν! Ψάχνονται τώρα να εντοπίσουν τους εαυτούς τους πού ανήκουν: στους ακραίους ή στους γραφικούς και λαϊκιστές, όπως τους χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός στη Βουλή; Την ίδια απορία έχω και για τους τοπικούς άρχοντες της Ημαθίας, δημάρχους, βουλευτές, αντιπεριφερειάρχη, μητροπολίτη, πολιτιστικούς συλλόγους κ.λπ., που μας υπενθύμισε με φωτογραφίες τοπικό site για την επέτειο των 2 χρόνων από το συλλαλητήριο: πού κατατάσσουν τους εαυτούς τους, στους ακραίους ή στους γραφικούς και λαϊκιστές; Και βέβαια πολλοί θέλουν να διαγράψουν από τη μνήμη τους την ημέρα που παραβρίσκονταν στην ίδια συγκέντρωση με τον καταδικασθέντα και φυγόδικο Λαγό στην Βεργίνα!

Κύριοι της κυβέρνησης με τον αυταρχικό κατήφορο που πήρατε  «σπέρνετε ανέμους και θα θερίσετε θύελλες». Δεν θα αργήσει η στιγμή όπου κανένα αυταρχικό και αντιδημοκρατικό μέτρο θα μπορέσει να σταματήσει την οργή του λαού από τα αδιέξοδα που τον έχετε οδηγήσει…

Μέσα σ’ αυτή την καταχνιά που ζει ο λαός μας μόνη φωτεινή αχτίδα ελπίδας βλέπει στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και στο πρόσωπο του Α. Τσίπρα. Δυστυχώς είναι αναγκαίος αυτός ο διαχωρισμός. Δεν υπαινίσσεται κανένα είδος δυαρχίας. Δεν συνηθίζεται στα αριστερά κόμματα να διαχωρίζεται η συλλογική ηγεσία από τον επικεφαλής, ούτε άλμα στο παρελθόν για επαναφορά της προσωπολατρίας! Δεν γίνεται μεταφυσική προσέγγιση μεταξύ συλλογικής ηγεσίας και του προέδρου. Ας μην κρυβόμαστε όμως πίσω από το δάκτυλο μας ούτε να μας διακατέχει ο στρουθοκαμηλισμός! Γνωρίζει η κοινωνία τις διεργασίες που εξελίσσονται στην ηγεσία με τις τάσεις, τα ρεύματα, τις ομπρέλες και ό,τι άλλο ενδεχομένως προκύψει. Νομίζετε ότι δεν τα κρίνει; Δεν την επηρεάζουν; Πως μπορεί να εξηγηθεί με τέτοιο κυβερνητικό κατήφορο να μην ανακάμπτει δημοσκοπικά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ; Αφουγκραστείτε την κοινωνία! Διαλύστε τις ομάδες σας και εκφράστε όλον τον προβληματισμό σας στα όργανα που συμμετέχετε! Άλλως…

Πρόεδρε, στις 9 Ιούλη του 2019, όταν έκανες τη δήλωση για το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία και την αντιστοίχισή της μ’ αυτήν, έπρεπε να προχωρήσεις και σε ακόμα ένα πιο αποφασιστικό βήμα: να απευθυνθείς και εσύ στην κοινωνία, όπου από τη μία θα επαναβεβαίωνες την εμπιστοσύνη της και από την άλλη θα ήταν μία ιδανική ευκαιρία για την εγγραφή νέων μελών. Με ποιες οργανώσεις θα γίνει αυτό το άνοιγμα; Μ’ αυτές, που όπως έχω γράψει στο παρελθόν, πετούσαν αετό; Που δεν είχαν καμία επαφή με τον χώρο τους; Με την παντελή απουσία από τους μαζικούς φορείς; Τρανό παράδειγμα αποτελεί το πώς λειτούργησαν στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα αποτελέσματα των οποίων ανέτρεψαν τον τότε κυβερνητικό προγραμματισμό. Το τραγικό σ’ εκείνες τις εκλογές δεν ήταν μόνο η έλλειψη επαφής με τον χώρο τους, αλλά και το ότι πρωτοκλασάτα στελέχη όχι μόνο δεν εξέθεσαν τους εαυτούς στα ψηφοδέλτια που αποφάσισαν οι οργανώσεις να υποστηρίξουν, αλλά «αλληθώριζαν» σε άλλους συνδυασμούς είτε για ίδιον όφελος είτε για εκδικητική αντίδραση.

Πως να ανοίξουν οι οργανώσεις να φέρουν νέο κόσμο, όταν οι ίδιες «κλειδαμπαρώθηκαν» και μετατράπηκαν σε κλειστά κλαμπ, σε λέσχες συζητήσεων; Καπελώθηκαν από παλιά στελέχη, που μόνο συμπεριφορά και ήθος «της πρώτη φορά Αριστεράς» δεν εξέπεμπαν. Δεν μπόρεσαν να ξεφύγουν από την αλαζονεία της εξουσίας, τον παραγοντισμό και δυστυχώς μία παλαιοκομματική πρακτική: φωτογραφίες σε επισκέψεις όπου πραγματοποιούνταν, μόνο που δεν έβαζαν την πάλαι ποτέ αμίμητη λεζάντα  «…κατόπιν ενεργειών μου…». Αυτό που συχνά λέγεται για τη «νοσταλγία» του 3% δεν αναφέρεται τόσο στην «ιδεολογική καθαρότητα» όσο στη νοοτροπία που αποκτήθηκε στο πέρασμα του χρόνου. Ίσως και κάποιοι να θεωρούσαν ότι απόκτησαν ιδιοκτησιακό δικαίωμα με τη διαχρονική συμμετοχή τους! Καλλιεργήθηκε στο υποσυνείδητό τους το φοβικό σύνδρομο «ήρθαν τα άγρια να διώξουν τα ήμερα». Προφανώς και δεν θα εγκαταλείψουν την προσπάθεια τους να διατηρήσουν το status. Ας συνειδητοποιήσουν οι κοινωνίες προχωράνε μπροστά και όποιος παραμείνει στο ίδιο σημείο, αύριο θα μείνει πίσω! Τέλος μία απλή ερώτηση: ο προηγούμενος Γραμματέας της Κ. Επιτροπής γνώριζε τα προβλήματα των οργανώσεων και έκανε προσπάθειες να τα αντιμετωπίσει;

Πρόεδρε, προχώρα στην αναδιάρθρωση της Πολ. Γραμματείας σ’ ένα μικρό, ευέλικτο και ομογενοποιημένο όργανο. Να εγγυηθεί την ομαλή πορεία προς το συνέδριο και την εποικοδομητική διεξαγωγή του. Να γίνει εμπεριστατωμένη επεξεργασία της εναλλακτικής πρότασης για το μέλλον του τόπου. Να παραμεριστούν οι τάσεις, τα ρεύματα, οι ομάδες και ο καθένας να καταθέσει την προσωπική του άποψη. Άλλως θα οδηγηθούμε σε «αρένα» μηχανισμών με επακόλουθο να νεκραναστηθούν οι «λίστες» στις ψηφοφορίες!

Ενίσχυσε την επικοινωνιακή ομάδα. Να βρεθεί η λύση πώς θα επικοινωνήσουμε με την κοινωνία. Να σπάσουμε το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που με νύχια και με δόντια θα προσπαθήσει όχι μόνο να το διατηρήσει η κυβέρνηση αλλά και να το διευρύνει.

Πρέπει να δημιουργηθεί το ρεύμα της ανατροπής για να φύγουν αυτοί που μας κυβερνούν. Όσο μένουν γίνονται πιο επικίνδυνοι και στο τέλος δεν θα αφήσουν τίποτα όρθιο!

Γιώργος Κακαφίκας

Μέλος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ημαθίας

//

Πηγή