Αρχική Ροή Ειδήσεων Κ. Μητσοτάκης για Δήμους – Περιφέρειες: Με 43% από την 1η Κυριακή,...

Κ. Μητσοτάκης για Δήμους – Περιφέρειες: Με 43% από την 1η Κυριακή, 5 χρόνια θητεία, αυτοδυναμία, μείωση εδρών, όριο 3%

Αλλαγές στον τρόπο εκλογής αλλά και στον χρόνο θητείας των διοικήσεων σε Περιφέρειες και Δήμους προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Πέμπτης (28/1), αναφέροντας ότι  πρόκειται για την πρώτη μεγάλη θεσμική μεταρρύθμιση του 2021. 

Εκλογή από την πρώτη Κυριακή για όσους συνδυασμούς συγκεντρώσουν πάνω από 43%, αναλογικότητα κατανομής εδρών με τον 1ο συνδυασμό να εξασφαλίζει τα 3/5 των εδρών, επαναφορά στις 5ετη θητεία των διοικήσεων, όριο 3% για εκλογή των συνδυασμών στα Συμβούλια, αλλά και μείωση του αριθμού των Συμβούλων σε κάποιες περιπτώσεις, ήταν τα βασικά που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός. 

Χαρακτηριστικά ανέφερε: 

Από την ατζέντα της σημερινής ημερήσιας διάταξης επιτρέψτε μου να προτάξω την αναμόρφωση του τρόπου εκλογής δημοτικών και περιφερειακών αρχών. Μία ρητή προεκλογική μας δέσμευση που βάζει οριστικό τέλος στην ακυβερνησία στα όργανα της Αυτοδιοίκησης.

Από τις τοπικές εκλογές, λοιπόν, του 2023 οι Περιφερειάρχες και οι Δήμαρχοι θα υπηρετούν και πάλι επί πενταετία με εξασφαλισμένη πλειοψηφία στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια. Θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή εάν συγκεντρώνουν ποσοστό 43% των ψήφων. Και ο συνδυασμός τους θα καταλαμβάνει τα 3/5 των εδρών του συμβουλίου. Μόνη εξαίρεση, η εκλογή από τον πρώτο γύρο με ποσοστό άνω του 60%, οπότε προφανώς και οι έδρες θα κατανέμονται αναλογικά. Και τίθεται όριο εκπροσώπησης στα συμβούλια το 3%, όπως ισχύει και στις βουλευτικές εκλογές.

Συρρικνώνονται, επίσης, τα υπερμεγέθη συμβούλια. Στην Αθήνα για παράδειγμα, οι δημοτικοί σύμβουλοι περιορίζονται από τους 49 στους 41, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Αττικής μειώνονται σε 71 από τους 101 που είναι σήμερα. Και η σύνθεση των δημοτικών αρχών, στο εξής, θα ανταποκρίνεται στο μέγεθος και στις ιδιαίτερες συνθήκες της κάθε περιοχής.

 

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και…  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

//

Πηγή