ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόσο ικανοποιημένος είστε από την έως τώρα πορεία της Δημοτικής Αρχής και της αντιπολίτευσης; (1η Σεπτεμβρίου 2019 – σήμερα)

Αρχικά θα ήθελα να ευχαριστήσω την συντακτική ομάδα του inveria για την πραγματοποίηση αυτής της ενδιαφέρουσας συνέντευξης και να ευχηθώ καλό και παραγωγικό δημοσιογραφικό έργο και δημοσιογραφικές επιτυχίες.

Όσον αφορά τον δείκτη ικανοποίησης μου από την μέχρι τώρα πορεία της δημοτικής αρχής,  υπό τον επανεκλεγέντα δήμαρχο Βέροιας κ. Κωνσταντίνο Βοργιαζίδη, θέλω να επισημάνω ότι είμαι απόλυτα ικανοποιημένος.

Η θητεία της σημερινής δημοτικής αρχής μπορεί να χαρακτηριστεί ως προς το έργο της παραγωγική, παρά το σύντομο χρονικό σημείο που αναφερόμαστε (1η Σεπτέμβρη 2019 – μέχρι σήμερα). Για παράδειγμα, ολοκληρώθηκε το μεγάλο έργο πνοής για την πόλη, η κατασκευή της Γέφυρας Αδερφών Κούσιου. Επίσης είναι σε εξέλιξη τα μεγάλα έργα αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των χωριών, όπως η κατασκευή αποχετευτικού δικτύου στο Διαβατό και η δρομολόγηση ανάλογου μεγάλου αποχετευτικού δικτύου στην ιστορική Βεργίνα. Ακόμα η ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων της πόλης και η ανάπλαση των αυλών τους. Τέλος, η διαχείριση της καθημερινότητας των πολιτών και η πολύ καλή εξυπηρέτηση τους από τις δημοτικές υπηρεσίες και τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου, όπως η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της οποίας έχω την τιμή να προϊσταμαι ως πρόεδρος της.

Επίσης η πορεία της δημοτικής αρχής μπορεί να χαρακτηρισθεί και από την χρηστή, διάφανη  και νοικοκυρεμένη διαχείριση των οικονομικών του δήμου Βέροιας. Όπως διαφάνηκε και από την συζήτηση για την έγκριση του ισολογισμού και των αποτελεσμάτων χρήσης 2020, ο Δήμος Βέροιας είναι ένας νοικοκυρεμένος οργανισμός με καλή αξιοποίηση των Ιδίων Πόρων του και της Περιουσίας και με χαμηλή δανειακή επιβάρυνση. 

Στα θετικά της δημοτικής αρχής καταγράφεται και η καλή σχέση της δημοτικής αρχής με τους κατοίκους του δήμου, ώστε να εισακούονται και επιλύονται τα καθημερινά προβλήματα τους, σε σχέση με την καθαριότητα, την αστυνόμευση, τις κοινωνικές υπηρεσίες κ.λ.π.  αλλά και με τους δημοτικούς συμβούλους όλων των παρατάξεων.

Θεσμοί, όπως το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Κοινωνικό Φαρμακείο, υποστηρίζουν έμπρακτα τους πλέον αδύναμους συμπολίτες μας ενώ η ΔΕΥΑΒ, έχει υιοθετήσει Κοινωνικό Τιμολόγιο για την κατανάλωση νερού από τις οικογένειες που αποδεδειγμένα βιώνουν οικονομικές δυσκολίες. Μεγάλο είναι τέλος το έργο της επιτροπής Κοινωνικού Τιμολογίου και Οικονομικών διευκολύνσεων της ΔΕΥΑΒ, στην οποία προεδρεύω και εκατοντάδες οικογένειες πληρώνουν το νερό που καταναλώνουν σε πολύ προσιτή τιμή. Έτσι η δημοτική αρχή Βέροιας αναγνωρίζει έμπρακτα ότι το νερό είναι Κοινωνικό Αγαθό και όχι εμπορεύσιμο είδος.

Θα ήταν παράλειψη μου να μην αναφέρω ότι ο δήμαρχος Βέροιας Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης, επέδειξε πολύ μεγάλη ευαισθησία αναφορικά με το πρόβλημα που προέκυψε από την άδικη και άστοχη ενέργεια του ελληνικού δημοσίου να διεκδικήσει ποσοστό 24% από τις αγροτικές ιδιοκτησίες των Ριζωμάτων. Έτσι με την βοήθεια της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου Βέροιας, συντάχθηκε πολυσέλιδη ένσταση, την οποία πολλοί ιδιοκτήτες της περιοχής κατέθεσαν στο Κτηματολόγιο. Επίσης συμμετείχε στην λαϊκή συνέλευση των κατοίκων του χωριού αλλά και σε συναντήσεις με υπουργούς και στελέχη της Κυβέρνησης με στόχο την επίλυση του προβλήματος.

Για την δημοτική αντιπολίτευση έχω να παρατηρήσω ότι είχε θετικές αλλά και αρνητικές στιγμές. Προφανώς όταν αναφερόμαστε στα δημοτικά πράγματα περιμένουμε από τις δημοτικές ομάδες, μια προσέγγιση δημοκεντρική, χωρίς βέβαια να στερείται πολιτικών χαρακτηριστικών.

Μην ξεχνάμε ότι η απλή αναλογική που εφαρμόστηκε στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, έφερε στο προσκήνιο την αναγκαιότητα (για λόγους κυβερνησιμότητας του δήμου αλλά και ουσίας), συμπράξεων και συνεργασιών μεταξύ των δημοτικών ομάδων. Στα πλαίσια αυτά οφείλω να τονίσω ότι η κυρία Γεωργία Μπατσαρά απέδειξε στην πράξη ότι είναι ένας αξιόπιστος αυτοδιοικητικός εταίρος.

Υπήρξαν όμως και δημοτικές παρατάξεις που λειτούργησαν πολλές φορές μικροπαραταξιακά, αδικώντας τον εαυτό τους. Για παράδειγμα τα όσα διαδραματίστηκαν πριν από την λαϊκή συνέλευση των κατοίκων στα Ριζώματα για το μεγάλο τους πρόβλημα με τις διεκδικήσεις του Δημοσίου επί των αγρών τους. Τότε η δημοτική παράταξη του κυρίου Παυλίδη «φρόντισε» να διανεμηθεί έγγραφο εν είδη φέιγ βολάν, υποτιμώντας τους συγκεντρωμένους κατοίκους αντί να παραστεί και να εκφράσει τις απόψεις και τις θέσεις της.

ΕΡΩΤΗΣΗ:  Συνοπτικά, ως δημοτικός σύμβουλος, τι στόχους έχετε και τι παρεμβάσεις κάνατε ή προγραμματίζετε να κάνετε για την υλοποίησή τους;

Οι στόχοι μου ως δημοτικού συμβούλου είναι αρκετά φιλόδοξοι. Ενστερνίζομαι απόλυτα μία ιστορική ρήση του αείμνηστου δημοκράτη και «τυραννοκτόνου» πολιτικού Αλέκου Παναγούλη ότι «καλύτερα να αποτύχεις, παρά να νανουρίζεσαι μέσα στην αδράνεια».

Θεωρώ πολύ σημαντικό το έργο που επιτελούν οι δημοτικοί σύμβουλοι και τα συμβούλια. ¨Ότι έχει να κάνει με τους πολίτες, την πόλη, τα χωριά και τα απαιτούμενα έργα, μικρά και μεγαλύτερα, για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους αλλά και όλα τα ζητήματα της καθημερινότητας των δημοτών μας, όλα αυτά λοιπόν «περνάνε» από το δημοτικό συμβούλιο, τις επιτροπές, τις επιχειρήσεις και τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου.

Η κατάδειξη των αδυναμιών και των ελλείψεων, όσον αφορά τα τεχνικά έργα, την παροχή υπηρεσιών αλλά και την καθημερινότητα των δημοτών αποτελεί υποχρέωση του δημοτικού συμβούλου. Οφείλει βέβαια να γίνεται με θετική ματιά και ανυστερόβουλη λογική και να στοχεύει «στο καλό των δημοτών και του δήμου».

Οι μέχρι σήμερα παρεμβάσεις μου έγιναν ποικιλότροπα και είχαν μεγάλο εύρος όσον αφορά την θεματολογία και τις προτάσεις. Επειδή συμμετέχω σε πολλά όργανα και επιτροπές πέραν του δημοτικού συμβουλίου, ήταν αναμενόμενο να δράσω κατά αυτόν τον τρόπο.

Θα αναφερθώ σε μερικές εξ αυτών των παρεμβάσεων μου μέχρι και σήμερα.

Ως επικεφαλής της αποστολής του δήμου μας που επισκέφθηκε την αδελφοποιημένη πόλη του Uzice , της Σερβίας, αποτύπωσα σε μία μικρή έκθεση το αποτέλεσμα της επίσκεψης και όσες πρακτικές του εκεί αδελφοποιημένου δήμου, τις οποίες θεώρησα βέλτιστες και ενδιαφέρουσες.

Με την χρήση οικονομικών δεικτών, κατά την διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης για την έγκριση του Ισολογισμού, αποτύπωσα την βιώσιμη, υγιή και αποδοτική εικόνα του δήμου της Βέροιας αλλά και τις αναπτυξιακές του δυνατότητες.

Επίσης προσπάθησα να αναδείξω και να υποστηρίξω τα δικαιώματα των εργαζομένων στον χώρο καθαριότητας των σχολείων και να βοηθήσω στην εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία τους εν μέσω του δεκαμήνου της πανδημίας του COVID19.

Τα κοινωνικά μας αντανακλαστικά λειτούργησαν και στα ζητήματα της καλύτερης τηλεκπαίδευσης των μαθητών των δημοτικών σχολείων του δήμου μας. Έτσι εξασφαλίσαμε μεγάλο αριθμό συσκευών laptops και tablets, τα οποία χορηγήσαμε στις εκπαιδευτικές μας μονάδες για να δανειστούν σε μαθητές που δεν είχαν την δυνατότητα αγοράς τους.

Πρότεινα την ενίσχυση και των νομίμως διαμενόντων μεταναστών, στην δημοτική ενότητα Μακεδονίδος στο μέτρο της ενίσχυσης των εγκύων γυναικών της περιοχής, με την παροχή δωρεάν ιατρικής φροντίδας από την εγκυμοσύνη μέχρι την γέννα σε επιλεγμένες κλινικές και γιατρούς.

Ακόμα «σήκωσα» επί μακρόν το θέμα των ιδιοκτητών των Ριζωμάτων, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες, τόσο στο δημοτικό συμβούλιο, όσο και άλλες πολιτικές και διεκδικητικές ενέργειες, όπως η σύσταση οργανωτικής επιτροπής και η κατάθεση υπομνήματος διαμαρτυρίας σε βουλευτές και φορείς.

Μην ξεχνάτε ότι είμαι ο μοναδικός εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος από την δημοτική ενότητα Μακεδονίδος στο δημοτικό συμβούλιο Βέροιας, άρα έχω και την μέγιστη τιμή και ευθύνη να κουβαλώ στην πλάτη μου τις αγωνίες όλων των κατοίκων της περιοχής.

Έτσι πέραν όλων των άλλων ζητημάτων που αφορούν τον υπόλοιπο Δήμο, όπως για παράδειγμα η Σχολική Στέγη, το Κυκλοφοριακό (στο οποίο αναμένουμε την κατασκευή των δύο κυκλικών κόμβων στον Προμηθέα που θα δώσουν λύση σε ένα μεγάλο πρόβλημα), την διαχείριση των απορριμμάτων κ.λ.π. οφείλω να αναδείξω και ιδιαίτερα προβλήματα των χωριών της δημοτικής ενότητας Μακεδονίδος.

Για παράδειγμα την διερεύνηση της δυνατότητας για νέες δεξαμενές νερού στην περιοχή, ώστε μακρόχρονα να υπάρχουν αποθέματα για τις απαιτητικές σε νερό καλλιέργειες κηπευτικών των κατοίκων.

Επίσης το ζήτημα της ύδρευσης στους οικισμούς των Πιερίων, με την παρακολούθηση και τον έλεγχο της ποιότητας του νερού.

Να υπογραμμίσω επίσης ότι μέσω του δ.σ. της ΔΕΥΑΒ, στο οποίο μετέχω ως μέλος, αποφασίσαμε ύστερα από τον ανάλογο ποιοτικό έλεγχο, να ενισχύσουμε το πόσιμο νερό των Ριζωμάτων, μεταφέροντας και το νερό της πηγής Λιάκου Περιβόλι, το οποίο πήγαινε χαμένο.

Η συντήρηση των δομών που υπάρχουν στα Ορεινά Πιέρια, όπως είναι οι δημοτικές υπηρεσίες και τα μηχανήματα του δήμου, είναι ζήτημα πρωταρχικής σημασίας, όπως και των εκπαιδευτικών δομών της περιοχής.

Τα σχολεία της περιοχής πρέπει να παραμείνουν στο υφιστάμενο καθεστώς λειτουργίας και να μην υποβαθμιστούν οργανικά.

Τέλος πρέπει να ξαναδούμε το ζήτημα της δημιουργίας εναλλακτικού εισοδήματος στην περιοχή, πέραν ή συμπληρωματικά του αγροτικού. Στα πλαίσια αυτά προτείνω την ενίσχυση του Πυροσβεστικού κλιμακίου της περιοχής και την στήριξη μας στην δημιουργία αγροτουριστικών υποδομών στην περιοχή.

Τα Ορεινά Πιέρια δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν άλλες ορεινές περιοχές της πατρίδας μας. Είναι ένα ευκολοδιάβατο κομμάτι της Ορεινής φύσης και αποζημιώνει αισθητικά, πολιτιστικά, γαστριμαργικά κ.λ.π. τον κάθε επισκέπτη. 

Θέλουμε να εξερευνηθούν τα πολλά σπήλαια που υπάρχουν εκεί και να ξαναδούμε το θέμα με το Δασικό χωριό, το οποίο δυστυχώς δεν έγινε στο παρελθόν, όταν νομοθετικά και χρηματοδοτικά ήταν πολύ πιο εύκολη υπόθεση.

Θεωρώ υποχρέωση της δημοτικής μας αρχής να νοιάζεται για την ισόρροπη ανάπτυξη όλων των δημοτικών ενοτήτων, κάτι το οποίο γίνεται στο μέγιστο βαθμό από την παρούσα Αρχή και τον δήμαρχο κ. Βοργιαζίδη.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ως προερχόμενος από την Δ.Ε. Μακεδονίδος, ο «Καλλικράτης» και ο «Κλεισθένης» στην πράξη δουλεύουν; Πως κρίνετε την εφαρμογή του στο Δ. Βέροιας;

Όσον αφορά τον «Καλλικράτη» και το αν δούλεψε στον δήμο μας, μπορώ να απαντήσω ναι σε πολύ μεγάλο βαθμό. Η διοικητική μεταρρύθμιση που επιχειρήθηκε με τον Καλλικράτη, όπως και η μεταγενέστερη του Κλεισθένη, είχαν ως στόχο να ισχυροποιήσουν τις αυτοδιοικητικές μονάδες κάνοντας τους δήμους ισχυρότερους οικονομικά και θωρακισμένους τεχνικά.

Όπως γνωρίζετε πολλοί καποδιστριακοί δήμοι τα χρόνια «των παχιών αγελάδων», δημιούργησαν μεγάλα χρέη από την λειτουργία τους, τα οποία και μεταφέρθηκαν στους καλλικρατικούς δήμους. Αυτοί ανέλαβαν και την ευθύνη της αποπληρωμής τους. Αν είχε ακολουθηθεί η αυτόνομη πορεία, πολλοί από τους μικρούς καποδιστριακούς δήμους θα αιμορραγούσαν οικονομικά.

Εκτιμώ ότι ο δήμος της Βέροιας, λειτουργεί ισόρροπα προς όλες τις δημοτικές ενότητες και τους δημότες τους. Ακόμα υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες και τα συμβούλια τους, γεγονός που βοηθά στην αμφίδρομη επικοινωνία και την επίλυση τοπικών προβλημάτων.

Ο ίδιος προσωπικά, για να αναφέρω ένα παράδειγμα σαν πρόεδρος της σχολικής επιτροπής επικοινώνησα πολλές φορές με τον πρόεδρο του Μακροχωρίου τον Βαλάντη, με την πρόεδρο της Αγίας Μαρίνας την κ. Παπά, με τον πρόεδρο των Ριζωμάτων τον Σάκη τον Καραβασίλη κ.α.

Τέλος και το Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου μας, περιλαμβάνει όλες τις δημοτικές ενότητες και τα χωριά που τον αποτελούν, ενέργεια που δείχνει ότι «ο Καλλικράτης» λειτούργησε θετικά, αφού διασφάλισε την βιωσιμότητα και μικρότερων αυτοδιοικητικών οντοτήτων.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ειδικά για το θέμα των διεκδικήσεων του 24% των περιουσίων κατοίκων των Ριζωμάτων από το Ελληνικό Δημόσιο, στο οποίο πρωτοστατήσατε, πόσο ικανοποιημένος είστε από τις ενέργειες και την ανταπόκριση των πολιτικών αξιωματούχων της Ημαθίας, σε ποια φάση είναι η υπόθεση και τι να αναμένουν οι ιδιοκτήτες;

Σχετικά με το μεγάλο πρόβλημα που προέκυψε, από την άστοχη, άδικη και αμφιβόλου οφέλους ενέργεια του Ελληνικού Δημοσίου, να διεκδικήσει το 24% των αγροτικών ιδιοκτησιών των Ριζωμάτων, καθώς και την ανταπόκριση του πολιτικού προσωπικού της Ημαθίας έχω να επισημάνω περιεκτικά τα εξής:

Από την στιγμή που ανέδειξα για πρώτη φορά το θέμα, στις αρχές Αυγούστου του 2020 και μέχρι σήμερα, υπήρξαν μερικές πολιτικές παρεμβάσεις στην κατεύθυνση επίλυσης του ζητήματος. Για την ιστορία να θυμίσω ότι η πρώτη παρέμβαση ήταν του δημάρχου Βέροιας κ. Κωνσταντίνου Βοργιαζίδη, ο οποίος συμμετείχε στην πρώτη συγκέντρωση των κατοίκων όπου και έγινε ενημέρωση για το ζήτημα. Στην συνέχεια η Νομική Υπηρεσία του δήμου συνέταξε ένα πολυσέλιδο κείμενο με την νομική τεκμηρίωση των επιχειρημάτων υπέρ των μικροιδιοκτητών της περιοχής, το οποίο πολλοί κάτοικοι κατέθεσαν στο Γραφείο Κτηματογράφησης Βέροιας, ενιστάμενοι κατά της προσωρινής ανάρτησης ιδιοκτησιών, που έφερε το Δημόσιο συμμέτοχο στις  αγροτικές ιδιοκτησίες τους σε ποσοστό 24%. Επίσης ο δήμαρχος συναντήθηκε με κυβερνητικούς και υπηρεσιακούς  παράγοντες στην Αθήνα για την διερεύνηση εξεύρεσης λύσης.

Ακολούθησε στα τέλη Αυγούστου 2020, κατόπιν αιτήματος μου, η πρώτη ερώτηση στη Βουλή από τον βουλευτή Θεσσαλονίκης του ΚΙΝΑΛ και κοινοβουλευτικό υπεύθυνο Περιβάλλοντος κ. Γιώργο Αρβανιτίδη, όπως και δεύτερη τοποθέτηση του στη Βουλή για το ζήτημα. Να σημειώσω ότι ο μέχρι πρότινος αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος κ. Κωστής Χατζηδάκης, τήρησε «σιγήν ιχθύος», χωρίς να απαντήσει στην παραπάνω ερώτηση.

Παράλληλα είχαμε και τις πρώτες ενέργειες από τον κυβερνητικό βουλευτή Ημαθίας κ. Λάζαρο Τσαβδαρίδη, στην κατεύθυνση πάντα της εξεύρεσης βιώσιμης και δίκαιης λύσης.

Με κοινή μου πρωτοβουλία με τον πρόεδρο της Κοινότητας Ριζωμάτων Σάκη Καραβασίλη, συγκαλέσαμε για δεύτερη φορά συγκέντρωση των κατοίκων στα Ριζώματα, όπου και αποφασίστηκε η σύσταση οκταμελούς  οργανωτικής επιτροπής αγώνα και η ενδελεχής προσωπική ενημέρωση βουλευτών και πολιτικών φορέων της Βέροιας αλλά και η πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στην Βέροια (ως γνωστόν αναβλήθηκε λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας του Covid 19).

Ακολούθησαν οι επαφές με όλους τους τοπικούς βουλευτές, τον κ. Μπαρτζώκα και τον κ. Τσαβδαρίδη από την πλευρά της Ν.Δ. και την κ. Καρασαρλίδου από τον ΣΥΡΙΖΑ (πλην του κ. Βεσυρόπουλου που απουσίαζε στην Αθήνα, αλλά επιδόθηκε φάκελος / υπόμνημα διαμαρτυρίας στο πολιτικό του γραφείο στη Βέροια),τον αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας κ. Καλαϊτζίδη καθώς και τα πολιτικά κόμματα του ΚΚΕ και του ΚΙΝΑΛ και  άλλους φορείς π.χ. Επιμελητήρια.

Το σύνολο του πολιτικού προσωπικού της Ημαθίας, έκρινε δίκαιο το αίτημα μας και υποσχέθηκε να μας βοηθήσει στον δίκαιο αγώνα μας.

Στην πράξη και ενώ παρήλθαν δύο μήνες και κάτι από τις συναντήσεις μας αυτές, προέκυψε μία ακόμη κοινοβουλευτική πρωτοβουλία από τον βουλευτή Ημαθίας κ. Μπαρτζώκα, με την κατάθεση επίκαιρης ερώτησης προς τον υπουργό Περιβάλλοντος.

Κατά τα λοιπά, το θέμα έχει βαλτώσει, αφού από κυβερνητικής πλευράς δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση και ο καιρός κυλάει εις βάρος των μικροϊδιοκτητών των Ριζωμάτων.

Θέλω να ελπίζω, ότι το αμέσως προσεχές διάστημα θα έχουμε κάποια θετική εξέλιξη, διότι το ζήτημα είναι φλέγον και δεν σηκώνει αναβολή. Τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η άστοχη και προκλητική ενέργεια του Δημοσίου θα οξυνθούν αν στις οριστικές αναρτήσεις του Κτηματολογίου δεν αποκατασταθεί η αδικία και δεν αποτυπωθεί στο 100% η ιδιοκτησία στους πραγματικούς επί εκατονταετία ιδιοκτήτες.

Καλώ τους κατοίκους της περιοχής σε αγωνιστική επαγρύπνηση. Αν δεν προκύψουν νεότερες θετικές εξελίξεις, δεν μας μένει άλλος δρόμος από αυτόν του  αγώνα, που περιλαμβάνει δυναμικές κινητοποιήσεις των κατοίκων με συγκεντρώσεις στην Βέροια και οποιαδήποτε άλλη ενέργεια προκριθεί από τους κατοίκους των Ριζωμάτων.

Τα πράγματα λοιπόν είναι απλά. Πολιτική λύση Εδώ και Τώρα από την Κυβέρνηση για να μην ξεριζωθούν …τα Ριζώματα και οι κάτοικοι τους!

Είμαστε αποφασισμένοι να μην ξαναγοράσουμε την Γη μας.

Ας μου επιτραπεί και μία τελευταία υπενθύμιση στο πολιτικό προσωπικό της Ημαθίας. Οι πολιτικοί κρίνονται από την αποτελεσματικότητα τους!

Σας ευχαριστώ, που μου δίνεται  την δυνατότητα για την παρουσίαση του προβλήματος.

 

//

Πηγή