Είναι αλήθεια ότι μετά την καταψήφιση της πρότασης της αρμόδιας διεύθυνσης προγραμματισμού της ΚΕΠΑ από το Δ.Σ., για τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του 2020, περιμέναμε την κατάθεση του ετήσιου προγράμματος δράσης 2021, από την ίδια διεύθυνση για να δούμε τις προθέσεις της. 

Τελικά δεν διαψεύστηκαν οι προσδοκίες μας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης είναι μέρος της απόφασης 1/2021(9ΚΙΒΟΕΘΦ-ΕΘΟ) του Δ.Σ. που αφορά τον προϋπολογισμό του 2021 δεν είναι υλοποιήσιμο στο μεγαλύτερο βαθμό. 

Είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα δράσης των τελευταίων ετών, αλλά με μικρότερη επιχορήγηση από το 2018, όπως προκύπτει από τους απολογισμούς της ίδιας της επιχείρησης. Πως λοιπόν θα υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα με λιγότερη επιχορήγηση από τον Δήμο Βέροιας κατά 100.000€ σε σχέση με το 2020(πράγμα που ΄ήταν γνωστό από τον 11/2020 βλέπε και απόφαση 56/11.11.2020 του ΔΣ της ΚΕΠΑ με ΑΔΑ: ΩΦΒΜΟΕΘΦ-ΓΕΑ) Μήπως με επιχορηγήσεις από άλλους φορείς; Μα δεν αναφέρονται στον προϋπολογισμό του 2021 και στο ετήσιο πρόγραμμα δράσης της διεύθυνσης προγραμματισμού εκφράζονται μάλλον ευχές και συγκεκριμένα ότι θα γίνουν προτάσεις σε διάφορους φορείς για επιχορήγηση.  

Σε κάθε περίπτωση στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό και το 2021 θα φανεί τι υλοποιήθηκε και τι όχι. 

Έχει σημασία όμως να σταθούμε και σε ορισμένα άλλα σημεία όπως:

1) Είναι προφανές ότι δεν μελετήθηκε  η χρονική  κατανομή των εκδηλώσεων με αποτέλεσμα να υπάρχουν μήνες με φορτίο εκδηλώσεων τέτοιο που καθιστά απαγορευτική την υλοποίηση τους. Τέτοιος είναι ο Οκτώβριος για τον οποίο έχουν προγραμματιστεί το φεστιβάλ κιθάρας το oktoverfest, τα ελευθέρια της πόλης με τέσσερις συναυλίες και μία θεατρική παράσταση και το φεστιβάλ κουκλοθέατρου 

2) με αφορμή το φεστιβάλ κουκλοθέατρου σε δελτίο τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού της 11 Ιουνίου 2020 αναφέρεται ότι επιχορηγείται η Ισπανοελληνική ένωση γλώσσας και Πολιτισμού με 10.000€ και τίθεται υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟ το 5ο Φεστιβάλ κουκλοθέατρου και παντομίμας της Βέροιας 2020. Μιας και δεν αντιληφθήκαμε να έγινε κάτι ΄τέτοιο στη Βέροια μπορεί να δώσει κανείς κάποια πληροφορία? Θα ήταν ευπρόσδεκτη 

3) Για τα Ελευθέρια της πόλης προτείνεται από την αρμόδια διεύθυνση η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Βέροιας και της ΚΕΠΑ που θα προβλέπει τον προγραμματισμό των εκδηλώσεων για το επόμενο έτος. Μα αυτό γίνεται στο ετήσιο πρόγραμμα δράσης, χώρια που σύμφωνα με το ν. 3852/2010 άρ. 100 παρ.5 εφόσον τα προβλεπόμενα στην προγραμματική σύμβαση έχουν πολιτιστικό χαρακτήρα σε αυτήν συμμετέχει ως συμβαλλόμενος η οικεία περιφέρεια  και το Υπουργείο Πολιτισμού. Τα συμπεράσματα είναι δικά σας. 

4) Για το φεστιβάλ Βεργίνα προτεινόμενοι τόποι είναι το αρχαίο θέατρο Βεργίνας, η Μίεζα-σχολή του Αριστοτέλη κλπ. σε συνεργασία της ΚΕΠΑ του Δήμου Βέροιας και του Δήμου Νάουσας. Αν δεν κάνουμε λάθος οι αρχαιολογικοί χώροι ανήκουν στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας για την οποία δεν γίνεται καμία αναφορά. Είναι σύμφωνη αυτή ή δεν ενδιαφέρει αυτό? Επίσης και εδώ γίνεται αναφορά ότι θα γίνει πρόταση για χρηματοδότηση από διάφορους φορείς. Τι θα γίνει αν δεν υπάρξει χρηματοδότηση. 

5) Τέλος ήταν γνωστή η αντίθεση τμήματος της ΚΕΠΑ για το φεστιβάλ δημοτικών χορών που διοργάνωνε ο ίδιος ο Δήμος Βέροιας με πολιτιστικούς συλλόγους. Η ΚΕΠΑ δεν συμμετέχει σε εκδηλώσεις με σουβλάκια λέγανε κάποιοι. Δηλαδή τώρα τι διαφορετικό έχει το OKTOVERFEST; Από το ετήσιο πρόγραμμα δράσης προκύπτει ότι θα έχει διασκέδαση, χορό, μουσική, φαγητό και μπίρα. Διασκέδαση στο ένα διασκέδαση και στο άλλο, μουσική στο ένα μουσική και στο άλλο, χορός στο ένα χορός και στο άλλο, φαγητό στο ένα φαγητό και στο άλλο, μπίρα στο ένα μπίρα στο άλλο. 

Ξέρετε τελικά ποια είναι η διαφορά; Στο OKTOVERFEST θα έχει βουρστ, ενώ στο φεστιβάλ του Δήμου έχει σουβλάκια.

Με εκτίμηση, 

Ο Επιμελητής της στήλης

 

(Την  μόνιμη στήλη Αλήθεια ή… όχι;”  επιμελείται εξωτερικός συνεργάτης του InVeria.gr και παρουσιάζεται κάθε Δευτέρα πρωί) 

 

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και…  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

//

Πηγή