ΔΤ από Αγροτικό Σύλλογο Νάουσας “Μαρίνος Αντύπας”: Παρά το γεγονός ότι οι αγρότες παραγωγοί της περιοχής μας έχουν πληγεί από τα φυσικά φαινόμενα για τέσσερις συνεχόμενες χρονιές, αλλά και την τεράστια μείωση του εισοδήματος τους λόγω του εμπάργκο στην Ρωσία, κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έχει πάρει η Κυβέρνηση για την ανακούφιση των βιοπαλαιστών αγροτών.

Κοντεύει χρόνος από τον παγετό του Μάρτη του 2020 και τα πορίσματα έρχονται με ρυθμούς χελώνας, ενώ έχουν μείνει εκτός αποζημίωσης πολλές ποικιλίες που δεν αναγνωρίζει ο ΕΛΓΑ όπως και τις ζημιές που προκάλεσε η κακοκαιρία «Θάλεια». 

Οι τιμές στα προϊόντα για τους αγροτοπαραγωγούς παρέμειναν χαμηλές αισχροκερδώντας εμποροβιομήχανοι σε βάρος της λαϊκής κατανάλωσης. Παράλληλα το κόστος παραγωγής εκτοξεύτηκε με την αύξηση στο αγροτικό ρεύμα το «πράσινο τέλος» στο πετρέλαιο κίνησης, το «περιβαλλοντολογικό τέλος» στο νερό άρδευσης, ενώ παραμένουν τα διάφορα χαράτσια σε (ΕΝΦΙΑ, ΕΛΓΑ, ΕΦΚΑ ΟΣΔΕ κτλ.) 

Την ίδια ώρα που οι βιοπαλαιστές αγρότες δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, «πέφτουν» εκατομμύρια ευρώ σε επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια για επενδύσεις στην Λιβύη κ.α, με ποσά που υπερβαίνουν δεκάδες εκατομμύρια το κονδύλι του προϋπολογισμού για τον αγροτικό τομέα. Παράλληλα εγγυημένες τιμές απολαμβάνουν επιχειρήσεις που διαχειρίζονται τους δρόμους με διόδια χωρίς υπαλλήλους και σε περίοδο που η κίνηση είναι περιορισμένη και τα έξοδα συντήρησης μειωμένα. Χρηματοδοτήσεις με την «σέσουλα» σε βιομηχάνους που και μέσα στην κρίση του κορονοϊού τα κέρδη τους εκτινάχθηκαν στα ύψη. 

Και η κοροϊδία συνεχίζεται σε βάρος των αγροτών όπως με την ενίσχυση/δανειοδότηση της επιστρεπτέας προκαταβολής που μόνο ένα μέρος από το σύνολο των αγροτών εντάχτηκε. Πρόκειται για πρωτοφανή αδικία που οδήγησε στον αποκλεισμό χιλιάδων αγροτών. Επιπλέον τα κριτήρια (μείωση 20% του φετινού τζίρου σε σχέση με τον τζίρο αναφοράς) που τέθηκαν για την επιστρεπτέα οδήγησαν σε άδικους αποκλεισμούς αγροτών, γιατί δεν λήφθηκαν υπόψη παράμετροι όπως ο πολύ χαμηλός τζίρος αναφοράς λόγω φυσικών καταστροφών.

                                                 

  • Ζητάμε από την κυβέρνηση έστω και τώρα να αρθεί η αδικία και να ενταχθούν στο μέτρο της επιστρεπτέας όλοι οι αγρότες με εισόδημα έως 12000 ευρώ.
  • Να προβλεφθεί η ένταξη όλων των αδίκως αποκλεισμένων από την επιστρεπτέα αγροτών σε αυτές που σχεδιάζονται για το επόμενο διάστημα.
  • Να σταματήσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ το «κυνήγι» των αγροτών οι οποίοι δεν ευθύνονται για τα χωράφια που νοικιάζουν, καθώς οι αγρότες προσκόμισαν όλα τα δικαιολογητικά που τους ζητήθηκαν.
  • Να αποζημιώσει ο ΕΛΓΑ άμεσα για τις καταστροφές του 2020 .Να αλλάξει ο κανονισμός έτσι ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλα τα φυσικά φαινόμενα και τις ασθένειες.
  • Κάλυψη των ζημιών των παραγωγών λαϊκών αγορών που τα προϊόντα τους έμειναν αδιάθετα λόγω των περιοριστικών μέτρων
  • Απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών στον ΕΦΚΑ, με κρατική χρηματοδότηση για όσο διάστημα διαρκεί το lockdown
  • Να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί σε σπίτια και χωράφια φτωχών αγροτών
  • Καμιά διακοπή ρεύματος και νερού σε βιοπαλαιστές αγρότες. Κανένας πλειστηριασμούς χωραφιού από τους ΤΟΕΒ.
  • Να λυθεί άμεσα το πρόβλημα των εργατών γης, καθώς έχουμε ήδη ξεκινήσει τις καλλιεργητικές φροντίδες και απαιτείται εξειδικευμένο εργατικό προσωπικό.
  • Να θεσπιστούν κατώτατες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα μεροκάματο για να συνεχίσουμε να παράγουμε
  • Απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, φτηνό πετρέλαιο για τους αγρότες όπως τους εφοπλιστές, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος 50%

Επειδή η συνδικαλιστική πάλη δεν μπαίνει στον πάγο αφού και η Κυβέρνηση ανακοινώνει μέτρα που έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με τα λαϊκά συμφέροντα Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» θα προχωρήσει το αμέσως επόμενο διάστημα –παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας- σε συσκέψεις με άλλους αγροτικούς συλλόγους  για τα προβλήματα του αγροτικού τομέα, καθώς και με φορείς εκπαιδευτικών, υγειονομικών, φορείς του εμπορίου και της εστίασης με στόχο τον κοινό βηματισμό στην κατεύθυνση της επίλυσης των κοινών προβλημάτων.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

 

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και…  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

//

Πηγή