Μία γυναίκα νεκρή και αρκετοί αστυνομικοί τραυματίες είναι, σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, ο μέχρι στιγμής απολογισμός των πρωτοφανών γεγονότων που σοκαρισμένη παρακολούθησε η παγκόσμια κοινή γνώμη να διαδραματίζονται στην Ουάσινγκτον το απόγευμα της Τετάρτης.

Ακολουθώντας την προτροπή του απερχόμενου προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος σε ομιλία του κάλεσε τους οπαδούς του να πραγματοποιήσουν πορεία προς το Καπιτώλιο, όπου το κογκρέσο επρόκειτο να επικυρώσει την εκλογική νίκη του Τζο Μπάιντεν, εκατοντάδες ακροδεξιοί, σε πολλές περιπτώσεις ένοπλοι, έφτασαν μέχρι τα σκαλιά του κτιρίου, καταφέρνοντας μάλιστα, να εισβάλουν σε αυτό.

Επρόκειτο για μία πρωτοφανή στιγμή -ακόμη και για τα δεδομένα της προεδρίας Τραμπ- με διαδηλωτές να καταφέρνουν να μπουν ένοπλοι σε ένα από τα καλύτερα, τουλάχιστον θεωρητικά, φυλασσόμενα κτίρια στον κόσμο.

Τα μέλη της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων που συμμετείχαν στην διαδικασία επικύρωσης του εκλογικού αποτελέσματος, οδηγήθηκαν στην ασφάλεια με την βοήθεια της αστυνομίας.

Τραμπ: “Μας έκλεψαν τις εκλογές, αλλά γυρίστε σπίτι”

Αρχικά με ένα tweet, ο Ντόναλντ Τραμπ και στην συνέχεια με βίντεο που ανήρτησε στο twitter, είπε στους διαδηλωτές που είχαν εισβάλει στο Καπιτώλιο πως «πρέπει να πάτε σπίτια σας τώρα. Πρέπει να έχουμε ειρήνη», επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα, τους αστήρικτους ισχυρισμούς του για νοθεία στο εκλογικό αποτέλεσμα. Νωρίτερα την ίδια μέρα, άλλωστε, σε ομιλία του προς τους υποστηρικτές του είχε τονίσει χαρακτηριστικά πως : “Δεν θα παραδεχθώ ποτέ ήττα”.

Μπάιντεν: Δεν είναι διαδήλωση είναι ανταρσία

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καταδίκασε τη βία στο Καπιτώλιο. “Αυτή τη στιγμή, η δημοκρατία μας βρίσκεται σε άνευ προηγουμένου επίθεση, σε αντίθεση με οτιδήποτε έχουμε δει στη σύγχρονη εποχή”, δήλωσε ο Μπάιντεν.  “Οι σκηνές χάους στο Καπιτώλιο δεν αντικατοπτρίζουν μια πραγματική Αμερική, δεν αντιπροσωπεύουν ποιοι είμαστε”, είπε ο Μπάιντεν. 

“Καλώ τον Πρόεδρο Τραμπ να βγει στην τηλεόραση τώρα, να εκπληρώσει τον όρκο του και να υπερασπιστεί το σύνταγμα και να απαιτήσει τον τερματισμό αυτής της πολιορκίας”, δήλωσε ο Μπάιντεν.

Η κινητοποίηση της Εθνοφρουράς

Με καθυστέρηση την οποία χρεώνουν στον Ντόναλντ Τραμπ, πηγές που επικαλούνται τα αμερικανικά Μέσα, μέλη της Εθνοφρουράς της Ουάσιγκτον και από τις γειτονικές πολιτείες της Βιρτζίνια και του Μέριλαντ κινητοποιήθηκαν σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της τάξης στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα υπό το πρίσμα της εξέγερσης διαδηλωτών, υποστηρικτών του προέδρου Τραμπ που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο για να εμποδίσουν την επικύρωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν στις αμερικανικές εκλογές.

Αυτή η ανάπτυξη των ένοπλων ενισχύσεων ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο, καθώς και από τον Δημοκρατικό κυβερνήτη της Βιρτζίνια, Ραλφ Νόρθαμ και τον κυβερνήτη του Μέριλαντ Λάρι Χόγκαν. Εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι η Εθνοφρουρά της Ουάσιγκτον με 1.100 μέλη της κλήθηκε να υποστηρίξει την επιβολή του νόμου.

Περίπου στη 01.00, ώρα Ελλάδος, οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν καταφέρει να εκκενώσουν το κτίριο από τους διαδηλωτές και να σχηματίσουν μία ζώνη ασφαλείας περιμετρικά του.

Η διαδικασία του κονγκρέσου που διεκόπη και συνεχίστηκε λίγες ώρες μετά. Στις ΗΠΑ τίθεται και πάλι το αίτημα της καθαίρεσης του Τραμπ και της λογοδοσίας του στην Δικαιοσύνη, καθώς με την στάση και τις δηλώσεις του όλο το προηγούμενο διάστημα καλλιεργούσε μία τέτοια εξέλιξη.

//

Πηγή