Γράφει ο Απόστολος Μοσχόπουλος*: Ο ετήσιος Καζαμίας είναι μια πολιτισμική παράδοση τόσο απαραίτητη στις γιορτές όσο οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, τα κάλαντα, ή τα κόκκινα βρακιά. Ποιος δεν έχει δει το χαρακτηριστικό μπλε εξώφυλλο στα βιβλιαράκια που κυκλοφορούν στο εμπόριο και προφητεύουν τα μελλούμενα άλλωστε, έστω και αν όλα έπεσαν έξω για το 2020. 

Με αίσθημα ευθύνης και σε συνεργασία με το Μιχάλη Μαρκοδημητράκη, αποφασίσαμε να αναλάβουμε τα ηνία της προσπάθειας για εύστοχες προφητείες της χρονιάς που έρχεται, αν και η πραγματικότητα τείνει να ξεπεράσει τη φαντασία. 

Απολαύστε λοιπόν με δική σας ευθύνη. Περιμένουμε όλοι μαζί να δούμε το πόσο μέσα πέσαμε για το 2021. 

Ιανουάριος

Ο χρόνος ξεκινάει κάπως αισιόδοξα με τα σχολεία να ξανανοίγουν και το Υπουργείο Παιδείας να χορηγεί δωρεάν σκουφάκια στα παιδιά, με το ύφασμα που περίσσεψε από τις μάσκες του Σεπτεμβρίου. Οι δάσκαλοι κουβαλάνε τα λαπτοπ στην τάξη για να ικανοποιήσουν το αίτημα των μαθητών τους, κατά την χειμερινή περίοδο των καταλήψεων, να γίνει μάθημα το Fortnite και το Among us. Στις Η.Π.Α, ο Μπάιντεν ορκίζεται πρόεδρος με αντιπρόεδρο τη Χίλαρι Κλίντον (ή τουλάχιστον έτσι προσφωνεί την νεοεκλεγείσα Καμπάλα Χάρις).

 

Φεβρουάριος

Η λίστα Πέτσα πλέον περιλαμβάνει και το Netflix, το οποίο δουλεύει πυρετωδώς πάνω σε ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο της βασιλικ…πρωθυπουργικής οικογένειας. Παρά το ότι ο κορονοϊός έχει αρχίσει σταδιακά να υποχωρεί, τα καρναβάλια φέτος είναι σε αναστολή. Μέσα στο τριωδιο όμως παρατηρούνται ομάδες πολιτών να κυκλοφορούν (μετακίνηση 6) με κασκορσεδες Minerva κατά τις βραδινές ώρες ψελλίζοντας “οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι κρίσιμες”. Το μπουρανί αντικαθιστά το θυρεό του Υπουργείου Ανάπτυξης. Ο ΑΣΕΠ πλέον προσλαμβάνει εκπαιδευτικούς με ορίζοντα εβδομάδας, στο νέο πρόγραμμα απασχόλησης με τίτλο “Και πολύ σας είναι”. 

Μάρτιος

Η Ελλάδα γιορτάζει 200 χρόνια απελευθέρωσης, αλλά η καραντίνα καλά κρατεί, οπότε η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, οργανώνει στο Ο.Α.Κ.Α ένα «Στην υγειά μας» με τον Σπύρο Παπαδόπουλο με καλεσμένους τη Γλυκερία, τον Δημήτρη Μπάση και τη Μιμή Ντενίση (ξανά) στο ρόλο της Λασκαρίνας. Την ίδια στιγμή, ο Άδωνις παραιτείται από την κυβέρνηση καθώς δεν ανατέθηκε η καλλιτεχνική διεύθυνση του event στη σύζυγο του και μαέστρο Ευγενία Μανωλίδου, ενώ τη θέση του παίρνει η υπέρκομψη Μαρέβα Γκραμπόφσκι μιας και έκλεισε συμφωνία με τον οίκο του Dior για την επετειακή δημιουργία φουστανέλας και τσαρουχιών.

Απρίλιος

Η Πρωταπριλιά φέτος μετακινείται ώστε να τιμηθεί μαζί με την 21η Απριλίου. Η Μεγάλη Εβδομάδα επιμηκύνεται ώστε να κρατήσει κανένα δίμηνο, καθώς η νηστεία πλέον έχει θεσμοθετηθεί ως “επίδομα αξιοπρεπούς διαβίωσης”. Οι εκκλησίες έχουν μετατραπεί εν όψει γιορτών σε ΜΕΘ (Μονάδες Εσπευσμένου Θανάτου), ενώ το Άγιο Όρος έχει πλήρως αποσχιστεί και εξετάζει τη δυνατότητα συγχώνευσης με τη Γιούτα ή τη Wakanda (αναλόγως τις φορολογικές απαλλαγές). Οι αρχαιολογικοί χώροι ανοίγουν για το κοινό, το οποίο διαπιστώνει ότι έχουν μετατραπεί σε υπαίθρια πάρκινγκ για μια drive-in εμπειρία. 

Μάιος

Το Πάσχα εορτάζεται ήσυχα, καθώς τα αμνοερίφια, μετά τα μινκ, μπαίνουν κι αυτά σε καραντίνα. Η Ελλάδα παίρνει την 1η θέση στη Eurovision στέλνοντας την Άννα Βίσση μαζί με τη Δέσποινα Βανδή και τη Ζωζώ Σαπουντζάκη σε ένα τραγούδι, ύμνο στην… αθάνατη γυναικεία φιλία, την ίδια στιγμή που η Ρούλα Κορομηλά υποδέχεται για 5η φορά τον ίδιο μήνα τη Νατάσα Θεοδωρίδου. Το Υπουργείο Παιδείας, σε μια προσπάθεια του να έρθει κοντά στην εξεταζόμενη νεολαία κηρύσσει την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων με θέμα έκθεσης «Σκοιλ Ελικικου, Μέτζη του Νέουκτη».

Ιούνιος

Η Disney αγοράζει το χρέος της χώρας και η Ελλάδα από αποικία χρέους μετατρέπεται σε reality show, με τοποθέτηση προϊόντων σε εκπομπές κυβερνητικών βουλευτών και την κρατική τηλεόραση. Το καλοκαίρι μπαίνει δυναμικά και το lockdown επιτέλους λήγει. Η ελληνική αστυνομία παρατηρεί συμπτώματα κατάθλιψης στα μέλη της που δεν έχουν πλέον διέξοδο στις ορμές τους. Οι Έλληνες συρρέουν σε παραλίες, αλλά διαπιστώνουν ότι έχουν μετατραπεί όλες σε αιολικά πάρκα, ξενοδοχειακές μονάδες ή στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων. Το φετινό σύνθημα της καμπάνιας του ΕΟΤ είναι “Η εργασία απελευθερώνει”. Πρέσβης του ελληνικού τουρισμού στο εξωτερικό επιλέγεται ο Τομ Χάνκς, ο οποίος μετακόμισε μόνιμα στη χώρα μας μετά από μπλεξίματα με την Αμερικανική Εφορία. 

Ιούλιος

Το υπουργείο Παιδείας ανακοινώνει πως ολοκλήρωσε τη διανομή βιβλίων και συγγραμμάτων για το προηγούμενο σχολικό έτος καθώς και τη συνεργασία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με κατά τόπους ΙΕΚ και ΚΕΚ, με σκοπό την ανταλλαγή φοιτητών. Στην Αγγλία, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, δηλώνει την είσοδο της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την απαλλαγή του ουίσκι και του σολομού από τους τελωνειακούς δασμούς που του επέβαλε η γειτονική Σκωτία. Παράλληλα, στις Η.Π.Α ο Ντόναλντ Τραμπ αποφασίζει την εκ νέου κάθοδό του στις εκλογές του 2024 με αντιπρόεδρο του τον νικητή του καινούριου του reality show «Ο βασιλιάς κι εγώ».

Αύγουστος

Τα “μπάνια του λαού” μετά από μήνες lockdown παίρνουν διαστάσεις κοινωνικής εξέγερσης. Η κυβέρνηση επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας για πολίτες που δε φοράνε σαγιοναρα και εσπαντρίγιες. Παράλληλα, όσοι δεν έχουν τουλάχιστον 1000 followers στο Instagram πρέπει να στείλουν μήνυμα στο 13033, το οποίο κοστίζει πλέον 1€+ΦΠΑ. Οι ξαπλώστρες στη Μύκονο φτάνουν μέχρι την Ικαρία, όπου ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου και ο Σωκράτης Μάλαμας παίζουν για 55 μέρες σερί. Τον 15αύγουστο η Τήνος γεμίζει από νέους αριστερών παρατάξεων που επιλέγουν γονυπετείς το μοναστήρι της Παναγίας για το θερινό τους κάμπινγκ. 

Σεπτέμβριος

Στη Γερμανία, νικήτρια των εκλογών αναδεικνύεται εκ νέου η Άνγκελα Μέρκελ, παρά το γεγονός ότι δεν κατέβηκε ποτέ υποψήφια. Στην Τουρκία, ο σουλτάνος Ερντογάν ο Μεγαλοπρεπής, ανακοινώνει νέα Navtex για το Oruc Reis, προς τα δυτικά αυτή τη φορά σύνορα της Ευρώπης, στα στενά του Γιβραλτάρ. Στην Ελλάδα, πάλι, κάνει θραύση ο νέος κύκλος της σειράς της ΕΡΤ «Τα χειρότερά μας χρόνια», με αναφορές στη δεκαετία 2010-2020 καθώς οι νεότεροι τηλεθεατές αναρωτιούνται αν υπήρξαν ποτέ εν τέλει και καλύτερα. 

Οκτώβριος

Το 8ο κύμα κορωνοϊού έχει καταφτάσει στη χώρα, με τη νέα μετάλλαξη να έχει τη μορφή σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος. Το κίνημα αντιεμβολιαστών πλέον στρέφεται κατά των εταιρειών παραγωγής προφυλακτικών. Η εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου στιγματίζεται από γυμνή διαμαρτυρία κυβερνητικού βουλευτή που θέλησε να ορθώσει το περιορισμένο ανάστημα του κατά της κατάργησης παρελάσεων. Με εντολή Μητσοτάκη ο βουλευτής τοποθετείται για παραδειγματισμό ως υπουργός Παιδείας. Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη εγκαινιάζει το νέο φιλανθρωπικό της εγχείρημα, τους Αγώνες Πείνας celebrity edition, με βουλευτές και υπουργούς να καλούνται να ζήσουν στην Ελλάδα του 2021, με 534 ευρώ. 

Νοέμβριος

Το Μετρό της Θεσσαλονίκης παίρνει παράταση για το 2041, καθώς το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε πως η Καμάρα ενοχλεί αισθητικά τη διάνοιξη περαιτέρω συρμών. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση απαγορεύει εκ νέου τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για το Πολυτεχνείο, αφού, μετά τη μετεγκατάστασή των τμημάτων του σε διάφορα κολέγια και τη δημιουργία Harrod’s στο ιστορικό κτήριο στου Ζωγράφου, δηλώνει πως «Δεν Υπάρχει Πολυτεχνείο». Αντίστοιχα, ανακοινώνεται στη θέση τους το πρώτο φεστιβάλ ανεμελιάς και στιγμιαίου λάθους «Παρνηθα 2021», με κεντρικο παρουσιαστή τον Πασχάλη. 

Δεκέμβριος

Το 2021 μας αφήνει με την πρόεδρο της Δημοκρατίας να έχει υιοθετήσει την 9η γάτα από την αρχή του έτους, σε μια κίνηση που τα ΜΜΕ αποθέωσαν ως εξαιρετικά συμβολική για το θεσμό και το πολίτευμα. Συλλαμβάνεται ο χρυσαυγίτης Χρήστος Παππάς, καθώς οι αρχές τον εντόπισαν να κρύβεται για πολλούς μήνες ως σιωπηλό μέλος νομοπαρασκευστικής επιτροπής της Βουλής για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σε μια σεμνή τελετή που κοιστίζει μόλις 4 εκατομμύρια ευρώ, το Μπάντεν-Μπαντεν προσαρτάται στο Δήμο Αθηναίων. Το “Last Christmas” και το “All I want for Christmas” απαγορεύονται από τον ΟΗΕ ως απάνθρωπο βασανιστήριο. Τέλος, ολοκληρώνονται οι συμβολικοί εμβολιασμοί των μελών της ΝΔ, ΔΑΠ, ΟΝΝΕΔ, και σταδιακά ξεκινούν του γενικού πληθυσμού. 

Και αν τα παραπάνω φαντάζουν δύσκολα έως απίθανα να συμβούν, ας αναλογιστούμε όλοι μαζί αν το 2020 που μας αποχαιρετησε ήταν έστω και λίγο όπως το φανταζόμασταν. Αποχαιρετώντας τη χρονιά, το μόνο που μπορούμε να ευχηθούμε είναι… 

Άλλο κακό μη μας βρει. 

 Ο συνεργάτης του InVeria.gr Απόστολος Μοσχόπουλος είναι απόφοιτος Αγγλικής Φιλολογίας και αρθρογραφεί στην μόνιμη στήλη “Στήλη… Άλατος” κάθε Παρασκευή. 

//

Πηγή