ΑΡΘΡΟ του Δημήτρη Ταρατσίδη: Μεταφέρω ορισμένα αποσπάσματα από το βιβλίο του Βίλχελμ Ράϊχ «Άκου Ανθρωπάκο». Το βιβλίο αυτό μου το χάρισε ο φίλος και συμμαθητής μου Ανδρέας στην Γ’ Γυμνασίου, το μακρινό 1976. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα γιατί θα δούμε να παρελαύνουν συμπεριφορές γνωστών μας ανθρώπων αλλά και δικές μας.

Λέει ο Βίλχελμ Ράϊχ: Ξέρεις Ανθρωπάκο, πως θα ένιωθε ένας αητός άμα έκλωθε αυγά μιας κότας; Αρχικά ο αητός νομίζει ότι θα κλωσήσει μικρά αετόπουλα που θα μεγαλώσουν. Μα εκείνο που βγαίνει από τα αυγά δεν είναι παρά μικρά κοτόπουλα. Απελπισμένος ο αητός εξακολουθεί να ελπίζει πως τα κοτόπουλα θα γίνουν αητοί. Τελικά δεν βγαίνουν παρά κότες που κακαρίζουν. Ο αητός είναι σε δίλημμα. Να καταβροχθίσει τις κότες που κακαρίζουν. Μα συγκρατείται. Οι κότες και τα κοτόπουλα άφησαν τον αητό να τα ζεσταίνει κάτω από τα μεγάλα φτερά του, όταν απέξω κροτάλιζε η βροχή και αναβροντούσαν οι καταιγίδες που εκείνος άντεχε δίχως καμία προστασία. Όταν τα πράγματα γίνονταν σκληρότερα, του πέταγαν μικρές μυτερές πέτρες από κάποια ενέδρα για να τον χτυπήσουν και να τον πληγώσουν. Όταν ο αητός αντιλήφθηκε την κακοήθεια, πρώτη του αντίδραση ήταν να τα ξεσχίσει σε χίλια κομμάτια. Μα το ξανασκέφτηκε. Κάποτε έλπισε να βρεθεί ανάμεσα στις κοντόφθαλμες κότες που κακάριζαν και ένας μικρός αητός. Ακόμα περιμένει. Τις κότες βέβαια τις τρώνε τα όρνεα γιατί δεν θέλουν να γίνουν αητοί όπως λέει ο Βίλχελμ Ράϊχ.

Νομίζεις ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα ακόμη και τα πρόστυχα μέσα. Πόσο λάθος κάνεις ανθρωπάκο! Κάθε σημερινό σου βήμα είναι η αυριανή σου ζωή. Η ευτέλεια ή απανθρωπιά της πορείας προς το σκοπό εκείνο κάνει εσένα ευτελή ή απάνθρωπο, αλλά το σημαντικότερο κάνει τον σκοπό ανέφικτο.

Και τέλος εσύ πριν από λίγο καιρό, άρχισες να παίζεις κάποιο ρόλο σε τούτη τη γη. Μα οι δάσκαλοι και τα αφεντικά σου δεν σου λένε τι πραγματικά είσαι. Σε καταλαβαίνω και θα σου πω Ανθρωπάκο κάτι που κανένας από τους Φύρερ σου δεν σου είπε. Είσαι ένας «άνθρωπος μικρός και κοινός».

Μην μου πείτε λοιπόν ότι δεν αναγνωρίσατε συμπεριφορές.

Παρόλα αυτά καλές γιορτές!!

Δημήτριος Κων/νου Ταρατσίδης

 

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και…  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

//

Πηγή