ΔΤ από βουλευτή Ημαθίας (ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία) Φρόσω Καρασαρλίδου: «Εν μέσω πανδημίας, ο Κρατικός Προϋπολογισμός για το 2021 έχει μείωση για την υγεία κατά 572 εκατ. ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Μείωση των δαπανών για την Παιδεία. Ελάχιστες είναι οι ενισχύσεις που προβλέπονται για τους οικονομικά αδύναμους, τους αγρότες και τους επαγγελματίες. Ενώ με τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα η μεσαία τάξη οδηγείται στον μαρασμό.»

Αυτό τόνισε η βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Φρόσω Καρασαρλίδου, κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2021 στη Βουλή, τον οποίο χαρακτήρισε ως τον πιο αντικοινωνικό, που οδηγεί σε νέα αναδιανομή του πλούτου προς τα πάνω.

Η κα Καρασαρλίδου ανέδειξε στην ομιλία της την πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης τόσο στη διαχείριση της πανδημίας όσο και στη στήριξη της οικονομίας. Ανέδειξε τα αίτια της αποτυχίας που είναι, όπως τόνισε «όχι η ένταση φυσικών φαινομένων όπως βολεύει και προσπαθεί να μας πείσει η κυβέρνηση της Ν.Δ., αλλά αντίθετα η άκρατη νεοφιλελεύθερη πολιτική με θεό το κέρδος και τις ιδιωτικοποιήσεις ακόμη και των δημόσιων αγαθών της υγείας και της παιδείας».

Η κα Καρασαρλίδου τόνισε στην ομιλία της ότι:

«Η συζήτηση και η ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2021 γίνεται σε εξαιρετικά ιδιαίτερες συνθήκες και η  κυβέρνηση, μετά τη θετική αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας στο οποίο μάλλον κυριάρχησε το “ΠΡΩΤΑ Η ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ”, πηγαίνοντας ουσιαστικά κόντρα στην ιδεολογία της, επανήλθε στον άκρατο νεοφιλελευθερισμό. Επέστρεψε σε αυτό που είναι και η φύση της, το DNA της, που είναι η θεοποίηση του κέρδους, της ελεύθερης αγοράς και της ιδιωτικοποίησης ακόμη και των δημόσιων αγαθών όπως είναι η Υγεία, η Παιδεία, η Ενέργεια, το νερό, το περιβάλλον. Και αυτός είναι ο λόγος που το δεύτερο κύμα το αντιμετωπίζει χωρίς κανένα σχέδιο, καμία προετοιμασία, αλλά “βλέποντας και κάνοντας”, και όχι βέβαια ότι δεν πρόλαβε. Ίσα-ίσα, εάν το δεύτερο κύμα ερχόταν ένα χρόνο αργότερα είμαι βέβαιη ότι θα ήταν ακόμη χειρότερη η κατάσταση γιατί η κυβέρνηση θα είχε προλάβει να αποδομήσει το ΕΣΥ ακόμη περισσότερο. Θα είχε προλάβει να κλείσει νοσοκομεία, θα είχε προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων δομών υγείας, θα είχε μειωθεί ακόμη περισσότερο το υγειονομικό προσωπικό.

– Γι’ αυτό και δεν είχε υλοποιήσει ούτε καν τις προσλήψεις που είχε δρομολογήσει και προϋπολογίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

– Γι’ αυτό και δεν έκανε επιπλέον ΜΕΘ από όσες παρέδωσε η δική μας κυβέρνηση. Γιατί θεωρεί ότι είναι “πεταμένα λεφτά”, όπως μας είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

– Γι’ αυτό και δεν έκανε έγκαιρα και τις ΜΕΘ, ακόμα και όσες χρηματοδοτήθηκαν από δωρεές των ιδιωτών και της Βουλής.

– Γι’ αυτό ακόμα και όταν το ΕΣΥ ξεπέρασε τα όριά του επέλεξε, αντί της επίταξης των ιδιωτικών δομών, να μετατρέψει τα δημόσια νοσοκομεία σε μονοθεματικά νοσοκομεία covid, ακυρώνοντας τα χειρουργεία, τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, θεραπείες, εισαγωγές κτλ με τεράστιες επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών, οι οποίες θα φανούν αργότερα.

Χρησιμοποίησε ακόμα και τα τεστ για να υπηρετήσει αυτή την πολιτική της, που εν μέσω πανδημίας έχει μικρότερο προϋπολογισμό για την υγεία κατά 572 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, σε μια χώρα που πλέον ο δείκτης θανάτων ανά 100.000 πληθυσμού είναι εξαιρετικά υψηλός γιατί χάνονται ανθρώπινες ζωές από την έλλειψη προετοιμασίας, ενώ θα μπορούσαν να έχουν σωθεί.»

Η κα Καρασαρλίδου επέκρινε, επίσης, την κυβέρνηση ότι με τον Πτωχευτικό Κώδικα οδηγεί τη μεσαία τάξη στην εξαφάνισή της αφού με μια διαδικασία fast-track οδηγείται σε πτώχευση το 81% των ΜμΕπιχειρήσεων και 600.000 νοικοκυριά. Επίσης, κινδυνεύουν να χαθούν 200.000 θέσεις απασχόλησης, όπως αναφέρει η ΓΕΣΕΒΕ. Ακόμα χειρότερα είναι η κατάσταση για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, όπου η κυβέρνηση ξηλώνει όλο το σημαντικό έργο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία των εργαζομένων και τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας.

Ειδικά για τους αγρότες οι ενισχύσεις από τον προϋπολογισμό είναι ελάχιστες. Όσον αφορά στην ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος για τις απώλειες που υπέστησαν λόγω πανδημίας, αποκλείστηκαν οι αγρότες του “ειδικού καθεστώτος”, που κατά κανόνα είναι οι μικροί και νέοι αγρότες, αλλά και όσοι δεν αποδεικνύουν μείωση εισοδήματος σε σχέση με το 2020 λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων του 2019. Επιπλέον, αντί της επιστροφής του ειδικού φόρου πετρελαίου για την οποία δεσμεύτηκε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, έχουμε αύξηση κατά 3 λεπτά/λίτρο. Αλλά για τα “γαλάζια παιδιά” του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ο προϋπολογισμός δείχνει αύξηση κατά 30% το 2021.

Η κα Καρασαρλίδου επεσήμανε ότι η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση της Ν.Δ. και της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της άρχισε αφού στους τελευταίους 10 μήνες η κοινή γνώμη πλέον πιστεύει ότι το κράτος πρέπει να έχει πιο ενεργό και καθοριστικό ρόλο (50% σήμερα έναντι 37% πριν 10 μήνες), ενώ μειώθηκε κατά 20 μονάδες (από 67% σε 47%) το ποσοστό που πιστεύει ότι η χώρα πηγαίνει σε σωστή κατεύθυνση.

Έκλεισε τονίζοντας ότι καταψηφίζει τον Προϋπολογισμό γιατί ενώ εξελίσσεται μια τεράστια κοινωνική τραγωδία η κυβέρνηση μειώνει τις δαπάνες για την Υγεία και την Παιδεία και κάνει ξεκάθαρα αναδιανομή πλούτου υπέρ των λίγων «εκλεκτών».

 

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και…  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

//

Πηγή