Του Θεόδωρου Θεοδωρίδη, φαρμακοποιού – δημοτικού συμβούλου Βέροιας

… Τι να πει κανείς. Αισθάνομαι λίγο περίεργα αυτές τις μέρες με την περιπέτεια του κορονοϊού. Αντί να είμαι χαρούμενος μετά το τέλος αυτής της επιτυχημένης και νικηφόρας μάχης αισθάνομαι λίγο μπερδεμένος. Κάποιες μικρές κουβέντες που ειπώθηκαν από κάποιους με προβλημάτισαν, αν θα έπρεπε να ανακοινώσω αλλά και να κοινοποιήσω την περιπέτεια μας με το θεριό. 

– Τα ασθενικά παιδιά οι αρχαίοι Σπαρτιάτες τα πετούσαν στον Καιάδα σύμφωνα με το μεγαλύτερο μύθο της σχολικής ιστορίας. 

– Οι λεπροί (χανσενικοί) στιγματιζόταν, εκτός από τον ασθενή και ολόκληρη η οικογένεια και καταδικαζόταν σε απομόνωση μεταφερόμενοι στο λεπροκομείο της Σπιναλόγκας. 

 – Το  “χτικιό”. Οι προκαταλήψεις, οι εμπειρικές θεραπείες και η πρόταση να ευνουχίζονται οι φυματικοί. Οι φυματικοί στο κοινωνικό περιθώριο, την απαξίωση και τελικά στον θάνατο. Η φυματίωση είναι μεταδοτική και όχι κληρονομική αρρώστια όπως δηλαδή ο κορονοϊος. 

  Αλήθεια τι να πρωτοδιαλέξω; 

  Στον Καιάδα; Χανσενικός; Φυματικός; 

   Κάπως έτσι αισθάνθηκα όταν διάβασα σε σχόλια στο διαδίκτυο ότι μπράβο χαρά στο κουράγιο του να ανακοινώνει το πρόβλημα. Αλήθεια τι κακό έκανα φίλοι μου που καλοπροαίρετα ενδεχόμενα σχολίασαν το γεγονός; Θέλει αρετή και τόλμη να ανακοινώσει κάποιος, όπως και πολλοί άλλοι, προσβλήθηκε από τον κορονοϊό; Μεταδοτική νόσος είναι φίλοι μου που παρόλες τις προφυλάξεις μπορεί να πάρει κάποιος, σε μια απρόσεκτη και αδυναμίας  στιγμή μπορεί να την πατήσει. 

Προσπαθούν διάφοροι να ενοχοποιήσουν τον τάδε η τον δείνα γιατί εξαιτίας τους κόλλησαν τον ιό και τον μετέφεραν και στους δικούς τους. Οι ιοί φίλοι μου δεν είναι ελεφαντάκια, ούτε καν κάποιο μικρό ζουζουνάκι να φαίνονται. Προσοχή φυσικά χρειάζεται και εφαρμογή των μέτρων προστασίας να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες διασποράς του ιού. Μόνο η απομόνωση μπορεί να πετύχει τα μέγιστα. Μπορούμε πιστεύετε να το κάνουμε; 

 Ερωτώ ειλικρινά όλους αυτούς τους επιστήμονες που υποτίθεται συμβουλεύουν τους κυβερνώντες της γης αφού προσδιορίζουν τον επικίνδυνο χρόνο επώασης του ιού και θεωρούν τις 14 μέρες σαν πιο επικίνδυνες γιατί δεν σταμάτησαν τα πάντα πάρα μόνο τα απαραιτήτως χρήσιμα να λειτουργούν; Γιατί δεν σταμάτησαν όλου του είδους τις μεταφορές και πράξεις παγκόσμια για 14 μέρες; Νομίζω, αν δεν χαρακτηριστώ αφελής, το κόστος θα ταν πολύ λιγότερο με αυτό τον χαμό που γίνεται είτε σε ανθρώπινες ζωές η σε οικονομική ζημιά. Να φανταστώ κάτι άλλο;. Ας βρεθεί κάποιος καλοπροαίρετα να με πείσει. 

 Έτσι λοιπόν αν εξαιρέσουμε τον Καιάδα, για τη λέπρα και τη φυματίωση έχουμε μετάδοση. 

Μέχρι σήμερα, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακριβώς τον τρόπο μετάδοσης της λέπρας σαν ασθένεια. Πιθανότατα, η λέπρα μεταδίδεται με την στενή και συχνή επαφή με ανθρώπους που είναι ήδη μολυσμένοι με το μυκοβακτηρίδιο που την προκαλεί.  Το βακτηρίδιο μπορεί να εισέλθει στο σώμα διαμέσου της μύτης ή του προσβεβλημένου δέρματος.  Το 95%, πάντως, του πληθυσμού διαθέτει φυσική ανοσία και δεν μπορεί να προσβληθεί από τη λέπρα.  Ο καλύτερος τρόπος προστασίας από τη νόσο είναι η αποφυγή επαφής με τα σωματικά υγρά και το δέρμα των ασθενών.

 Το ” χτικιό” η κοινώς φυματίωση είναι μεταδοτική νόσος. Αρχικά πίστευαν ότι ήταν η νόσος των αριστοκρατών και των πλουσίων καθώς μόνο αυτοί είχαν πρόσβαση στους γιατρούς. ‘Όταν ανακαλύφθηκε ο βάκιλος της φυματίωσης και αποδείχθηκε ότι ήταν μεταδοτική και όχι κληρονομική ή ταξική, τότε ο πανικός που προκλήθηκε στις κοινωνίες μεταδόθηκε σαν επιδημία και οδήγησε σε μια άθλια αντιμετώπιση των φυματικών που έγιναν αποσυνάγωγοι και σχεδόν μισητοί. Μια άγνωστη παράμετρος είναι ότι επειδή οι επιστήμονες θεώρησαν ότι τα πτύελα μπορούσαν να τη μεταδώσουν, απαγορεύθηκε «το πτύειν» αλλά και το σκούπισμα, που μπορούσε να μεταδώσει τη φυματίωση μέσω της σκόνης. Έτσι οι γιατροί πρότειναν το σφουγγάρισμα, που επικράτησε ως ασφαλέστερο μέσο καθημερινής υγιεινής. Όταν μια ομάδα γιατρών παρατήρησε ότι στα ορεινά μέρη δεν υπήρχε φυματίωση, άρχισαν να δημιουργούνται σανατόρια στα βουνά της Ευρώπης και στην συνέχεια και στην Ελλάδα, για την καλύτερη διαβίωση ή ακόμη και την θεραπεία των ασθενών.

Καταλήγοντας θα ‘θελα να τονίσω πόσο άσχημα αισθάνθηκα εγώ και η σύζυγός μου όταν πληροφορήθηκαμε το εξής γεγονός, μπορεί να χαρακτηριστεί και σαν “κουτσομπολιό”. 

Μήπως κυρία Γεωργία, κυρία που επικουρεί σε δουλειές στο φαρμακείο και το σπίτι, πήγατε στο φαρμακείο του κ. Θεοδωρίδη και είδατε στο σπίτι τους το ανδρόγυνο;

Όχι έχω να βγω από την απαγόρευση. 

Ξέρετε αυτοί κόλλησαν κορονοϊό και δεν πρέπει… 

Φίλοι μου είχα υποχρέωση πρώτα απέναντι στον εαυτό μου και μετά απέναντι σε όλους εκείνους που είτε είναι η οικογένεια μου, οι συγγενείς μου,οι φίλοι μου είτε είναι όλοι εσείς που δεν έχει σημασία αν με γνωρίζετε λίγο η πολύ να κάνω αυτό που η ηθικοί μου κανόνες τόσα χρόνια επιβάλλουν. Κακώς βέβαια απολογούμαι αλλά καμιά φορά λόγω του χαρακτήρα μου δεν μπορώ να το αποφύγω. 

Όλοι εσείς που ενδεχόμενα φοβηθήκατε και μόνο με την ανακοίνωση μου και την κοινοποίηση για τον κορονοϊό σας πληροφορώ θα αισθανθείτε πολύ πιο ωραία αν κλείσετε τις τηλεοράσεις που με τα καθημερινά ρεπορτάζ τρομολαγνείας που σας δείχνουν αλλά και τις αλλοπρόσαλλες συμβουλές και παραινέσεις των επιστημόνων και κυβερνητικών στελεχών που αναμεταδίδουν….. 

 Λυπάμαι αν στεναχώρησα μερικούς… έτσι ένοιωσα… εκεί με οδήγησε το ένστικτο μου…. 

 

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και…  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

//

Πηγή