ΔΤ από βουλευτή Ημαθίας (ΝΔ) Λάζαρο Τσαβδαρίδη: Τη δυνατότητα ενεργοποίησης Πρόσκλησης για ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ έκτακτη απόσπαση εκπαιδευτικών Π.Ε. και Δ.Ε. ΑΠΟ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ του Υπουργείου Παιδείας ΣΕ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ της περιοχής που αποσπάστηκαν, για την αντιμετώπιση προβλημάτων λόγω πανδημίας ζητά από την Υπουργό Παιδείας ο Αν. Γραμματέας ΚΟ της ΝΔ και Βουλευτής Ημαθίας κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης.

Με σχετική Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο κ. Τσαβδαρίδης τονίζει ότι η εν λόγω αξιοποίηση του εκπαιδευτικού μας δυναμικού σε μία εποχή υγειονομικής κρίσης μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά στην πλήρωση των κενών ακόμη και σε διαδικασίες τηλεκπαίδευσης, που αφήνει στην εκπαιδευτική διαδικασία η νόσηση αρκετών εκπαιδευτικών από τη νόσο COVID – 19.

Όπως υπογραμμίζει, μία τέτοια Πρόσκληση όχι μόνο θα λύσει τα χέρια όσων αποσπασμένων σε φορείς και υπηρεσίες του Υπουργείου λειτουργών της εκπαίδευσης νιώθουν την ανάγκη να συστρατευθούν στον αγώνα και να βοηθήσουν την εκπαιδευτική διαδικασία ΜΕΣΑ από τις σχολικές μονάδες αλλά επιπροσθέτως δεν θα επιφέρει πλήγμα στη υφιστάμενη λειτουργία των εν λόγω υπηρεσιών και φορέων.

Καθώς οι δημόσιες υπηρεσίες, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών λειτουργούν με το 50% του προσωπικού και όπως αποδεικνύει η καθημερινότητα δεν έχουν καταστεί δυσλειτουργικές, επομένως η διάθεση μέρους του προσωπικού τους στην εκπαίδευση δεν θα αποτελέσει βαρύτατο πλήγμα.

Αναλυτικά η κατατεθείσα Ερώτηση του κ. Τσαβδαρίδη είναι η εξής:

 7-12-2020

Προς:

Την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θέμα: Δυνατότητα εθελοντικής έκτακτης απόσπασης εκπαιδευτικών Π.Ε. και Δ.Ε. από υπηρεσίες και φορείς του Υπουργείου Παιδείας σε σχολικές μονάδες για την αντιμετώπιση προβλημάτων λόγω πανδημίας

Κυρία Υπουργέ,

Σε μία εποχή που πανδημία απειλεί την υγεία των πολιτών και δοκιμάζει τις αντοχές του υγειονομικού συστήματος της χώρας που την προστατεύει, δοκιμάζεται παράλληλα και η ευελιξία των δομών της Πολιτείας προκειμένου να επιλύει ταχύτατα και αποτελεσματικά ανακύπτοντα ζητήματα που σχετίζονται αμέσως ή εμμέσως με την υγειονομική κρίση.

Ένα σημαντικό εξ αυτών των ζητημάτων αφορά τον τομέα της Παιδείας και πιο συγκεκριμένα τα δυσαναπλήρωτα κενά που αφήνει στην εκπαιδευτική διαδικασία η νόσηση εκπαιδευτικών από τη νόσο COVID – 19.

Μπροστά σε αυτό το αντικειμενικό πρόβλημα που όπως γίνεται αντιληπτό δημιουργεί μεγάλα εκπαιδευτικά κενά καθώς αρκετοί εκπαιδευτικοί αδυνατούν πλέον να προσφέρουν και υπηρεσίες τηλεκπαίδευσης λόγω της ασθένειας, καλό θα ήταν το Υπουργείο να προχωρήσει με σχετική πρόσκληση στην εθελοντική αξιοποίηση εκπαιδευτικών που είναι αποσπασμένοι σε φορείς και υπηρεσίες προκειμένου να διατεθούν – εφόσον επιθυμούν και το δηλώσουν – σε σχολεία της περιοχής που αποσπάστηκαν, σύμφωνα και με τις ανάγκες των συγκεκριμένων σχολείων.

Ενδεικτικά θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί σχετική Απόφαση 161901/Ε1/14-10-2015 του Υπουργείου Παιδείας για τη Διάθεση αποσπασμένων εκπαιδευτικών Π.Ε. και Δ.Ε. από υπηρεσίες και φορείς του ΥΠ.Π.Ε.Θ. σε σχολικές μονάδες που αναφέρει πώς «Προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα οξύτατα προβλήματα κάλυψης των διδακτικών κενών σε σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καλούνται οι Περιφερειακοί Διευθυντές και οι Διευθυντές Εκπαίδευσης να διαθέσουν, ύστερα από αίτησή τους, εκπαιδευτικούς που υπηρετούν με απόσπαση στις Περιφερειακές Διευθύνσεις τους ή τις Διευθύνσεις τους αντίστοιχα, σε σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής της έδρας του γραφείου που υπηρετούν, προκειμένου να προσφέρουν διδακτικό έργο, λαμβάνοντας υπόψη τις υπηρεσιακές ανάγκες καθώς και τα κοινωνικά κριτήρια των εκπαιδευτικών.»

Κατόπιν τούτων και επειδή:

Μπροστά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα και η παιδεία μας λόγω της πανδημίας, πολλοί λειτουργοί της εκπαίδευσης που είναι αποσπασμένοι σε υπηρεσίες και φορείς του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων νιώθουν την ανάγκη να συστρατευθούν στον αγώνα και να βοηθήσουν την εκπαιδευτική διαδικασία ΜΕΣΑ από τις σχολικές μονάδες

Αρκετοί εκπαιδευτικοί έχουν νοσήσει και η επάνοδό τους στην υπηρεσία είναι αμφίβολο το πότε θα γίνει

Οι δημόσιες υπηρεσίες λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών λειτουργούν με το 50% του προσωπικού και όπως αποδεικνύει η καθημερινότητα δεν έχουν καταστεί δυσλειτουργικές, επομένως η διάθεση μέρους του προσωπικού τους στην εκπαίδευση δεν θα αποτελέσει βαρύτατο πλήγμα.

Ερωτάσθε κυρία Υπουργέ:

Προτίθεστε να εξετάσετε και με ποιο χρονοδιάγραμμα την ενεργοποίηση σχετικής πρόσκλησης από το Υπουργείο προς τους εκπαιδευτικούς που είναι αποσπασμένοι σε φορείς και υπηρεσίες προκειμένου αυτοί να δηλώσουν αν θέλουν να διατεθούν εκτάκτως σε σχολεία της περιοχής που αποσπάστηκαν και σύμφωνα με τις ανάγκες των σχολείων;

Ο ερωτών Βουλευτής

Λάζαρος Τσαβδαρίδης

Βουλευτής Ημαθίας ΝΔ

 

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και…  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

//

Πηγή