«Ο διαρκής εγκλεισμός των ΑμεΑ λόγω έλλειψης προσβασιμότητας και κοινωνικής περιθωριοποίησης»

Κάθε χρόνο στις 3 Δεκέμβρη, λέγονται και γράφονται πολλά για την Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρίες, για τον μη-αποκλεισμό, για τα δικαιώματα, την προσβασιμότητα και γενικά για το πώς θα έπρεπε να είναι φτιαγμένη μια κοινωνία ανθρώπων (η ελληνική;) για την ισότιμη συμμετοχή των ΑμεΑ σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής, οικονομικής και αθλητικής ζωής και για την αντιμετώπισή τους όχι ως ίσους, αλλά ως όμοιους. Ποια είναι όμως η πραγματικότητα των υπόλοιπων 364 ημερών του χρόνου;

Ο πρόσφατος θάνατος μητέρας ενός άνδρα με βαριά αναπηρία και η εύρεση του μετά από μέρες δίπλα της, λερωμένου και υποσιτισμένου, μη έχοντας προφανώς επίγνωση της πραγματικότητας, είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση του γεγονότος ότι η φροντίδα των ατόμων με αναπηρία στην Ελλάδα δεν διευρύνθηκε πέρα από τα όρια της οικογένειας. 

Η αδιαφορία του κράτους να παρέχει λύσεις για τους ανάπηρους πολίτες του και η μετουσίωση της φροντίδας σχεδόν αποκλειστικά στην οικογενειακή σφαίρα, σχετίζεται άμεσα με τη λογική εξάρτησης από ιδιωτικούς φορείς, οι οποίοι μιλούν με όρους «συμπερίληψης», αλλά για τον απλό κόσμο παραμένουν στη λογική της φιλανθρωπίας και της θεραπείας. Δομές όπως τα Ειδικά Σχολεία και τα κέντρα θεραπειών που θεμελιακά μαρτυρούν την πολιτική της «εξουσίας του κανόνα» και τις απομονωτικές πρακτικές σε βάρος των σωμάτων των ανάπηρων, ουσιαστικά εφαρμόζουν τη μοναδική κρατική μέριμνα απέναντι στα ανάπηρα άτομα, χωρίς να εξαιρούνται οι εξίσου προβληματικές επιδοματικές πολιτικές.

Το χάσμα μεταξύ των προθέσεων της Πολιτείας και της πραγματικότητας παραμένει ακόμα αγεφύρωτο, όσον αφορά τη φροντίδα και την εκπαίδευση των ΑμεΑ, πόσο μάλλον τώρα στην περίοδο της πανδημίας, όπου συνεχίζεται να παράγεται και να αναπαράγεται κοινωνικός αποκλεισμός όχι μόνο για τα ΑμεΑ, αλλά και για όλους τους πληθυσμούς που αποκλίνουν από τα «φυσιολογικά» πρότυπα. 

Μοναδική ευχή για τη σημερινή ημέρα είναι να μπορέσει η κοινωνία να βγει πιο δυνατή από την «καραντίνα» τόσο μεταφορικά όσο και κυριολεκτικά..

Καραϊωσήφ Αλέξανδρος M.Res.

Καθηγητής Ειδικής Φ.Α. 

Ιδρυτής “Εν Σώματι Υγιεί” Α.Σ. ΑμεΑ Βέροιας

 

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και…  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

//

Πηγή