Στην εκπομπή «Λαϊκά και Αιρετικά» του ρ/σ ΑΚΟΥ 99.6, με τους Νίκο Βουδούρη και Ζήση Μιχ. Πατσίκα μίλησε το μεσημέρι της Τετάρτης 2 Δεκεμβρίου 2020 ο  πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας Βασίλης Διαμαντόπουλος.

Ο κ. Διαμαντόπουλος μίλησε για την διατίμηση στα τεστ κορωνοϊού, την αδυναμία διενέργειάς τους από τους ιδιώτες και τις συνέπειες που αυτό θα έχει στην διαχείριση της πανδημίας, για το αίτημα συνταγογράφησης των τεστ, για την πορεία της πανδημίας στην Ημαθία, τη στάση των πολιτών και τους ελέγχους των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών, καθώς και για τη συμμετοχή του ΙΣΗ σε σχετική σύσκεψη στο Δημαρχείο της Βέροιας, αλλά και τους σχεδιασμούς της Πολιτείας για τους εμβολιασμούς. 

Ειδικότερα για την διατίμηση στα τεστ, ο πρόεδρος του ΙΣΗ ανέφερε ότι κάποιοι βιάστηκαν να μιλήσουν για «αισχροκέρδεια» των ιδιωτών γιατρών, τονίζοντας ότι τέτοια φαινόμενα, στην Ημαθία τουλάχιστον, δεν σημειώθηκαν. Ο κ. Διαμαντόπουλος τόνισε ότι το κόστος για την διενέργεια των τεστ είναι πολύ υψηλότερο από την τιμή που ορίζεται (τα 40 ευρώ), καθώς η διατίμηση δεν αφορά και στα υλικά που χρειάζονται για την διενέργειά τους. Μάλιστα, με την ισχύ των clawback και rebate (των μεθόδων που ορίζουν ότι αν ξεπεραστεί ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ οι συμβεβλημένοι χάνουν μέρος των χρημάτων που δικαιούνται από τις εξετάσεις που έκαναν ή τα φάρμακα που πούλησαν κλπ), οι ιδιωτεύοντες γιατροί πολλές φορές εργάζονται 12 μήνες και πληρώνονται τους 9 ή 10 μήνες

Αυτό που ζήτησε ο κ. Διαμαντόπουλος είναι να υπάρξει η συνταγογράφηση των μοριακών τεστ, ώστε οι μεν πολίτες να μπορούν να ελέγχονται δωρεάν, οι δεν ιατροί – μικροβιολόγοι να κάνουν με αξιόπιστα υλικά και μεθόδους τα τεστ. Ωστόσο πρόσθεσε πως κάτι τέτοιο δεν το συζητάει καν το Υπουργείο Υγείας, καθώς ο Υπουργός Υγείας είναι κάθετα αρνητικός και σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με τους προέδρους του Ιατρικών Συλλόγων της χώρας δήλωσε πως κάτι τέτοιο θα αυξήσει τη ζήτηση

Ο Βασίλης Διαμαντόπουλος όμως έθεσε και άλλη μία παράμετρο, ιδιαίτερα σημαντική. Όπως είπε εάν εφαρμοστεί η διατίμηση στα τεστ οι περισσότεροι ιδιώτες δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν και θα σταματήσουν την διενέργεια τεστ, με αποτέλεσμα να «φρακάρει» το σύστημα στις δημόσιες δομές. Βεβαίως, η παύση των τεστ θα γίνει, σύμφωνα με τον κ. Διαμαντόπουλο, επειδή δεν θα μπορούν τα μικροβιολογικά κέντρα να ανταποκριθούν στο πάγιο κόστος που υπάρχει τόσο για αυτό καθαυτό το τεστ, όσο και για τα παρελκόμενα είδη που χρειάζονται. 

Μάλιστα, ο κ. Διαμαντόπουλος σημείωσε ότι σήμερα στην Ημαθία η μέση τιμή των τεστ κορωνοϊού στα ιδιωτικά κέντρα ανέρχεται στα 55 ευρώ, τιμή που ούτως ή άλλως κινείται οριακά στο περιθώριο κέρδους του κάθε ιδιώτη μικροβιολόγου. 

Δείτε όλη τη συνέντευξη του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας: 

  

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και…  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

//

Πηγή