Την Πέμπτη (19/11) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε ότι θα κλείσουν τα Ελληνοαλβανικά σύνορα στην Κρυσταλλοπηγή Φλώρινας, ενώ από τα σύνορα στην Κακαβιά, τους Ευζώνους και τον Προμαχώνα θα πρέπει να υπάρχει αρνητικό μοριακό τεστ 72 ωρών και επιπλέον θα γίνεται σε όλους rapid test και εφόσον είναι αρνητικό θα μπορούν να εισέλθουν στη χώρα. Στα σύνορα της Νυμφαίας στην Κομοτηνή θα εισέρχονται μόνο φορτηγά, με όλες τις παραπάνω προϋποθέσεις. 

Γιατί έκλεισε τελείως η είσοδος από την Κρυσταλλοπηγή

Το γενικό κλείσιμο του μεθοριακού και τελωνιακού σταθμού της Κρυσταλλοπηγής επηρεάζει χιλιάδες οικονομικών μεταναστών από την Αλβανία που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, είτε με προσωρινή άδεια παραμονής ή ως μετακλητοί υπάλληλοι. Γιατί όμως αποφάσισε η Κυβέρνηση να κλείσει εντελώς τα σύνορα στην Κρυσταλλοπηγή και δεν επέβαλε τα ίδια μέτρα με τους αντίστοιχους σταθμούς;

Πέρα από τις προσπάθειες για περιορισμό των μετακινήσεων, φαίνεται πως υπάρχει και βαθύτερη αιτία. Διαβάζοντας δημοσιεύματα από αλβανικά ΜΜΕ (δείτε ενδεικτικά εδώ), μαθαίνουμε για κύκλωμα που διακινούσε πλαστά έγγραφα που δήλωναν ψευδώς ότι διενεργήθηκαν εργαστηριακοί έλεγχοι. Μάλιστα, αναφορές γίνονται για μικροβιολογικά εργαστήρια στην Κορυτσά και αλλού, ενώ οι ίδιες πληροφορίες μιλούν για συλλήψεις Αλβανών υπηκόων με πλαστά έγγραφα στην ελληνική επικράτεια.

Επιπλέον, στα δημοσιεύματα αναφέρεται ότι είχαν γίνει σχετικές συστάσεις από τις Ελληνικές Αστυνομικές Αρχές προς τις αντίστοιχες της Αλβανίας, ωστόσο δεν έγινε – όπως φαίνεται – κάτι ουσιαστικό. 

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να έχουν έρθει πολλοί υπήκοοι της Αλβανίας στην Ελλάδα χωρίς να είναι γνωστό αν νοσούν ή όχι, ενώ πολλοί εντοπίστηκαν στα σύνορα από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους. Παρά τους υπαινιγμούς ακόμα και στα Αλβανικά ΜΜΕ ότι αυτή η κατάσταση έφερε στο “κόκκινο” την Β. Ελλάδα, προφανώς και δεν είναι αυτός ο μόνος λόγος, αλλά σίγουρα ο απόλυτος έλεγχος όσων εισέρχονται στη χώρα είναι πολύ σημαντικός. 

Armida Plangarica, Ακτιβίστρια του Συλλόγου “Αλληλεγγύη Μεταναστών” Βέροιας: Μέσα σε λίγες μέρες κατέστρεψαν ότι χτίσαμε σε 7 μήνες

Σχολιάζοντας το θέμα αυτό, η ακτιβίστρια του Συλλόγου “Αλληλεγγύη Μεταναστών” Βέροιας κα Αρμίντα Πλαγκαρίτσα (Armida Plangarica) καυτηρίασε τις επικίνδυνες πρακτικές για τη δημόσια υγεία και των δύο χωρών, σημειώνοντας πως οι πλαστογράφοι ντρόπιασαν με τον χειρότερο τρόπο τη χώρα της, συμπεριφερόμενοι ανεύθυνα απέναντι “στην πατρίδα και στον γείτονα που τους άπλωσε χέρι συνεργασίας”. 

Να σημειωθεί ότι ο Σύλλογός της, μαζί με τον Χρήστο Γιαννακάκη και τις ομάδες παραγωγών, έκαναν μεγάλο αγώνα για να δοθεί η δυνατότητα από την Ελληνική Κυβέρνηση να επιτραπεί (πολλές φορές κατ΄ εξαίρεση) η άδεια εισόδου και εργασίας σε χιλιάδες Αλβανούς, οι οποίοι όντως ήρθαν και δούλεψαν (κάποιοι είναι ακόμη εδώ) ως μετακλητοί εργάτες γης (δείτε σχετικά εδώ).
Από την ανάρτηση της Armida Plangarica (οι ενέργειες για τους μετακλητούς εργάτες)

Μάλιστα, η Αρμίντα Πλαγκαρίτσα τονίζει πως πρέπει τα ΜΜΕ να παρουσιάσουν τους πραγματικούς λόγους του κλεισίματος των συνόρων, προφανώς για να αναδειχθεί η εγκληματική και ανεύθυνη στάση τόσο των υπευθύνων των εργαστηρίων, αλλά και όσων εκμεταλλεύτηκαν αυτή την κατάσταση και εισήλθαν στην Ελλάδα χωρίς έλεγχο (ή ακόμα χειρότερα γνωρίζοντας ότι νοσούν), με αποτέλεσμα η Ελληνική Κυβέρνηση να πάρει δραστικά μέτρα που θα επηρεάσουν όλους τους Αλβανούς μετανάστες, ανεξαιρέτως. 

Συγκεκριμένα, η κα Πλαγκαρίτσα έγραψε (στην Αλβανική γλώσσα) στο προσωπικό της προφίλ στο fb: 

Όταν ανοίγαμε τα σύνορα αγχωμένοι να σώσουμε χιλιάδες αλβανικές και ελληνικές οικογένειες απο την ανεργία και  τις δυσμενές οικονομικές συνθήκες που προκάλεσε η Πανδημία, ποτέ δεν σκεφτήκαμε ότι ανεύθυνα άτομα  απέναντι στην πατρίδα και στον γείτονα που μας άπλωσε το χέρι συνεργασίας, θα μας ντρόπιαζαν με τον πιο χειρότερο δυνατόν τόπο. Μέσα σε λίγες μέρες κατέστρεψαν ότι χτίσαμε σε 7 μήνες.

Έδρασαν βλαπτικά απέναντι στο κοινωνικό σύνολο ως διακινητές ανθρώπων και ως πλαστογράφοι αποτελεσμάτων τεστ  COVID,εκθετωντας σε κίνδυνο εκατοντάδες άτομα και από τις δύο πλευρές των συνόρων.

Οι εφημερίδες και ο Τύπος πρέπει  να αναφέρονται στο γεγονός χωρίς γάντια, αναφέροντας το πραγματικό λόγο για το κλείσιμο του συνόρου της Κρυσταλλοπηγής.

Το πρωτότυπο κείμενο στα Αλβανικά:

Kur hapnim kufirin, ne ankth te shpetojme mijra familje greke dhe shqiptare nga papunesia dhe dobesia ekonomike qe shkaktoi pandemia, nuk menduam kurre qe individe te papergjegjshem perballe vendit ,por edhe fqinjit qe na shtriu doren e bashkepunimit,do te na turperonin ne menyren me te ulet te mundshme.Ne pak dite shkaterruan, cfare ndertuam ne kaq muaj.

Vepruan ne dem te totalit kolektiv,si trafikante dhe fallsifikues testesh COVID, duke ekspozuar ne rrezik vdekjeprures qindra individe ne te dy anet e kufirit.

Gazetat dhe shtypi le t’i referohen pa dorashka faktit,duke permendur arsyen pse Kapshtica u mbyll sot ne menyre demostrative.

Επιμέλεια: Νίκος Βουδούρης
 

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και…  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

//

Πηγή