ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ: ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ – ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

Δέκα χρόνια μετά την απονομή του Βραβείου «Πρόσβαση στη Μάθηση» από το Ίδρυμα Bill and Melinda Gates, η Βιβλιοθήκη συζητάει για το μέλλον με ποικίλες εκδηλώσεις, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2020, με ελεύθερη πρόσβαση.

Δέκα χρόνια δημιουργίας, προόδου και προσφοράς με 1.500.000, δανεισμούς βιβλίων, 1.031 εκδηλώσεις, 673 μαθήματα πάνω στις νέες τεχνολογίες και 2.394 εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες.

Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΙΣ 12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020

10 Διαδικτυακές συναντήσεις, 12-14 Νοεμβρίου 2020

Η βιβλιοθήκη είναι οι άνθρωποι, είναι η γνώση και η πρόσβαση σε αυτή. Πενήντα επιστήμονες, επαγγελματίες, συγγραφείς που ζουν η κατάγονται από την περιοχή και άλλοι που έχουν επισκεφθεί τη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας συνομιλούν για το παρόν και το μέλλον της περιοχής. 10 διαδικτυακές συζητήσεις με 10 διαφορετικά θέματα: Ιστορία, Εκπαίδευση, Επικαιρότητα, Μουσική, Οίνος, Οικονομία, Λογοτεχνία, Αρχιτεκτονική, Επιστήμη, Τεχνολογία.

Παρακολουθείστε όλες τις δράσεις από το κανάλι της βιβλιοθήκης στο Youtube https://www.youtube.com/user/libveria

Προβολή Ταινίας, 15 Νοεμβρίου 2020

Την Κυριακή 15 Νοεμβρίου και ώρα 19.00-20.00, θα προβληθεί το Ντοκιμαντέρ – “Πηγή είναι ο Λόγος – Αναζητώντας την αόρατη πόλη”. Μία παραγωγή της “Κυριώτισσας Ουτοπία” & Γιάννη Καισαρίδη (Κίνηση Πολιτών Κυριώτισσας, Βέροια).

Πηγή είναι ο Λόγος, Η υφασμάτινη, Ο τελευταίος επιζών, Εντάφιο προικιό, Κιβωτός, Ίριδες, Η Τίγκα στην Κλεισούρα, Θε μου, συχώρα με, Δημήτριος Βικέλας – Χίλια καρφιά στην πόρτα μου, Ο ουρανός ένα βιβλίο. 10 ανατρεπτικές κινηματογραφικές περιηγήσεις. Αναδεικνύοντας την αόρατη Βέροια. Πηγή ο Λόγος.

Συντονιστείτε και ακούστε πρώτοι τα Podcasts – “Οι άνθρωποι της πόλης στο προσκήνιο”, από τις 19/11 έως 22/12 2020

Τα 10 πρώτα podcasts αφηγούνται οι: χειρουργός κ. Γιάννης Αβραμίδης, σκηνοθέτης – Ηθοποιός και πρώην Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας κ. Οδυσσέας Γωνιάδης, κτηνοτρόφος κ. Δημήτρης Ζαρκάδας, επιχειρηματίας κ. Νούλης Σιορμανωλάκης, σκηνοθέτης και συγγραφέας κ. Στράτος Τζίτζης, ποιητής κ. Θανάσης Μαρκόπουλος, συγγραφέας και συνταξιούχος εκπαιδευτικός κ. Παύλος Πυρινός, επιχειρηματίας κ. Αργύρης Μπουρντένας, ποδοσφαιριστής κ. Γιώτης Τσαλουχίδης, εικαστικός κ. Νίκος Τσιαπάρας.

Τρία (3) εργαστήρια για παιδιά θα πραγματοποιηθούν στις 12 και 19 Δεκέμβριο.

«Εφευρέτες Ιδεών!» με την εικαστικό Κατερίνα Αναστασίου και «Είμαστε τα παιδιά των ημερών που πορευόμαστε εξερευνώντας τη ζωή…» με την νηπιαγωγό και δασκάλα χορού Αθηνά Φελούρη και την κοινωνική λειτουργό Αλέξια Κουκουνασούλη.

Φωτογράφοι και τόπος

Επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφοι με καταγωγή από την Ημαθία καλούνται να στείλουν φωτογραφίες, μέχρι 10 Δεκεμβρίου, στη διαδικτυακή έκθεση φωτογραφίας «Φωτογράφοι και Τόπος», με θέμα τη Βέροια και τίτλο: “Βέροια, στιγμές της πόλης”.

Ζωγράφοι και τόπος

Επιπλέον υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση για επαγγελματίες και ερασιτέχνες ζωγράφους με καταγωγή από την Ημαθία, να υποβάλουν τα έργα τους μέχρι 10 Δεκεμβρίου, με θέμα τη Βέροια και τίτλο: “Ζωγράφοι και Τόπος” τα οποία θα παρουσιαστούν σε εικονική (virtual) έκθεση στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης.

Δημιουργία υπαίθριου αναγνωστηρίου

Η μεταμόρφωση του εξωτερικού ακάλυπτου χώρου της βιβλιοθήκης σε υπαίθριο αναγνωστήριο και πολυχώρο στην εποχή της πανδημίας έρχεται να ανταποκριθεί στις καινούργιες συνθήκες που περιορίζουν σημαντικά την παρουσία κόσμου σε κλειστούς χώρους. Ο συνδυασμός ψηφιακών και δια ζώσης υπηρεσιών θα είναι μία πραγματικότητα στο νέο αυτό χώρο αφού οι επισκέπτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν με δωρεάν πρόσβαση στο ιντερνετ το ασύρματο δίκτυο της βιβλιοθήκης, να έχουν πρόσβαση στις βάσις δεδομένων, να παρακολουθούν μαθήματα και εργαστήρια απολαμβάνοντας ταυτόχρονα την άνεση και την ασφάλεια ενός υπαίθριου αναγνωστηρίου. ‘Όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν θα μπορεί ο χώρος να χρησιμοποιείται και για προβολές, μικρές μουσικές εκδηλώσεις και συζητήσεις με δημιουργούς. Ο χώρος θα φιλοξενεί επίσης δράσεις για παιδιά καθώς στην ουσία αποτελεί μία φυσική συνέχεια των “Μαγικών Κουτιών” που βρίσκονται στο ισόγειο και εξακολουθούν να αποτελούν πηγή έμπνευσης για παιδιά και γονείς. Το υπαίθριο αναγνωστήριο πρόκειται να ολοκληρωθεί έως τον Δεκέμβριο του 2020. 

Κινητές βιβλιοθήκες

Για 4η συνεχόμενη χρονιά το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (Κ.Ι.Κ.Π.Ε.) συνεχίζει να υποστηρίζει τη λειτουργία της κινητής βιβλιοθήκης της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας μέσω του Future Library.

Η επανεκκίνηση της λειτουργίας των κινητών βιβλιοθηκών συνδέεται εφέτος με τη διοργάνωση των εκδηλώσεων για τα 10 χρόνια από την απονομή του βραβείου «πρόσβαση στη μάθηση» του ιδρύματος Bill and Melinda Gates. Η υποστήριξη από το Κ.Ι.Κ.Π.Ε μας δίνει τη δυνατότητα να σκεφτούμε και να συζητήσουμε ξανά και το ρόλο των Κινητών Βιβλιοθηκών στο νέο περιβάλλον που δημιουργεί η εποχή της πανδημίας.

Τον μήνα Νοέμβριο θα διακοπεί η λειτουργία της κινητής βιβλιοθήκης και ανάλογα με τις γενικότερες εξελίξεις θα επανεξεταστεί η κίνηση της για τους επόμενους μήνες.

Διαβάστε λεπτομέρειες στο future.libver.gr/mobilelibraries

Ελάτε μαζί μας, δείτε με μια άλλη ματιά την πόλη μας και τους ανθρώπους της στο future.libver.gr
  

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και…  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

//

Πηγή