Πρόταση μομφής κατά τoυ υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, με αφορμή τον νέο πτωχευτικό κώδικα καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως ανήγγειλε το απόγευμα της Πέμπτης (22/10), από βήματος Βουλής ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε στην ομιλία του, μεταξύ άλλων:Με βάση το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής  καταθέτουμε πρόταση μομφής εναντίον του υπουργού που εισηγείται αυτόν το νόμο έκτρωμα.

Τον νόμο της πτώχευσης, της χρεοκοπίας ακόμη και φυσικών προσώπων και νοικοκυριών. Τον νόμο της άμεσης ρευστοποίησης της περιουσίας τους. Τον νόμο που μετά από οκτώ χρόνια προστασίας εντός των μνημονίων, έρχεται να άρει της προστασία της πρώτης κατοικίας και μάλιστα εν μέσω πανδημίας.

Δε θα σας αφήσουμε να κατεδαφίζετε τη προστασία της πρώτης κατοικίας και να πτωχεύετε τους Έλληνες στα μουλωχτά. Σαν τους κλέφτες. Να ξεκινήσει άμεσα η τριήμερη συζήτηση. Να αναγκαστεί να έρθει και ο κύριος Μητσοτάκης, που κρύβεται. Να έρθει και να μας εξηγήσει κύριε υπουργέ, γιατί σας υπερασπίζεται και ποια είναι τα συμφέροντα και οι λόγοι εκείνοι που επιβάλουν εν μέσω πανδημίας να νομοθετείτε την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και τη ρευστοποίηση της περιουσίας των αδύναμων συμπολιτών μας“.

Αμέσως μετά την πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας επισήμανε ότι θα γίνουν συνεννοήσεις για να διαπιστωθεί η θέση της κυβέρνησης, ανακοινώνοντας λίγο αργότερα ότι η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα της Παρασκευής (23/10) και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής (25/10).

Σύμφωνα με τα άρθρα 84 και 142 του κανονισμού της Βουλής η συζήτηση πρότασης δυσπιστίας κατά μέλους της κυβερνήσεως μπορεί να διαρκέσει τρείς ημέρες και στις 12 τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας πραγματοποιείται ονομαστική ψηφοφορία.

Η συζήτηση ξεκινά με την ομιλία δύο βουλευτών από όσους υπογράφουν την αίτηση, ενώ ανοίγει κατάλογος ομιλητών και λαμβάνουν τον λόγο βουλευτές και υπουργοί. Προκειμένου να εγκριθεί μια πρόταση δυσπιστίας απαιτούνται 151 ψήφοι, ενώ δεν μπορεί να υπάρξει νέα πρόταση δυσπιστίας δίχως να περάσει ένα 6μηνο.

 

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και…  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

//

Πηγή