ΑΡΘΡΟ του Δημήτρη Ταρατσίδη: Περισσότερα από τριάντα χρόνια μετά την ίδρυση της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας το 1989, η πολιτιστική επιχείρηση του Δήμου βλέπει το μέλλον της  και την συνέχεια της προσφοράς της με ιδιαίτερο προβληματισμό κατά την άποψη μου. 

Η ΚΕΠΑ με την σύγχρονη μορφή της αλλά και τις παλαιότερες (ΔΕΤΟΠΟΚΑ, Αντωνιάδειος Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Δημοτικό Ωδείο, Κέντρο Νεολαίας και Μαθητικό Κέντρο), είναι εκείνος ο φορέας που σχεδόν όλοι οι Βεροιώτες κάποτε είχαν έστω και μία σχέση μαζί της είτε ως μαθητές, είτε ως φιλοξενούμενοι στους χώρους της είτε ως εργαζόμενοι σε αυτήν.

Πρώτο λοιπόν σημείο ιδιαίτερου προβληματισμού είναι η στελέχωση της. Από το 2014 έχουν αποχωρήσει έξι εργαζόμενοι με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου και ένας βρίσκεται στο στάδιο της αποχώρησης δηλαδή το 32% περίπου του προσωπικού χωρίς να έχει αντικατασταθεί κανείς. Αυτή την στιγμή η ΚΕΠΑ δεν έχει διευθυντή και το σύνολο του προσωπικού με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου είναι 15 εργαζόμενοι από τους οποίους τέσσερις τεχνικοί, τρείς καθαρίστριες για το σύνολο των κτηρίων (Χώρος Τεχνών, Αντωνιάδειος Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Δημοτική Βιβλιοθήκη, θέατρο άλσους Παπάγου το καλοκαίρι, κτήριο Μπέκα) και οκτώ διοικητικοί. 

Είναι λοιπόν προφανές ότι οι δυνατότητες εξυπηρέτησης των σκοπών της θα είναι όλο και μικρότερες εις βάρος των δημοτών της Βέροιας ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη και η αναπόφευκτη γήρανση του προσωπικού στον τεχνικό τομέα και στην καθαριότητα. Το παρόν θεσμικό πλαίσιο έως τώρα δεν επέτρεψε την αντικατάσταση του προσωπικού που συνταξιοδοτήθηκε.

Δεύτερο σημείο ιδιαίτερου προβληματισμού είναι και κατεύθυνση στην οποία πρέπει να κινηθεί στο μέλλον η ΚΕΠΑ. Η αλήθεια είναι ότι στο ΦΕΚ ίδρυσης της επιχείρησης περιλαμβάνονται πολλοί φιλόδοξοι σκοποί, όπως η ίδρυση τεσσάρων μουσείων, η λειτουργία πινακοθήκης, δράσεις για το περιβάλλον και άλλοι σκοποί που με την παρούσα σύνθεση του προσωπικού(όχι μόνο από πλευράς αριθμού αλλά και έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού) δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν. 

Μέχρι να μπορούν να ικανοποιηθούν και εκμεταλλευόμενοι την παρούσα συγκυρία (επιδημία κορωνοϊού) θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις κατά την άποψη μου από το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) Μερικές από αυτές είναι η επικέντρωση της προσπάθειας μας σε δράσεις που μπορεί να υποστηριχθούν όπως τα εκπαιδευτικά τμήματα και η βελτίωση των υποδομών πολλές από τις οποίες χρήζουν άμεσης βελτίωσης. 

Ακόμη κατά την άποψη μου θα πρέπει να γίνεται από το Δ.Σ. της ΚΕΠΑ αξιολόγηση γενικότερη των δράσεων-εκδηλώσεων όχι μόνο με την μορφή οικονομικού απολογισμού αλλά και με την μορφή π.χ. σύνδεσης και αποδοχής μίας δράσης από τους πολίτες της Βέροιας. Έτσι θα μπορέσουμε να επιτύχουμε οικονομίες για δράσεις που δεν αγκαλιάζονται από τους πολίτες και να τις διοχετεύσουμε σε άλλες δράσεις

Αυτό που πρέπει να προσεχθεί είναι να μην πέσουμε στην παγίδα της δημοσιότητας, πραγματοποιώντας δράσεις εύπεπτες και αποφεύγοντας να υλοποιήσουμε δράσεις εξαιρετικές επειδή το κοινό που τις παρακολουθεί είναι ολιγάριθμο. Και τούτο ποιείν κακείνο μη αφιέναι λοιπόν και αν κριθεί ότι μία δράση δεν γίνεται αποδεκτή από τους πολίτες της Βέροιας πρέπει να εγκαταλειφθεί. Δύσκολα πράγματα ίσως αλλά πρέπει να γίνουν. Ακόμη είναι βέβαιο ότι πρέπει να αποφεύγονται άσκοπες διαμάχες με πολίτες αλλά και θεσμούς της πόλης μας.

Τέλος είναι ιδιαίτερα κρίσιμη η επιλογή του επόμενου διευθυντή της ΚΕΠΑ. Ουσιαστικά ο επόμενος/ η επόμενη διευθυντής/διευθύντρια μαζί με το Δ.Σ. θα οδηγήσουν την ΚΕΠΑ στο μέλλον. Αν αυτό θα είναι επιτυχημένο θα φανεί και από την επιλογή αυτή.

 

Βέροια 19 Οκτωβρίου 2020  

 

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και…  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

//

Πηγή