Η Σοφία Κόκκαλη δεν ήθελε να βάλει ένα τιτλο δίπλα απ’το όνομα της γι’αυτό μας σιγοτραγούδησε το τραγούδι που ακούει το τελευταίο καιρό “Rainy fields of frost and magic”που τραγουδάει ο Bo Harwood συνεργάτης του Τ.Κασσαβέτης. Συνάντησα την Σοφία μετά την πρόβα στα Εξάρχεια και μιλήσαμε για την παράσταση “Οθέλλος”του Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Χάρη Φραγκούλη με την Oμάδα Κursk.
Αρχικά μας ανέλυσε το χαρακτήρα της Δυσδαιμόνας την αγάπη που έχει για τον Οθέλλο αλλά και πόσο σταθερή μένει στις αποφάσεις και στα πιστεύω της. Συγχρόνως μας τονίζει ότι όλοι οι άνθρωποι κρύβουμε μέσα μας το καλό και το κακό απλώς επιλέγουμε τι θέλουμε να δείξουμε.


Μίλησε μας γι’αυτό το νέο εγχείρημα της ομάδας Κursk, πως είναι να καταπιάνεσαι μ’ένα έργο του Σαίξπηρ;
-Είναι ένα έργο που ο Χάρης ήθελε να το κάνει αρκετά χρόνια. Είχαμε προσπαθήσει ξανά πριν από δύο χρόνια να το κάνουμε το είχαμε προτείνει στην Πειραματική του Εθνικού αλλά δεν έγινε η συνεργασία,οπότε τώρα ήταν το κατάλληλο timing για ν’ ανέβει.

photo credits Evita Skourleti


Τί είναι αυτό που κάνει το ρόλο της Δυσδαιμονας σπουδαίο;
-Η Δυσδαιμόνα είναι ένα άτομο που δείχνει να μην αποχωρίζεται ποτέ την αρχική της στάση. Αντιθέτως δυναμωνεται από την απόλυτη αφοσίωση και αγάπη σ’αυτό που αρχικά ερωτεύτηκε. Είναι ένα έργο πολύ πολύπλοκο,συνήθως λέμε ότι είναι μία ιστορία προδομένης αγάπης, ζήλειας αυτό βέβαια είναι που βλέπουμε επιφανειακά. Από εκεί και πέρα έχει να κάνει με το τί θεωρούμε καλό και κακό πχ ο καλός Οθέλλος και ο κακός Ιάγος. Κατά την διάρκεια των προβών όμως,την μελέτη του έργου και απ’ολη την διαδικασία που έχουμε περάσει έχει γίνει πιο έντονο σε όλους μας ότι δεν υπάρχει αυτή η τοποθέτηση του καλού και του κακού αλλά ότι έχουμε και τις δύο πλευρές μέσα μας.


Η Δυσδαιμόνα φέρνει στοιχεία επαναστατικότητας απέναντι στους γονείς της αλλά και στο περίγυρο της;
-Σίγουρα είναι μία επαναστατική κίνηση να παντρευτεί τον Οθέλλο,έχει αρνηθεί να δεχθεί τα πιστεύω των γονιών της και εναντιώνεται με αυτά. Αλλά νομίζω ότι φαίνεται επαναστατική μόνο για τον περίγυρο αυτή η πράξη για εκείνη είναι το πιο φυσιολογικό πράγμα.

photo credits Evita Skourleti


Τί είναι αυτό που ενώνει τον Οθέλλο με την Δυσδαιμόνα;
-Ο πόθος. Είναι αυτή η ένωση που θέλουν να νιώσουν μεταξύ τους. Είναι αυτή η παράξενη γοητεία του Οθέλλου που ελκύει την Δυσδαιμόνα.


Το έργο είναι γραμμένο το 1604 τι είναι όμως αυτό που κάνει τον Σαίξπηρ να είναι επίκαιρος στις μέρες μας;
-Το ότι γράφει σύνθετα πράγματα για την φύση του ανθρώπου,νομίζω ότι πάντα στα έργα του βλέπεις μία πλοκή που μπορούμε να την καταλάβουμε όλοι γιατί είναι πολύ απλή,αλλά μέσα σ’αυτό βρίσκεται μία σύνθετη και βαθιά μάτια πάνω στον άνθρωπο που αυτό δεν έχει να κάνει με την επικαιρότητα και τους καιρούς που ζούμε.


Ο Οθελλος είναι ο μοναδικός μαύρος ήρωας του Σαίξπηρ υπάρχει κάποιο ρατσιστικό σχόλιο λόγω του χρώματος του;
-Ο ρατσισμός μπορεί να μεταφραστεί με πολλούς τρόπους. Ο Οθέλλος έχει μία πολύ εξέχουσα θέση στην κοινωνία,δεν βλέπουμε τον ρατσισμό με την έννοια του χρώματος απλώς εναντιώνονται όταν η Δυσδαιμόνα τον ερωτεύεται γιατί στα μάτια τους μοιάζει ξένο.Και αμέσως όταν κάτι είναι ξένο το φοβόμαστε γιατί δεν το γνωρίζουμε.


Τί είναι αυτό που επιζητάς σε κάθε νέο ρόλο και τί στοιχεία θέλεις να περιέχει;
– Το πρώτο κίνητρο για μένα είναι οι άνθρωποι που είναι σε κάθε συνεργασία να μπορώ να νιώθω συντονισμένη και όμορφα. Από εκεί και πέρα δεν έχω κάποιους ρόλους απωθημένα αντιθέτως υπάρχουν πολλοί συγγραφείς που μου αρέσει ο κόσμος τους όπως είναι ο Τσέχωφ και άλλοι.


Ποιοί είναι οι άνθρωποι που σ’έχουν σημαδέψει στην ως τώρα πορεία σου;
-Θεατρικά μ’ έχουν εμπνεύσει ο Ακύλας Καραζήσης,ο Νίκος Χατζόπουλος η συνεργασία μου με τον Χάρη είναι πολύ σημαντική επίσης ο Παντελής και ο Αλέξανδρος Βούλγαρης αλλά και η Λένα Κιτσοπούλου.


Τί ήταν αυτό που σε ώθησε να γίνεις ηθοποιός;
-Από πολύ μικρή μου άρεσε να παίζω ρόλους αργότερα είδα κάποιες παραστάσεις και ζήλεψα γιατί ήθελα να ήμουν και εγώ μέσα σ’αυτό. Κάποια στιγμή πήγα σε μία θεατρική ομάδα εκεί είδα ότι μου άρεσε πολύ και πήρα την απόφαση να δώσω εξετάσεις.


Η σχέση σου με την τηλεόραση;
-Προς το παρόν δεν υπάρχει.Δεν παρακολουθώ κιόλας επομένως είναι δύσκολο να υπάρξει κάτι με το οποίο δεν έχεις επαφή. Φυσικά δεν λέω όχι σε κάτι που μπορεί να με ιντριγκαρει.


Η ζωή σου εκτός θεάτρου αγαπημένες ασχολίες;
-Να βγαίνω με φίλους να βλέπω ταινίες μου αρέσουν πολύ οι: Π.Τ.Άντερσον, Σ.Κιο.υμπρικ, Τ.Κασσαβέτης.


Σε βλέπουμε σε αρκετά videoclip τι είναι αυτό που σε γοητεύει;
-Τα videoclip μου άρεσαν πάντα γιατί όταν ήμουν μικρή έβλεπα ΜΤV οπότε ήταν πολύ μεγάλη χαρά να συμμετέχω. Από εκεί και πέρα όλο αυτό ξεκίνησε με τον Αλέξανδρο Βούλγαρη όπου σε δίκη του σκηνοθεσία και δικά του τραγούδια ήταν σαν να παίζω σε μία μικρής διάρκειας ταινία.


Θα ήθελες να ασχοληθείς με την σκηνοθεσία;
-Όχι ακόμα. Προς το παρόν μου αρέσει να βλέπω τα πράγματα από μέσα ίσως στο μέλλον κάποια στιγμή να θελήσω.


Έχεις πρωταγωνιστήσει με το Χάρη σε μία μικρού μήκους ταινία “Μολλυ 6 με 8″πες μας λίγα λόγια;
-Είναι βασισμένη στο μυθιστόρημα του Νίκου Νικολαΐδη “Μια στέκια στο μάτι του Μοντεζούμα” ένα φανταστικό βιβλίο και εμείς με το Χάρη παίζουμε ένα ζευγάρι που είχε ένα παιδικό έρωτα και συναντιέται τώρα σ’ένα καφέ όπου ο ένας εξομολογείται στον άλλο ανομολόγητα πράγματα και πως αυτός ο έρωτας δεν ήταν γραπτό να ολοκληρωθεί. Θα έλεγα ότι είναι μία γλυκόπικρη συνάντηση.


Οθελλος του William Shakespeare σε
σκηνοθεσία Χάρη Φραγκουλη.
25 Φεβρουαρίου-23 Απριλίου 2019
Θέατρο Τέχνης- Υπόγειο

Του Γιάννη Βανταράκη