Photo: Κωστής Σωχωρίτης

Μίλησε μας για το κλίμα που επικρατεί στις πρόβες για το ανέβασμα της παράστασης
Υπάρχει χαρά, διάθεση για δουλειά, συγκέντρωση, επαγγελματισμός, χιούμορ, στοιχεία δηλαδή που σε συνδυασμό γεννούν ένα πολύ ευχάριστο κλίμα. Τα πάντα γίνονται για να υπηρετήσουν αυτό που πάμε να δημιουργήσουμε κι έτσι η πρόβα είναι μια συναρπαστική διαδικασία.

Πόσο εύκολο είναι να μεταφερθεί στο σανίδι το σημαντικό αυτό βιβλίο.
Δεν είναι και πολύ εύκολο εγχείρημα. Είναι μια ιστορία με πολλούς χαρακτήρες και πολλά γεγονότα, που εκτυλίσσονται σε ένα διάστημα 60 και παραπάνω χρόνων. Όλα αυτά καθιστούν τη θεατρική μεταφορά της δύσκολη. Μεγάλο μέρος αυτής της δυσκολίας αντιμετωπίστηκε ήδη στη διασκευή του κειμένου, αλλά και στη διάρκεια των προβών ερχόμαστε συχνά αντιμέτωποι με το θέμα της πύκνωσης της αφήγησης. Πρέπει να ειπωθούν πολλά, χωρίς όμως πολλά λόγια όπως γίνεται στη λογοτεχνία.

Υποδύεσαι την Βούλα σκιαγράφησε μας τον χαρακτήρα και την σχεση που εχει με τον Γιούγκερμαν.
Είναι ένα κορίτσι από τη Μυτιλήνη με δυο μεγάλα μάτια και ανύπαρκτο κορμί, σύμφωνα με τον Καραγάτση. Ο Γιούγκερμαν τη βλέπει πρώτη φορά, χωρίς αυτή να το ξέρει, σε ένα πλοίο που τον πάει από την Πόλη στον Πειραιά και στο οποίο επιβιβάζεται και η δεκαπεντάχρονη τότε Βούλα με το αγόρι της για να το σκάσουν από τη Μυτιλήνη. Γνωρίζονται στον Πειραιά περίπου 3 χρόνια μετά. Τον ερωτεύεται και συνάπτουν έναν δεσμό στον οποίο δεν κυριαρχεί η σαρκική επιθυμία, αλλά η ανάγκη για συντροφιά και ψυχική επαφή. Κάποια χρόνια μετά η Βούλα εξαναγκάζεται να δεχτεί να παντρευτεί το Γιώργο Μάζη, το αγόρι με το οποίο το είχε σκάσει στα 15 και που γυρίζει από σπουδές στη Βιέννη. Τότε κάνει για πρώτη και μοναδική φορά έρωτα με τον Γιούγκερμαν κι ύστερα πεθαίνει.

Τι είναι αυτό που κάνει τον Καραγάτση τόσο σύγχρονο
Δεν θα τον έλεγα σύγχρονο ή επίκαιρο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μας αφορά. Μιλά για την Ελλάδα και τους ανθρώπους μιας άλλης εποχής. Όμως η ματαιότητα, ο θάνατος, ο απόλυτος έρωτας είναι έννοιες μας αφορούν και σήμερα και θα μας αφορούν πάντα νομίζω. Άρα τα θέματά του είναι που τον φέρνουν κοντά σε μας.

Πιστεύεις ότι μέσα απ τον Γιουγκερμαν βλέπουμε την κοινωνικοπολιτική ζωή που επικρατούσε στην Ελλάδα
Ναι. Σκιαγραφείται η ατμόσφαιρα του Πειραιά, των κοσμικών κύκλων της Αθήνας, της νυχτερινής ζωής, του χώρου των επιχειρήσεων κ.α.

Βλέπεις κοινά στοιχειά στο σήμερα με την εποχή που εξελίσσεται η πλοκη του έργου.
Η διαφορά είναι μεγάλη. Ο χρόνος μας κυλάει αλλιώς, η κοινωνία λειτουργεί αλλιώς, οι άνθρωποι συμπεριφέρονται αλλιώς. Υπάρχει όμως μια φράση που λέει ο φίλος του Γιούγκερμαν Μιχάλης Καραμάνος σχετικά με την Ελλάδα, η οποία πιστεύω πως είναι ακόμη έγκυρη: “Εμείς οι Έλληνες είμαστε πεζοί στις φαντασίες μας και φαντασιόπληκτοι στις δουλειές μας.”

Photo by vasia anagnostopoulou

Όταν δε σε συναντάμε στο θέατρο ποιες είναι οι αγαπημένες ασχολίες σου
Διάφορα πράγματα κατά καιρούς. Μ’ αρέσει πολύ ο αθλητισμός, τα ταξίδια, το σινεμά, η φύση, η μουσική, οπότε ασχολούμαι με κάτι απ’ αυτά.

Πες μου κάτι που είδες ή διάβασες τελευταία και σε συγκίνησε 
Είδα στο λεωφορείο ένα παιδάκι από τη Δαμασκό να περιγράφει σε μια γιαγιά με χειρονομίες και ήχους πώς γκρεμίστηκε το σπίτι του από βόμβα. Μου έκανε εντύπωση ότι το έλεγε γελώντας αλλά η γιαγιά παρ’ όλ’ αυτά το παρηγορούσε και του χάιδευε το κεφάλι.

Του Γιάννη Βανταράκη