Πέρασε περισσότερο από ένας αιώνας από τη διάλεξη που έδωσε το Μάϊο του 1896 στην αίθουσα του συλλόγου Παρνασσός στην Αθήνα ο μεγάλος Ιταλός και Καλημερίτης ποιητής και φιλόλογος Vito Palumbo (1854-1918) με θέμα <<Περί της ελληνοσαλεντινής αποικίας>>, ζητώντας συμπαράσταση από το ελληνικό κράτος για τους ελληνόφωνους της Κάτω Ιταλίας. Η συστηματική κρατική συμπαράσταση δεν έφθασε, όμως ένας πολύ μικρός αριθμός Ελλήνων επιστημόνων στον αιώνα που πέρασε ασχολήθηκαν με τη γλώσσα και τον πολιτισμό των ανθρώπων αυτών, που καυχώνται για την ελληνική καταγωγή τους. Μία από αυτούς είναι η κ. Φωτεινή Καϊμάκη.

Η κ. Καϊμάκη- προσκεκλημένη των Φίλων του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας και της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης και με αφορμή την έκδοση του τελευταίου βιβλίου της <<Με τη φτερούγα του ταξιδιού>> θα μιλήσει στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Βιβλιοθήκης με θέμα <<Ένα ταξίδι 21 χρόνων στην Πούλια και στην Καλαβρία>>. Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου 2017, ώρα 6.30 μ.μ. και θα συνοδεύεται από έγχρωμες διαφάνειες και γκρεκάνικη μουσική. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Η κ. Καϊμάκη είναι φιλόλογος, ποιήτρια, βραβευμένη φωτογράφος και αφοσιωμένη ερευνήτρια του πολιτισμού της Κάτω Ιταλίας. Μετά από μακρόχρονες και πολύμοχθες έρευνες εξέδωσε το 2003 το βιβλίο <<Ελληνόφωνη Καλαβρία>>, ένας τόμος 400 σελίδων με 340 φωτογραφίες από τα ελληνόφωνα χωριά της Καλαβρίας. Το 2008 εξέδωσε τον τόμο <<Η Ελλάδα του Σαλέντο>> 600 σελίδων με 800 φωτογραφίες ντοκουμέντα από τις βραχώδεις εκκλησίες, τις κρύπτες του Σαλέντο και τον πολιτισμό της Grecia Salentina

Το 2013 παρουσίασε τη φωτογραφική έκθεση <<Βυζαντινό Σαλέντο>> στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών. Επίσης, έχει λάβει μέρος σε επιστημονικά συνέδρια με θέμα τη Μεγάλη Ελλάδα.

Με το τελευταίο βιβλίο της μας ταξιδεύει στον μοναδικό κόσμο της Κάτω Ιταλίας, στα μνημεία της, στην ποίηση μιας γλώσσας ελληνικής πανάρχαιας και στους ανθρώπους που την μιλούν.