Οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις σε Θέατρο Άλσους «Μελίνα Μερκούρη» Βέροια και Μουσείο Βασιλικών Τάφων των Αιγών / Πλατάνια Βεργίνα  (3/7-7/9)

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

ΙΟΥΛΙΟΣ 2016

03/07 Μουσική

Σωκράτης Μάλαμας στα είπα όλα…

Καλοκαίρι, συναυλία, Σωκράτης! Ο συνειρμός αναπόφευκτος!

Από τον Ιούνιο μουσικές και τραγούδια, ένταση, πάθος και χαρά, γελαστά πρόσωπα, διαθέσεις γιορτινές και άνθρωποι χαρούμενοι ανταμώνουν ξανά στα γνωστά αλλά και σε καινούρια βραδινά στέκια και η συναυλία του καλοκαιριού είναι εδώ!

Ο Σωκράτης Μάλαμας παρέα με τους φίλους του κορυφαίους μουσικούς περιοδεύουν όλο το καλοκαίρι ανά την Ελλάδα στις πιο διαδραστικές συναυλίες που γίνονται στον τόπο.

Το κοινό ανταποκρίνεται από την πρώτη νότα και τραγουδά όλα τα τραγούδια με το ίδιο πάθος από την αρχή ως το τέλος.

…και φέτος θα λαβώσουμε το χρόνο στις συναυλίες του Σωκράτη!

Καλό καλοκαίρι!

Θέατρο Άλσους «Μελίνα Μερκούρη», ώρα 9.00μ.μ

__________________________________________________________________________

05/07 Θέατρο

Κάρµεν Ρουγγέρη Ο κουρέας της Σεβίλλης

Ο ΚΟΥΡΕΑΣ ΤΗΣ ΣΕΒΙΛΛΗΣ δεν είναι παραμύθι. Είναι όμως ένα έργο που περιέχει όλα τα υλικά μιας συνταγής για ένα τέλειο Μουσικό Παραμύθι. ΄Έχει δηλαδή μαγεία και ρεαλισμό, χιούμορ και μια πολύ ενδιαφέρουσα υπόθεση. Η ιδέα μου ήταν να μετατραπεί η όπερα σε ένα θεατρικό έργο για παιδιά με τραγούδια βγαλμένα από τις όμορφες μελωδίες του Ροσσίνι, έτσι ώστε να προσφερθούν στα παιδιά ακούσματα κλασσικής μουσικής. Ακούσματα τόσο απαραίτητα για την καλλιέργεια του μουσικού τους αισθητηρίου.

Λίγα λόγια για το έργο

Όλα ξεκίνησαν στο Πράντο, μια μικρή πόλη της Ισπανίας πολλά χρόνια πρίν, όταν η Ροζίνα, ένα χαριτωμένο κορίτσι απ’ τη Σεβίλλη είχε πάει να επισκεφθεί μια θεία της. Δεν είχε προλάβει να μπει στο σπίτι όταν ξαφνικά αντίκρισε τον κόμη Αλμαβίβα, που έτυχε να περνάει από κει. Αυτό ήταν! Μια ματιά ανάμεσα σ’ ένα αγόρι και ένα κορίτσι και η αγάπη της ιστορίας μας έχει κιόλας γεννηθεί…

Λίγες μέρες αργότερα ο Αλμαβίβα στέλνει προξενήτρα στο Γέρο-Μπάρτολο, τον κηδεμόνα της Ροζίνας, για να ζητήσει το χέρι της. Εκείνος όμως αρνείται!

Τότε ο Κόμης αποφασίζει να τη βρει μόνος του και με τη βοήθεια του Φίγκαρο, του ξακουστού κουρέα της Σεβίλλης…

Θέατρο Άλσους «Μελίνα Μερκούρη», ώρα 9.00μ.μ

06/07 Θέατρο Αριστοφάνη Πλούτος

σε µετάφραση Κ. Χ. Μύρη και σκηνοθεσία Γ. Κιµούλη

«ΠΛΟΥΤΟΣ»

του Αριστοφάνη

Το έργο:

«Ποτέ δεν βρέθηκε τέτοιο κακό για τους ανθρώπους σαν το χρήμα» (Σοφοκλής)

«Το χρήμα είναι ο χειρότερος θεσμός μέσ’ στους ανθρώπους.» (Ευριπίδης)

Ο Χρεμύλος, πνιγμένος στα χρέη, αναζητά στο Μαντείο των Δελφών χρησμό για τον σωστό τρόπο να μεγαλώσει το γιο του: τίμιο και φτωχό ή πλούσιο και απατεώνα; Η Πυθία, όπως πάντα ομιχλώδης, τον προτρέπει να πάρει σπίτι του τον πρώτο που θα συναντήσει αποχωρώντας από το Μαντείο. Αυτός είναι ένας τυφλός γέρος, ο Θεός Πλούτος, τιμωρημένος από τον Δία για να μη βλέπει που μοιράζει τα πλούτη, ο οποίος αρνείται να θεραπευτεί γιατί φοβάται την οργή του Θεού. Μεταπείθεται ωστόσο από τον Χρεμύλο και τον υπηρέτη του, Καρίωνα , ώστε να διαθέτει τον πλούτο σε όσους τον αξίζουν και όχι στους φαύλους ρήτορες και τους απατεώνες. Η θεά Πενία παρεμβαίνει και προσπαθεί να πείσει πως ο πλούτος θα καταστρέψει τους πολίτες, μιας και οι φτωχοί θα επαναπαυθούν, με αποτέλεσμα να γίνουν τεμπέληδες. Εξανίστανται επίσης όλοι οι επιτήδειοι -των ιερέων μη εξαιρουμένων- οι οποίοι χάνουν τα προνόμιά τους.

Σημείωμα σκηνοθέτη:

Στη σύγχρονη κοινωνία, όπου το χρήμα αποτελεί πλέον το θεμέλιο ολόκληρου του συστήματος αξιών, η συγκεκριμένη παράσταση επικεντρώνει την ερμηνεία αυτής της Αριστοφανικής κωμωδίας, σ’ ένα γεγονός που σχεδόν τις περισσότερες παραβλέπεται: στο ότι ο ποιητής στο τέλος του έργου εγκαθιστά το Θεό Πλούτο στο ίδιο το κράτος, δίδοντας έτσι στους πολίτες τη δυνατότητα, απ’ τη στιγμή που όλα τα αναγκαία αγαθά θα είναι δημόσια, να αναζητήσουν τον πραγματικό πλούτο στις ιδέες και στις αξίες, που ίσως έχουν ξεχάσει.

Θέατρο Άλσους «Μελίνα Μερκούρη», ώρα 9.00μ.μ

08/07 Θέατρο

Άλκης Ζέη Το καπλάνι της βιτρίνας

Το  «θρυλικό»  Καπλάνι της βιτρίνας «ζωντανεύει» για πρώτη φορά στο θέατρο   και περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα

Η μεγάλη θεατρική επιτυχία της χρονιάς «Το Καπλάνι της βιτρίνας», το εμβληματικό έργο της Άλκης Ζέη , που αγαπήθηκε από μικρούς και μεγάλους  περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα,  σε μία εξόχως προσεγμένη,  άρτια καλλιτεχνικά και αισθητικά παράσταση, αντάξια του κλασικού πλέον μυθιστορήματος, με 11 καταξιωμένους και ταλαντούχους  ηθοποιούς  και  συντελεστές, με προβολές 3D και Video art, που συνθέτουν ένα ονειρικό σκηνικό κατασκευασμένο από τον κορυφαίο σκηνογράφο και ενδυματολόγο Γιάννη Μετζικώφ,  με τις εξαίσιες μουσικές του Μιχάλη Αβραμίδη, μας μεταφέρουν στο Λαμαγάρι,  στο ‘’σκηνικό’’ των παιδικών χρόνων της Άλκης Ζέη και κυρίως  στα συναισθήματα, την ψυχή και την αθωότητα των δυο μικρών κοριτσιών, της Μέλιας και της Μυρτώς, χαρτογραφώντας το καλοκαίρι  του 1936.

Θέατρο Άλσους «Μελίνα Μερκούρη», ώρα 9.00μ.μ

__________________________________________________________________________

12/07 Μουσική ηMήτρης Μπάσης, Λιζέτα ΚαληMέρη,

, Fide KÖksal , Μάνος Πυροβολάκης, ειρηνη δερεμπεη κ.α.

Τί σε µέλει εσένανε από που είµαι εγώ ! Η Κρήτη συναντά τη Σµύρνη

  • ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ

& Διαπολιτισμικά

Στυμφαλίας 3 – 152 31 – Χαλάνδρι

Τηλ. 2111199582, 6949 129678, 6944 627299

paizoumeoikologika . org

«Τι σε μέλει εσένανε από πού είμαι εγώ …»

Η Κρήτη συναντά τη Σμύρνη στη Βέροια

Ειρήνη Δερέμπεη

Λιζέτα Καλημέρη

Fide Köksal

Δημήτρης Μπάσης

Μάνος Πυροβολάκης

& σημαντικοί σολίστες μουσικοί

Μια βόλτα στο Κουμ Καπί στα Χανιά … μαντινάδες από Τουρκοκρητικούς! Στην

προβλήτα της Σμύρνης, δίπλα στο τραμ μουσικές και τραγούδια από

εστουδιαντίνες της πόλης! Μια στιγμή της ιστορίας έρχεται να αλλάξει τα πάντα …

Τα πάντα; Όχι. Γιατί πατρίδα είναι η μνήμη! Κι ας ακούγεται ο «Ερωτόκριτος» τώρα

στο Κορδελιό και το «Σμυρνέικο Μινόρε» στη Θεσσαλονίκη … Ο τόπος άλλαξε, μα η

μουσική πάντα θα ενώνει!

Κρήτη και Σμύρνη … δύο τόποι με έντονους ιστορικούς δεσμούς, σταθμοί της δράσης

«Παίζουμε Οικολογικά και Διαπολιτισμικά». To βραβευμένο μουσικό video του

Ερωτόκριτου, με τη συμμετοχή 77 καλλιτεχνών και το μουσικό video – αφιέρωμα /

ντοκυμαντέρ στη Σμύρνη, με περισσότερους από 100 καλλιτέχνες, που μόλις

ολοκληρώθηκε (μετά από δύο χρόνια γυρισμάτων στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό,

στη Σμύρνη, στο Αϊβαλί και στη Φώκαια) γίνονται παράσταση, με σημαντικούς

συντελεστές και πλούσιο οπτικό υλικό.

Μια βόλτα στο Κουμ Καπί στα Χανιά … μαντινάδες από Τουρκοκρητικούς! Στην προβλήτα της Σμύρνης, δίπλα στο τραμ … μουσικές και τραγούδια από εστουδιαντίνες της πόλης! Μια στιγμή της ιστορίας έρχεται να αλλάξει τα πάντα … Τα πάντα; Όχι. Γιατί πατρίδα είναι η μνήμη! Κι ας ακούγεται ο «Ερωτόκριτος» τώρα στο Κορδελιό και το «Σμυρνέικο Μινόρε» στη Θεσσαλονίκη … Ο τόπος άλλαξε, μα η μουσική πάντα θα ενώνει!

Κρήτη και Σμύρνη … δύο τόποι με έντονους ιστορικούς δεσμούς, σταθμοί της δράσης «Παίζουμε Οικολογικά και Διαπολιτισμικά». To βραβευμένο μουσικό video του Ερωτόκριτου, με τη συμμετοχή 77 καλλιτεχνών και το μουσικό video – αφιέρωμα / ντοκυμαντέρ στη Σμύρνη, με περισσότερους από 100 καλλιτέχνες, που μόλις ολοκληρώθηκε (μετά από δύο χρόνια γυρισμάτων στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, στη Σμύρνη, στο Αϊβαλί και στη Φώκαια) γίνονται παράσταση, με σημαντικούς συντελεστές και πλούσιο οπτικό υλικό.

Μαζί μας αγαπημένοι ερμηνευτές και σολίστες που μας μεταφέρουν νοερά στο μύθο και στη γοητεία μιας άλλης εποχής, τραγουδώντας αγαπημένα τραγούδια από την Κρήτη, τη Σμύρνη και τα παράλια της Μικράς Ασίας.

Μια διαπολιτισμική μουσική παράσταση που αντιτάσσει στον ξενοφοβικό και ρατσιστικό λόγο απέναντι στις σύγχρονες μεταναστευτικές ροές, τις θύμησες της δικής μας ιστορίας…

Θέατρο Άλσους «Μελίνα Μερκούρη», ώρα 9.30μ.μ

14/07 Θέατρο

Γαµπροί για πούληµα

Η καινούρια, ξεκαρδιστική κωμωδία

των Θ.Παπαθανασίου-Μ. Ρέππα

Ο Μάκης Κωσταρέλλος είναι τηλεοπτικός παραγωγός. Σε κρίση λόγω κρίσης. Η γυναίκα του η Φλώρα έχει ινστιτούτα μανικιούρ-πεντικιούρ. Κλειστά και πτωχευμένα. Ο γιος τους ο Αλέξης δεν τα πάει καλά με τις επιχειρήσεις –είναι και το χεράκι του λιγάκι μακρύ….

Ο κηπουρός τους ο Αλέξης, που έχει κι αυτός έναν γιο, δεν κοιτάει τις γλάστρες -έχει βάλει στο μάτι το αρχαίο αγαλματάκι της οικογένειας, ποιος ξέρει από που προήλθε κι αυτό.

‘Ένας γενικός γραμματέας υπουργείου πουλάει εξυπηρετήσεις κι υπογραφές με αντίτιμο, μεταξύ άλλων, ερωτικές χάρες.

Μια Ρωσίδα ψάχνει γαμπρό από το Internet Και μια άλλη Ρωσίδα αγοράζει κειμήλια, αρχαία κατά προτίμηση.

Ο κος Κωσταρέλλος έχει ερωμένη μια επίδοξη τηλεπαρουσιάστρια… Η κα Κωσταρέλλου έχει εραστή της τον κηπουρό…. Ο γιος του κηπουρού έχει φιλενάδα με λεφτά…, οι Ρωσίδες καταφθάνουν φορτωμένες λεφτά και λυσσασμένες για ψώνια, όλοι οι ήρωές μας έχουν την φωλιά τους κάπως λερωμένη…

Όλα πωλούνται, όλα αγοράζονται στην ιστορία μας κι ένα βράδυ, τα φέρνει έτσι η ζωή που στο σπίτι των Κωσταρέλλων γίνεται το έλα να δεις….!!!

Την ώρα που η νεοελληνική ιστορία μας παίζει την πιο μεγάλη ίσως φάρσα της μεταπολίτευσης, οι Θανάσης Παπαθανασίου και Μιχάλης Ρέππας ανέβασαν στο ΑΚΡΟΠΟΛ μια γνήσια, καυστική, ξεκαρδιστική κωμωδία, με θέμα αδήριτα πολιτικό: Με ήρωες που έχουν προτερήματα κι ελαττώματα, και με συμπεριφορές που αντανακλούν αυτές της εκάστοτε πολιτικής τους ηγεσίας. Κι αυτές είναι που η κωμωδία, με την αρχαία σοφία της, μας κάνει να δούμε με συμπάθεια και να σκεφτούμε πως θα κάνουμε καλύτερες. Ούτε αριστερά, ούτε δεξιά, ούτε πάνω, ούτε κάτω λοιπόν, «ο εχθρός είναι μέσα μας (όπως λένε οι ίδιοι οι συγγραφείς μας) και γι αυτόν ακριβώς τον λόγο και η λύση είναι μέσα μας»!

Θέατρο Άλσους «Μελίνα Μερκούρη», ώρα 9.00μ.μ

___________________________________________________________________

15-30/07 Θερινό Σινεµά στο πάρκο Αγίων Αναργύρων

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΓΑΛΛΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ _ είσοδος ελεύθερη

______________________________________________

27/07 Θέατρο

Α. Ρίζου Ραγκαβή Του κουτρούλη ο γάµος

θα γίνει φέτος το καλοκαίρι! σκηνοθεσία Γιάννη Καλατζόπουλου

Η πιο… «Αριστοφανική» κωμωδία του νεοελληνικού θεάτρου ανεβαίνει αυτό το καλοκαίρι από τις Θεατρικές Επιχειρήσεις Λεμπέση, με τον Γιάννη Βούρο στον επώνυμο ρόλο και την Τάνια Τρύπη στο ρόλο της… πέτρας του σκανδάλου.

«ΤΟΥ ΚΟΥΤΡΟΥΛΗ Ο ΓΑΜΟΣ» γράφτηκε από τον Αλέξανδρο Ρίζο Ραγκαβή στα 1843, αμέσως μετά το «μνημόνιο» με τους δανειστές εκείνης της εποχής και την επιβολή στη χώρα μας από τις Μεγάλες Δυνάμεις δυσβάστακτων όρων, που οδήγησαν στην εξέγερση της 3ης του Σεπτέμβρη.

Φαναριώτης ευρύτατης παιδείας και πολυγραφότατος λόγιος ο Ραγκαβής, ήταν ταυτόχρονα και δραστήριος πολιτικός που έζησε «από τα μέσα» τις ίντριγκες, τις ξένες επεμβάσεις, τους συμβιβασμούς και την με κάθε μέσο προσπάθεια για κατάκτηση και διατήρηση της εξουσίας από τα πρώτα κόμματα που εμφανίστηκαν μετά την Επανάσταση του 21 –κόμματα που δεν έκρυβαν την εξάρτησή τους από ξένα κέντρα, αντίθετα έφεραν με… υπερηφάνεια τους τίτλους «Αγγλόφιλον», «Γαλλόφιλον» και «Ρωσόφιλον»!

Μέσα από την ξεκαρδιστική ιστορία του Κουτρούλη, του καλοκάγαθου ράφτη από την Σύρο, που για να τον δεχτεί για σύζυγό της η ωραία Ανθούσα θέτει ως όρο να γίνει… υπουργός, ο Ραγκαβής αποκαλύπτει με αξιοθαύμαστη τόλμη τις μεθόδους και τις πρακτικές που από τότε ταλανίζουν το πολιτικό μας σύστημα: την εξασφάλιση ξένης υποστήριξης, την διαπλοκή, την εξαγορά συνειδήσεων, τις πελατειακές σχέσεις και την θυσία του δημοσίου στο ατομικό συμφέρον.

Και όλα αυτά διαδραματίζονται στο συμβολικό πλαίσιο του ξενοδοχείου «Η Ελλάς», όπου ο Ραγκαβής κατορθώνει να αναβιώσει και να ανανεώσει την φόρμα της Αριστοφανικής κωμωδίας, αξιοποιώντας όχι μόνο τον Χορό πολιτών – πελατών, αλλά και όλα τα δοκιμασμένα τεχνάσματα του είδους: την Παράβαση, τα Επεισόδια, τον Αγώνα, τον Υμέναιο και φυσικά τις κωμικές ανατροπές, το άφθονο γέλιο, τα τραγούδια και την πανηγυριώτικη διάθεση.

Θέατρο Άλσους «Μελίνα Μερκούρη», ώρα 9.00μ.μ

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2016

______________________________________________________________

17/08 Θέατρο Η παγωµένη πριγκίπισσα

το πιο αγαπηµένο παραµύθι των παιδιών!

___________________________________________________________________

18/08 Μουσική ΓΕΩΡΓΙΑ ΝΤΑΓΑΚΗ Μία φωνή και µία λύρα, οι πρωταγωνιστές

Η Γεωργία Νταγάκη θα βρεθεί στην Βέροια αυτήν την φορά στη Βέροια!

Επιλέγει τραγούδια μέσα απο την προσωπική της δισκογραφία αλλά και άλλα –παλιά και καινούργια- σ’ ένα εκρηκτικό πρόγραμμα με δυνατούς ρυθμούς αλλά όχι μόνον.

Με τις μοναδικές της διασκευές στην λύρα, ροκ και παραδοσιακών τραγουδιών που ξεσηκώνουν το κοινό, οι δυνατοί ρυθμοί δίνουν τη σκυτάλη τους σε μελωδικά ακούσματα και κάθε συναυλία της Γεωργίας εξελίσσεται σε γιορτή!

Μία φωνή και μία λύρα οι πρωταγωνιστές, που όμως πλαισιώνονται απο εξαιρετικούς μουσικούς:

Γιώργος Κονής:Πλήκτρα

Λουκάς Καλαντζάκος:Τύμπανα

Λουκάς Σουμιλάς:Μπάσσο

Αντρέας Αρβανίτης:Λαούτο, ασκομαντούρα και φλογέρες

Μουσείο Αιγών, Βεργίνα , ώρα 9.00μ.μ

___________________________________________________________________

23/08 Θέατρο Ο λύκος και τα επτά κατσικάκια

Θέατρο Άλσους «Μελίνα Μερκούρη», ώρα 9.00μ.μ

___________________________________________________________________

25/08 Θέατρο Jordy Galceran FUGA

πολιτική σάτιρα που εξελίσσεται σ’ ένα ανελέητο γαϊτανάκι

ανατροπών.

“FUGA

(ή αλλιώς “Ο Υπουργός το ‘σκασε!”)

του πολυβραβευμένου Ζόρντι Γκαλθεράν

η πιο ξεκαρδιστικά… διεφθαρμένη κωμωδία

πρωταγωνιστούν:

Αλέξανδρος Μυλωνάς | Φαίη Ξυλά | Γιώργος Χρανιώτης

Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος |Μπέτυ Αποστόλου

Η κωμωδία FUGA του Jordi Galceran (γνωστός από την “Μέθοδο Gronholm” & το “Δάνειο”) παρουσιάζεται για 1η φορά στην Αθήνα φέτος στο θέατρο OLVIO.

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, ο Αλέξανδρος Μυλωνάς υποδύεται έναν – υπό παραίτηση – υπουργό, η Φαίη Ξυλά έχει τον ρόλο μιας μυστηριώδους πλασιέ, ο Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος παίζει τον πληρωμένο δολοφόνο, η Μπέτυ Αποστόλου το callgirl και ο Γιώργος Χρανιώτης εμφανίζεται στον ρόλο της… παράλυτης μουγγής πεθεράς!

Το έργο του Καταλανού συγγραφέα αποτελεί μία σύγχρονη ξεκαρδιστική κωμωδία παρεξηγήσεων.

Ξεκινάει ως πολιτική σάτιρα και εξελίσσεται σε ένα ανελέητο γαϊτανάκι ανατροπών και αποκαλύψεων που δεν σε αφήνει -μέχρι και την τελευταία στιγμή- να θεωρήσεις τίποτα δεδομένο.

Η υπόθεση του έργου:

Ο Υπουργός Ισίδρο Γκαλιάνα παραιτείται λόγω ενός σκανδάλου που αποκαλύφθηκε εις βάρος του και ετοιμάζεται να δώσει τέλος στη ζωή του μέσα στη βίλα που «κέρδισε» με τις κομπίνες του. Πριν “φύγει” θέλει να καλέσει για πρώτη και τελευταία φορά μια… επαγγελματία. Από τη βίλα όμως θα περάσει όχι μόνο ένα callgirl αλλά και μια μυστηριώδης πλασιέ, ένας πληρωμένος δολοφόνος και μια…. μουγγή παράλυτη πεθερά.

Θέατρο Άλσους «Μελίνα Μερκούρη», ώρα 9.00μ.μ

___________________________________________________________________

27/08 Μουσική

ΧαῒνηδεςΨαραντώνης – κι’ όµΩς κινείται

Μουσική παράσταση Ερωτόκριτος •

Από το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης @ ΒΕΡΓΙΝΑ!

Μια ανάγνωση του Ερωτόκριτου διαφορετική από τις συνηθισμένες προτείνουν οι Χαΐνηδες και η ομάδα Κι όμΩς κινείται (χορός/ακροβασία) στη μουσική παράσταση Ερωτόκριτος του Βιτσέντζου Κορνάρου.

Μια τραγουδαφήγηση, που πότισε, με τέτοιο απόλυτο τρόπο, τη μουσική παράδοση, έπλασε σε μεγάλο βαθμό τη γλώσσα που μιλιέται σε αυτόν τον τόπο, συγκίνησε γενιές ανθρώπων, τους δάνεισε εικόνες και σύμβολα για τον έρωτα, τον ηρωισμό, τη φιλία, τη γενναιότητα, την αξιοπρέπεια, τον πόνο, το σωστό, το λάθος και τελικά υιοθετήθηκε απόλυτα ως σύμβολο-αντιπρόσωπος του πολιτισμού τους.

Για μας, δεν είναι συγκινητικό μόνο το παρελθόν του. Η επαναστατική του πίστη, στον άνθρωπο που αλλάζει τη μοίρα του, η βαθειά διαλεκτική του λόγου των προσώπων του, η μουσική του φόρμα και η μορφή της γλώσσας του, είναι συγκινητικά στο παρόν.

Η αφήγηση ρέει, μέσα σε αυτό το ιδιαίτερο χωροχρονικό καλούπι της μελωδικής γραμμής, αυτή την εκστατική επαναληπτική φόρμα, η οποία έχει τη δύναμη να αφηγηθεί χιλιάδες στίχους, βυθίζοντας σε σιγά σιγά σε μια αιωρούμενη κατάσταση μη εκπλήξεων και οι λέξεις από άγγελοι νοημάτων γίνονται και αυτές μουσική.

Ο Ερωτόκριτος εκδιώχτηκε από τα χωριά της Κρήτης. Τη θέση του πήραν το δελτίο των 8 στην τηλεόραση, το facebook, ο αυτισμός των sms και ο θόρυβος από την εκβιομηχάνηση της γεωργικής εργασίας. Συνήθως τον συναντάμε στα χείλη τραγουδιστών, που του αφιερώνουν ένα τρίλεπτο γλυκερής και αυτάρεσκης ευαισθησίας και σε θεατρικές παραστάσεις ως φολκλόρ ή ως φολκλόρ «πειραγμένο». Ο λόγος της αποτυχίας των προσπαθειών αυτών είναι, όπως προανέφερα ότι ο Ερωτόκριτος καθώς δεν είναι ούτε ποίημα, ούτε τραγούδι, ούτε θεατρικό έργο, απαιτεί άλλη στάση, άλλη ευθύνη, άλλη απεύθυνση, άλλη πίστη και εντέλει, άλλη αναπαράσταση. […]

Για την ανάδειξη αυτών των θησαυρών θα ήθελα να επιχειρήσω μιαν άλλη αναπαράσταση της διαλεκτικής του Ερωτόκριτου, στηριγμένη στη δύναμη, την πίστη και την τέχνη των ιδιαίτερων προσώπων, που θα καταδυθούν σ’ αυτή την αρχέγονη συνειδησιακή κατάσταση του Ομηρίδη- Λυράρη-Ράπερ. Η διαλεκτική της τραγουδαφήγησης από τα πολλά διαφορετικά όργανα και τις φωνές, συμπληρώνεται και διαχέεται στη θεατρική πτυχή του έργου, από τη στικτική ή αντιστικτική παρουσία της ομάδας κι όμΩς κινείται. Η ανάγκη που μας οδήγησε στην παρουσία του χορού, είναι η άμεση και καθαρή σχέση του με τη ρυθμολογία και την εκστατική υπόσταση του έπους, μια σχέση απαλλαγμένη από τη θεατρική του αναπαράσταση.
Δ. Αποστολάκης.

Πλατάνια Βεργίνας , Ώρα 9.00μ.μ

___________________________________________________________________

31/08 Θέατρο Πλάτωνα Απολογία Σωκράτη

µετάφραση – σκηνοθεσία ∆ήµου Αβδελιώδη

η αναπαράσταση της δίκης του Σωκράτη στα αρχαία ελληνικά

Η Αναπαράσταση της Δίκης του Σωκράτη

ΠΛΑΤΩΝΑ ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΣΩΚΡΑΤΗ

στην αρχαία γλώσσα, με ελληνικούς & αγγλικούς υπέρτιτλους

Η παράσταση του πολυβραβευμένου Δήμου Αβδελιώδη, που ξεκίνησε από πέρσι το καλοκαίρι σαν παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και καθήλωσε χιλιάδες θεατές, μετά από sold out παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη, σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στην Ρουμανία, στην Κύπρο και το Βιετνάμ, όπου αποθεώθηκε από το Διεθνές Διπλωματικό Σώμα 27 Πρεσβειών στην ιστορική Όπερα του Ανόι και έγινε παγκόσμιο πολιτιστικό γεγονός αναδεικνύοντας την αρχαία ελληνική γλώσσα σε ζωντανή γλώσσα, για πρώτη φορά ύστερα από δυόμιση χιλιάδες χρόνια, ξεκινά περιοδεία από τον Ιούνιο ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό με 60 προγραμματισμένες παραστάσεις, με την στήριξη και υπό την Αιγίδα του ΚΘΒΕ.

Η αυθεντική αυτή Αναπαράσταση της πιο συγκλονιστικής δίκης στην ιστορία του πολιτισμού, κάνει την παρακολούθηση της για τους θεατές, μια μοναδική βιωματική εμπειρία, έχοντας την αίσθηση ότι ζουν μέσα στην πραγματική ατμόσφαιρα εκείνης της μέρας της δίκης, κι όπου ο Σωκράτης και ο Μέλητος ενσαρκώνονται μπροστά τους ζωντανά.

Θέατρο Άλσους «Μελίνα Μερκούρη», ώρα 9.00μ.μ

___________________________________________________________________

02/09 Θέατρο Carlo Collodi Πινόκιο κοίτα, η µύτη του µεγαλώνει !

Οι μαγικές σβούρες παρουσιάζουν τον « ΠΙΝΟΚΙΟ » του Κάρλο Κολόντι.

Μια συμβολική , χιουμοριστική αναπαράσταση του κόσμου.

Η ιστορία του διάσημου, μικρού, ανυπάκουου ψεύτη με τη ζεστή καρδιά και το κοφτερό μυαλό.

Ο μαστρο-Τζεπέτο από ένα κούτσουρο φτιάχνει έναν ξύλινο κούκλο. Ο Πινόκιο ανυπάκουος το σκάει και βρίσκεται στο δρόμο τον γεμάτο πειρασμούς . Εκεί θα μάθει τη ζωή , θα χαρεί την ελευθερία του. Έχει στο πλάι του τη φωνή της λογικής ,

τον Γρύλλο. Κάθε του βήμα κι ένα μάθημα ζωής . Στο τέλος με τη βοήθεια της Γαλάζιας Νεράιδας, μεταμορφώνεται σε αληθινό αγόρι , και περνά στην ενήλικη ζωή.

Η μουσική και τα τραγούδια της παράστασης προέρχονται από τη διάσημη Ιταλική Σχολή. Τα παιδιά θα «ταξιδέψουν» με μελωδίες Ιταλών Μουσουργών αλλά και με παραδοσιακά τραγούδια από τη Νάπολη μέχρι την Κάτω Ιταλία.

Θέατρο Άλσους «Μελίνα Μερκούρη», ώρα 9.00μ.μ

05/09 Θέατρο Κοκοµπλόκο

Η θεότρελη, ανατρεπτική, ξεκαρδιστική κωμωδία της χρονιάς “Κόκο…Μπλόκο” έρχεται να ταράξει τα ήσυχα βράδια του καλοκαιριού σας! Τι συμβαίνει οταν ο Μάνος, ο Πάνος, η Άνια, η Μάνια, η Βάνια και η Μαρίνα βρίσκονται στη Φολέγανδρο; Ασταμάτητες παρεξηγήσεις και ανατροπές μέχρι το τέλος. 6μελής θίασος, μπαλέτα και δελφίνια!!!

Θέατρο Άλσους «Μελίνα Μερκούρη», ώρα 9.00μ.μ

07/09 Μουσική

Ευανθία Ρεµπούτσικα – ΕΛΛΗ ΠΑΣΠΑΛΑ

Θέατρο Άλσους «Μελίνα Μερκούρη», ώρα 9.00μ.μ