Με τα εγκαίνια του 2ου ορόφου στις 21 Μαΐου του 2016 η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας ολοκλήρωσε την αξιοποίηση του 1.000.000$ που παρέλαβε με το βραβείο «Πρόσβαση στη Γνώση» τον Αύγουστο του 2010 στο Γκέτενμποργκ, στο Παγκόσμιο Συνέδριο των Βιβλιοθηκών. Τελευταίος σταθμός στο πενταετές πλάνο αξιοποίησης των χρημάτων ήταν η ανακαίνιση του 2ου ορόφου. Ο σχεδιασμός και η μελέτη του έργου της ανακαίνισης έγιναν από το αρχιτεκτονικό γραφείο Sparch SAKELLARIDOU / PAPANIKOLAOU ARCHITECTS (www.sparch.gr) . Το αρχιτεκτονικό έργο του γραφείου έχει διεθνή αναγνώριση με σημαντικά βραβεία αρχιτεκτονικής, πολλαπλές συμμετοχές σε διεθνείς εκθέσεις, δημοσιεύσεις και παρουσιάσεις σε διαλέξεις. Για τη μελέτη αυτή το γραφείο συνεργάσθηκε με τους:
Γ. Νικολαΐδης, Ι. Λαβασάς Πολιτικοί Μηχανικοί, Σαμαράς & Συνεργάτες Σύμβουλοι Μηχανικοί, Θ.Τιμαγένης, Σύμβουλος Ακουστικής Μελέτης, Ε.Ντεκώ, Σύμβουλος Θεατρικού Φωτισμού, Bon Studio-Θ. Σβορώνος, Σύμβουλος Εικόνας-Ήχου, Beetroot Design Group, Σύμβουλοι Γραφιστικών
Κατασκευή: Core Construction
Τεχνικός Σύμβουλος ΔΚΒΒ: Τάσος Παπαδόπουλος
Πρόταση της αρχιτεκτονικής επέμβασης αποτέλεσε η αναμόρφωση – ανακαίνιση των τριών χωρικών και λειτουργικών ενοτήτων, ήτοι, του Φουαγιέ, της Αίθουσας Εκδηλώσεων και των Γραφειακών Χώρων, καθώς και των λοιπών βοηθητικών χώρων των επιμέρους ενοτήτων του Β΄ ορόφου της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας.
Η αρχιτεκτονική επέμβαση είχε στόχο την δημιουργία ενός νέου χώρου με ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, όπου η πολλαπλότητα των χρήσεων που θα φιλοξενεί να συνδιαλέγεται αρμονικά με την αισθητική της απλότητας και της ευελιξίας.
Κατά συνέπεια, η επιλογή, τόσο των αρχιτεκτονικών στοιχείων, όσο και του ειδικού σταθερού και κινητού εξοπλισμού είχαν σκοπό την ανάδειξη του χώρου ως κέντρου διάδρασης, ως χώρου εργασίας και ως ενεργού κέντρου μάθησης και δημιουργικότητας.
Στον κεντρικό χώρο υποδοχής, το Φουαγιέ, διαμορφώθηκε το καθιστικό για την φιλοξενία συναντήσεων, παρουσιάσεων, σεμιναρίων ή και ιδιαίτερων εκδηλώσεων σε συνδυασμό με αυτές που φιλοξενεί η Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων. Ενδεικτικά αναφέρεται η δυνατότητα φιλοξενίας ενός μικρού μουσικού σχήματος, η διεξαγωγή σεμιναρίων μαγειρικής, ή η υποστήριξη φιλοξενίας δεξιώσεων.
Η Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων, με δυνατότητα έως 80 καθισμάτων, αποτελεί τον βασικό χώρο πολλαπλών εκδηλώσεων. Ο χώρος αναβαθμίστηκε τόσο αισθητικά, όσο και ακουστικά, ενώ ταυτοχρόνως εξοπλίστηκε με σύγχρονες εγκαταστάσεις ειδικού φωτισμού, ήχου και εικόνας, ώστε να καλύπτει με ευελιξία και υψηλές προδιαγραφές τις ανάγκες εναλλακτικών δράσεων σχετικών με την κίνηση, την εικόνα και τον λόγο.
Ταυτόχρονα προβλέφθηκε η δυνατότητα ενοποίησης της Αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων με τον χώρο του Φουαγιέ, ώστε να ενισχυθεί τη δυνατότητα ανάπτυξης πολλαπλών διαδραστικών προγραμμάτων.
Κάθε νέα κατασκευή και επιλογή υλικών, μελετήθηκε ώστε να δημιουργείται ένα σωστό ακουστικό περιβάλλον, ώστε οι χρήστες να μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους ή να εργάζονται χωρίς να ενοχλούν ή να ενοχλούνται από τους υπόλοιπους.
Ο ειδικός φωτισμός, ο γενικός, ο θεατρικός και ο δυναμικός φωτισμός, μελετήθηκε ώστε να καλύπτει δρώμενα παραστατικών τεχνών, όπως μικρές συναυλίες και μουσικά σχήματα, μικρές παραστάσεις θεάτρου και χορού.
Τέλος ο χώρος, αναβαθμίστηκε και εξοπλίστηκε με σταθερή οθόνη προβολής . Η ανακαίνιση του 2ου ορόφου άρχισε τον Σεπτέμβριο του 2015 και ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2016 με την αγορά του εξοπλισμού που αποκτήθηκε με τη συμβολή δωρητών με την εκστρατεία «Μαζί θα ανάψουμε τα Φώτα».