Άρχισε η επιχείρηση εκκένωσης του προσφυγικού καταυλισμού στην Ειδομένη.

Στην επιχείρηση θα λάβουν μέρος περίπου 1.400 αστυνομικοί, με την κυβέρνηση πάντως να επισημαίνει ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί βία έναντι των περίπου 8.400 προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στο σημείο.

Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης, η επιχείρηση αναμένεται να διαρκέσει έως το τέλος της εβδομάδας. Οι πρόσφυγες θα μεταφερθούν σε θέσεις που δημιουργήθηκαν για αυτό τον σκοπό σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η επιχείρηση θα αρχίσει από την σιδηροδρομική γραμμή, η οποία παραμένει κλειστή εδώ και δύο μήνες, με ανυπολόγιστες οικονομικές συνέπειες στον τομέα των μεταφορών.

Ελικόπτερο της Αστυνομίας πετά πάνω από τον καταυλισμό, λεωφορεία βρίσκονται στο σημείο ώστε να μεταφέρουν τους πρόσφυγες και μετανάστες σε οργανωμένες δομές.

Η είσοδος των δημοσιογράφων έχει απαγορευτεί για την ώρα, με αποτέλεσμα να παραμένουν στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Ευζώνων.

Ερωτηθείς για ποιο λόγο απαγορεύτηκε η πρόσβαση δημοσιογράφων στο χώρο, ο κ. Κυρίτσης απέδωσε την απόφαση στην Αστυνομία, αρνούμενος ότι πρόκειται για κυβερνητική γραμμή. Πρόκειται για «τοπικό» θέμα, είπε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, η Αστυνομία έκρινε ότι τις πρώτες ώρες της επιχείρησης, όταν θα μεταφέρονται άνθρωποι από τα αντίσκηνά τους, είναι προτιμότερο να μην υπάρχουν τηλεοπτικά συνεργία στο χώρο.