Την ύστατη… μάχη ετοιμάζονται να δώσουν στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να πετύχουν ένα πιο φιλικό για τους φορολογούμενους ημερολόγιο πληρωμής του φετινού εκκαθαριστικού. Η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να ανοίξει μέσα στα επόμενα 24ωρα και ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό πως θα πληρωθεί ο φόρος που θα προκύψει στα χρεωστικά εκκαθαριστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, έχει ουσιαστικά εγκαταλειφθεί η αρχική πρόθεση για εκκίνηση πληρωμής του φόρου για όλους τους φορολογούμενους από τον Απρίλιο ή το Μάιο και πλέον γίνεται παζάρι με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών να πληρωθεί ο φόρος σε περισσότερες δόσεις από τον Ιούλιο και μετά.

Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση που έχει υποβάλει το υπουργείο Οικονομικών στα τεχνικά κλιμάκια προβλέπει ότι η πληρωμή του φόρου εισοδήματος θα ξεκινήσει από τον Ιούλιο και θα ολοκληρωθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις στο τέλος Δεκεμβρίου. Η ίδια πρόταση προβλέπει ότι προαιρετικά οι φορολογούμενοι που θα υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση έως το τέλος Απριλίου θα μπορούν να ξεκινήσουν την πληρωμή του φόρου, εφόσον το επιθυμούν, νωρίτερα, δηλαδή από τον Μάιο και να μετριάσουν έτσι το μηνιαίο βάρος τούς επόμενους μήνες.

Οι θεσμοί δεν έχουν ακόμη απαντήσει στην τελευταία ελληνική πρόταση και έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες τελικά το εκκαθαριστικό του φόρου εισοδήματος να πληρωθεί όπως και πέρυσι, δηλαδή σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, τον Ιούλιο, τον Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο.

Ανοικτό είναι, επίσης, το ενδεχόμενο να ξεκινήσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και να μην γίνεται αυτόματη βεβαίωση του φόρου, αλλά μόνο η εκκαθάριση μέχρι να ξεκαθαριστεί και το ημερολόγιο της πληρωμής του φόρου.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος καταργήθηκε η έκπτωση φόρου 2% για όσους φορολογούμενους εξοφλούν εφάπαξ το σύνολο του φόρου που βεβαιώνεται με το εκκαθαριστικό.

Του Σπύρου Δημητρέλη