Με αφορμή την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, η Κ.Ε.Π.Α. Δ. Βέροιας πραγματοποιεί εκδήλωση – διάλεξη, η οποία εντάσσεται στον ευρύτερο κύκλο ιστορικών διαλέξεων «Βραδιές Ιστορίας» του Κέντρου Τοπικής Ιστορίας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 22 Μαρτίου 2016, ώρα 19:30 στην Αντωνιάδεια Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Προσκεκλημένη εισηγήτρια είναι η κα Δήμητρα Κουκίου, ιστορικός, προϊσταμένη της βιβλιοθήκης και της συλλογής χαρακτικών του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου Αθηνών, η οποία θα αναπτύξει το θέμα: “Οι Ευρωπαίοι φιλέλληνες αποτυπώνουν τους πρωταγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης”.

 

Το θέμα:

Ο Αγώνας του 1821 για εθνική ελευθερία, τα πάθη των Ελλήνων και οι διαδοχικές νίκες τους, καθώς και το αίσθημα της χριστιανικής αλληλεγγύης ενάντια στους Οθωμανούς, κατέκτησαν το ευρωπαϊκό πνεύμα και αποτέλεσαν πηγές καλλιτεχνικής έμπνευσης.

Ειδικότερα στη ζωγραφική, η απεικόνιση των πολεμικών γεγονότων της Ελληνικής Επανάστασης και των προσώπων που έλαβαν μέρος σε αυτά αποκτά πολιτικό περιεχόμενο και γίνεται επαναστατική προκήρυξη και διαμαρτυρία απέναντι στο αντιδραστικό κλίμα των απολυταρχικών κυβερνήσεων της Ευρώπης. Στη συνέχεια η χαρακτική τέχνη έπαιξε σημαντικό ρόλο στη μετάδοση των ιδεών του καλλιτέχνη προς το κοινό, στη διάδοση της φιλελληνικής ιδέας και στην οικονομική ενίσχυση του αγωνιζόμενου έθνους.

Η λιθογραφία, σε αντίθεση με το ζωγραφικό έργο, είναι εύκολη στη διακίνησή της, οικονομικά προσιτή και κυρίως προσφέρει τη δυνατότητα αναπαραγωγής σε πολλαπλά αντίτυπα. Τέτοιου είδους τυπώματα κυκλοφόρησαν από την αρχή του Αγώνα είτε ως σκίτσα σε έντυπα της εποχής, είτε ως αναπαραγωγές από έργα γνωστών ζωγράφων. Ως εκ τούτου επέδρασαν στην καθιέρωση της Εικονογραφίας του Αγώνα, επιβάλλοντας συγκεκριμένα θέματα και μοτίβα που αφορούν στις πολεμικές σκηνές και στην προσωπογραφία.

Μεταξύ των καλλιτεχνών που δραστηριοποιήθηκαν τη συγκεκριμένη περίοδο συγκαταλέγονται και οι: Adam Friedel, Giovanni Boggi και Karl Kraseizen. Οι τρεις καλλιτέχνες επιχειρούν να αποδώσουν στα έργα τους τα ακριβή φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά και την ψυχοσύνθεση των προσώπων που σχεδιάζουν.

Η κυκλοφορία των έργων τους ενδυνάμωσε το φιλελληνικό ρεύμα της εποχής, ενώ ταυτόχρονα η μεγάλη εμπορική επιτυχία τους, παρέσυρε και άλλους καλλιτέχνες να επιδοθούν στην απεικόνιση ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης. Είναι αξιομνημόνευτο ότι οι Ευρωπαίοι καλλιτέχνες εξιδανίκευσαν τα άτομα και τα εξωτερικά τους χαρακτηριστικά για να πάρουν με το μέρος τους στην υπόθεση του Ελληνικού Ζητήματος όχι μόνο τα φιλελεύθερα πνεύματα που έτσι κι αλλιώς ήταν δεδομένα υπέρ, αλλά κυρίως τα μεγάλα αστικά, κατά κύριο λόγο, στρώματα στα οποία είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους για οικονομική ενίσχυση. Ως εκ τούτου οι Έλληνες ήρωες, των οποίων οι φυσιογνωμίες παρουσιάζονται μέσα από την ευρωπαϊκή τέχνη με ατσαλάκωτες στολές και πολυποίκιλτο οπλισμό, αποπνέουν ευγένεια και δυναμισμό. Εκτός από ήρωες στη μάχη είναι πάνω από όλα κληρονόμοι ενός μεγάλου πολιτισμού, με κοινωνική και ηθική υπόσταση, ασύγκριτα ανώτερη από εκείνη των αλλόθρησκων κατακτητών τους.