Δεκαεφτά μεταλλωρύχοι δολοφονήθηκαν κοντά σε ένα κοίτασμα χρυσού με σφαίρα στο κεφάλι, σε μια υπόθεση που έχει σοκάρει τη Βενεζουέλα.

Οι δολοφονίες έριξαν φως στους μακροχρόνιους πολέμους μεταξύ συμμοριών στην τεράστια και απόμακρη περιοχή της ζούγκλας κοντά στα σύνορα με τη Γουιάνα και τη Βραζιλία που είναι γεμάτη από παράνομα ορυχεία.

Η κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο επιρρίπτει την ευθύνη στις τοπικές συμμορίες, που δρουν με τη συμμετοχή ξένων παραστρατιωτικών, ενώ η αντιπολίτευση κατηγορεί τοπικές δυνάμεις ασφάλειας για σύμπραξη.

Οι μεταλλωρύχοι εξαφανίστηκαν στις 4 Μαρτίου, ξεσηκώνοντας τις οικογένεις της κωμόπολης Τουμερέμο οι οποίες διαμαρτύρονταν επί μέρες, προτού βρεθούν τα πτώματα των συγγενών τους αυτή την εβδομάδα σε ομαδικό τάφο.

«Εκτελέστηκαν όλοι με πιστόλια, 16 στο κεφάλι και ένας στο θώρακα» είπε η ανώτατη εισαγγελέας Λουίζα Ορτέγκα στους δημοσιογράφους.

Συνελήφθηκαν τέσσερα άτομα με διασυνδέσεις στο έγκλημα ενώ αναζητείται ένας άντρας από το Εκουαδόρ ο οποίος θεωρείται ο εγκέφαλος της συμμορίας.