Αρχική Κοινωνία Kαζάνι που “βράζει” η Ειδομένη

Kαζάνι που “βράζει” η Ειδομένη

Με “καζάνι που βράζει” μοιάζει η Ειδομένη όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι πάνω από 10.000 πρόσφυγες. Ασφυξία παρατηρείται και σήμερα στον Πειραιά καθώς συνεχίζονται οι αφίξεις πλοίων από τα νησιά. Την ίδια ώρα “στενεύει” κι άλλο ο βαλκανικός διάδρομος για τους πρόσφυγες.

Από τις 12 τα μεσάνυχτα ως τις 2 τα ξημερώματα οι αρχές της γειτονικής χώρας άνοιξαν το σημείο διέλευσης και δέχτηκαν μόλις 70 άτομα, ενώ η ροή ξανάρχισε λίγο μετά τις 6 σήμερα το πρωί και ως τις 9, οπότε και ξανάκλεισε η “στρόφιγγα”, πέρασαν άλλα 100 άτομα.

Οι ρυθμοί, με τους οποίους οι πρόσφυγες περνούν στην απέναντι πλευρά των συνόρων είναι ιδιαίτερα αργοί, την ίδια ώρα που ο καταυλισμός στην ουδέτερη ζώνη “βουλιάζει”.Στο μεταξύ, κανονικά διεξάγονται από χθες το απόγευμα τα δρομολόγια των εμπορευματικών αμαξοστοιχιών.
Χθες, μία γυναίκα μέσης ηλικίας φέρεται να προσπάθησε να αυτοπυρποληθεί, βάζοντας φωτιά στο μαντήλι της. Σύμφωνα με μαρτυρίες, η γυναίκα ήταν σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση και υπέστη νευρικό κλονισμό.Την ίδια στιγμή η ασφυξία διατηρείται και στον Πειραιά όπου τα ξημερώματα, στο λιμάνι κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “Αριάδνη”, μεταφέροντας 829 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη. Το πλοίο παρέλαβε 519 άτομα από τη Μυτιλήνη και 310 από τη Χίο.

Εντός της ημέρας αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “blue star 2” με 187 μετανάστες και πρόσφυγες. Το πλοίο παρέλαβε 62 μετανάστες και πρόσφυγες από την Κω και 125 από τη Λέρο.

Μέχρι στιγμής ο ΟΛΠ έχει διαθέσει τρεις επιβατικούς σταθμούς(Ε-1, Ε2, Ε3) για τη φιλοξενία των μεταναστών και προσφύγων αλλά και την Πέτρινη Αποθήκη. Όπως τονίζουν στελέχη του οργανισμού, σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη, αναμένεται να δοθεί προς φιλοξενία και ο επιβατικός σταθμός του ΟΛΠ που βρίσκεται στην πύλη Ε-7.

“Στενεύει” κι άλλο ο βαλκανικός διάδρομος

Σημειώνεται ότι χθες στη δεύτερη συνάντηση των αρχηγών αστυνομίας τεσσάρων χωρών των δυτικών Βαλκανίων (Σλοβενία, Κροατία, Σερβία, ΠΓΔΜ) και της Αυστρίας, που πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι συμφωνήθηκε να γίνει ακόμη πιο αυστηρός ο έλεγχος των συνόρων για να αποτραπούν φαινόμενα παράνομης εισόδου μεταναστών και προσφύγων.

Η συνάντηση ήταν συνέχεια εκείνης που πραγματοποιήθηκε στο Ζάγκρεμπ στις 18 Φεβρουαρίου, οπότε είχε συμφωνηθεί ο κοινός έλεγχος των προσφύγων στην Γευγελή (στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ) και ο περιορισμός του αριθμού τους με βάση τις ποσοστώσεις που αποφάσισε η Αυστρία.