Η είδηση της απιστίας μέσα στη σχέση ή στο γάμο είναι σίγουρα μια σοκαριστική και επώδυνη διαδικασία που χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και από τους δυο για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί.

Το αρχικό ερώτημα που ταλανίζει αυτόν που υπόκειται στο πλήγμα της είναι αν ευθύνεται ο ίδιος/α για αυτό και τι ακριβώς έφταιξε. Αυτό είναι ένα ερώτημα που δεν έχει μια απλή απάντηση στο τι ακριβώς ωθεί τον/τη σύντροφο να απιστήσει. Μπορεί να αποτελεί την κορυφή στο παγόβουνο άλλων προβλημάτων μέσα στο γάμο ή τη σχέση, μπορεί να σχετίζεται με το παρελθόν ή την ιστορία του άλλου και το πώς συνδέεται με τον σημαντικό άλλο ή μπορεί να είναι εντελώς άσχετο γεγονός με το γάμο και να αφορά προσωπικές ανασφάλειες ή τη φάση ζωής του/της συντρόφου.

Οι πρώτες αντιδράσεις του απατημένου είναι να νιώσει συναισθήματα προδοσίας, θυμού, στενοχώριας, έλλειψης εμπιστοσύνης, αβεβαιότητας, σύγχυσης, τα οποία βέβαια είναι φυσιολογικό να υπάρχουν όλα μαζί ή κάποιο από αυτά να κυριαρχεί ή να εναλλάσσονται. Είναι πολύ σημαντικό να επιτρέψει κάποιος να βιώσει αυτά τα συναισθήματα και να μην προβεί σε γρήγορες αποφάσεις, όπως να σώσει ή να βγει από το γάμο ή τη σχέση.

Τα συναισθήματα αυτά είναι πιθανόν να κρατήσουν αρκετό διάστημα, ανάλογα με την ποιότητα, τη διάρκεια της σχέσης, αν υπάρχουν παιδιά, την ηλικία των συντρόφων. Πιθανόν μια απιστία σε μεγάλη ηλικία να έχει διαφορετικό αντίκτυπο στο ζευγάρι και τον απατημένο από ότι σε μια νεότερη ηλικία.

Η σύγχυση, το μπέρδεμα, η έλλειψη εμπιστοσύνης δεν θα φύγουν εύκολα, παρόλο που κάποιος παίρνει την απόφαση να σώσει το γάμο ή τη σχέση του. Η άρνηση, η θλίψη , ο θυμός, η στενοχώρια και η αποδοχή είναι κάποια από τα στάδια που πιθανόν κάποιος να χρειαστεί να βιώσει προτού αποφασίσει με ποιο τρόπο και εάν θέλει να επιστρέψει ξανά πίσω. Σίγουρα, κάποια πράγματα ή πεποιθήσεις για το γάμο ή τον σημαντικό άλλον έχουν χαθεί.

Πολλές φορές, η έλλειψη εμπιστοσύνης είναι τόσο μεγάλη που δεν επιτρέπει στο άτομο να συνεχίσει την κοινή του πορεία με αυτόν που έκανε την απιστία.

Αρχικά, και πριν αποφασίσει κάποιος πώς να διαχειριστεί το γάμο του ή τη σχέση του μπορεί να ακολουθήσει κάποια βήματα που έχουν κατά καιρούς βοηθήσει άλλους ανθρώπους με παρόμοια εμπειρία:

  • Φροντίδα της σωματικής υγείας: καλό είναι να δοθεί έμφαση στη φροντίδα της διατροφής τρώγοντας υγιεινά, ή της άσκησης, αφού μπορεί να παρουσιαστούν σωματικές αντιδράσεις όπως έλλειψη όρεξης για φαγητό, αϋπνία ή υπερβολικός ύπνος, κόπωση, διάρροια, ναυτία κλπ.
  • Η διατήρηση της ισορροπίας στην καθημερινή ζωή : καλό είναι να συνεχίσει κάποιος το πρόγραμμα που είχε και πριν, όπως την εργασία του ή άλλες δραστηριότητες που είχε και να μην τις αφήσει λόγω της κατάστασης.
  • Να κάνει όλες τις ερωτήσεις που θέλει στο σύντροφό του:
    Καλό είναι να γίνει συζήτηση σε ήρεμους τόνους για το τι συνέβη παρόλο που είναι σημαντικό να καταλάβει ότι ο/η άλλος μπορεί να μη θέλει να του δώσει όλες τις λεπτομέρειες ή να μην καταλαβαίνει ούτε και ο ίδιος/α γιατί το έκανε.
  • Αξιολόγηση της απιστίας: ήταν της μιας βραδιάς, ήταν μια παράλληλη σχέση που κράτησε αρκετό διάστημα, ήρθε στη φάση ενός γάμου που ούτως ή άλλως θα τελείωνε, ήταν στα πλαίσια μιας σεξουαλικής εξάρτησης ή αντιποίνων;
  • Βοήθεια από ειδικό, είτε γιατί μπορεί κάποιος να βιώνει στρες που δεν μπορεί να διαχειριστεί αφού όλη αυτή η κατάσταση μπορεί να δημιουργεί ένταση ή εκνευρισμό στην καθημερινότητά του ή ακόμα και κατάθλιψη, είτε για να δει πώς θα προχωρήσει στην επαναδιαπραγμάτευση της σχέσης και την καινούργια μορφή που αυτή θα έχει ή πώς θα διαχειριστεί τον αποχωρισμό/διαζύγιο.

Γράφει: Πετράκη Άννα
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια ειδικευμενη σε θέματα σεξουαλικής Υγείας