Δραματικά αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων από την βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα.

Τουλάχιστον 28 νεκροί και 61 τραυματίες είναι ο έως τώρα τραγικός επίσημος απολογισμός της επίθεσης, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της τουρκικής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη Μεχμέτ Κιλιτσλάρ, η έκρηξη φαίνεται να προκλήθηκε όταν παγιδευμένο αυτοκίνητο ανατινάχτηκε κοντά σε οχηματοπομπή στρατιωτικών οχημάτων, με κυβερνητικά στελέχη να κάνουν λόγο για τρομοκρατική ενέργεια. Δεν είναι γνωστό αν οι νεκροί είναι στρατιώτες ή και πολίτες.

Η επίθεση ανάγκασε τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου να ακυρώσει την προγραμματισμένη αυριανή επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, όπου θα λάμβανε μέρος σε άτυπη μίνι-σύνοδο Κορυφής με αντικείμενο το προσφυγικό αλλά και σε τριμερή συνάντηση με τον έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα και την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο, η επίσκεψη στην βελγική πρωτεύουσα αναβλήθηκε για άγνωστη ημερομηνία.

Το χτύπημα έλαβε χώρα περίπου 300 μέτρα από την τουρκική Βουλή, και σε μικρή απόσταση από την έδρα της προεδρίας και τα αρχηγεία των τριών Όπλων των ενόπλων δυνάμεων. Σύμφωνα μάλιστα με την εφημερίδα Hurriyet, την ώρα που στο προεδρικό μέγαρο βρισκόταν σε εξέλιξη συνεδρίαση για θέματα ασφαλείας υπό τον πρόεδρο Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι Αρχές έχουν επιβάλει απαγόρευση στη μετάδοση ανεπίσημων πληροφοριών.

Ο χαμός στην Άγκυρα έρχεται τη στιγμή που η Τουρκία βρίσκεται βαθιά μπλεγμένη στην συριακή κρίση, βομβαρδίζοντας επί μέρες τις θέσεις των κούρδων ανταρτών της βόρειας Συρίας. Μάλιστα, η Άγκυρα έχει διαμηνύσει ότι είναι υπέρ μίας χερσαίας επέμβασης στη Συρία, αλλά μόνο εφόσον υποστηρίζεται από συμμάχους της.

Νωρίτερα σήμερα, ο κ. Ερντογάν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των τουρκικών αντίμετρων εναντίον των σύρων κούρδων, εάν χρειαστεί. Πάντως, έως τώρα δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση.

Η Τουρκία έχει γίνει στόχος σειράς τρομοκρατικών επιθέσεων κατά τους τελευταίους μήνες λόγω της εμπλοκής της στη συριακή κρίση.

Το πλέον πολύνεκρο χτύπημα στην ιστορία της χώρας έλαβε πάλι στην Άγκυρα στις αρχές Οκτωβρίου, όταν περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά από διπλή βομβιστική επίθεση του Ισλαμικού Κράτους έξω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης.