Με υψηλούς τόνους, και ερμηνευτικές ακροβασίες όσον αφορά το Σύνταγμα, επιχείρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να απαντήσει στα ερωτήματα σύσσωμης της αντιπολίτευσης για την αντισυνταγματικότητα της τροπολογίας για τις τηλεοπτικές άδειες, (αριθμός καναλιών, υπερεξουσίες στον υπουργό Επικρατείας και την κυβερνητική πλειοψηφία, υποβάθμιση του ΕΣΡ κα). Η τροπολογία έχει ενταχθεί στο ν/σ για την κύρωση της συμφωνίας συνεργασία Ελλάδας – Λευκορωσίας για τις οδικές και εμπορευματικές μεταφορές. Παράλληλα ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η ίδια η κυβέρνηση θα ζητήσει η ίδια ονομαστική ψηφοφορία επί του θέματος.

Επικαλούμενος την στήριξη από το λαό τρεις φορές το περασμένο έτος ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να προσπεράσει τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, δηλώνοντας στην αντιπολίτευση ότι είναι λαϊκή επιταγή «να συγκρουστούμε με τα κατεστημένα είτε το θέλετε είτε δεν το θέλετε.»

Δήλωσε ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν φέρνει την τροπολογία εσπευσμένα αλλά και ότι άργησε. «Θέλουμε να μπει τάξη δεν έχουμε νόμιμη λειτουργία στα ιδιωτικά ΜΜΕ» ισχυρίστηκε, μιλώντας για «θεσμική εκτροπή».

Ο πρωθυπουργός έκανε επίσης λόγο για «διαπλοκή και για υπόγειες διαδρομές της πολιτικής εξουσίας που τρέφει τη μιντιακή εξουσία η οποία προσφέρει απλόχερη υποστήριξη στην πολιτική για να αναπαράγεται το ίδιο σαθρό οικοδόμημα που αποτελεί μια από βασικές αιτίες που η Ελλάδα έφτασε εδώ που έφτασε.»

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τα ΜΜΕ ότι συντηρούνταν από τράπεζες για να στηρίζουν πολιτικά χρεοκοπημένες κυβερνήσεις και πολιτικά, και όχι μόνο, χρεοκοπημένα κόμματα με αντάλλαγμα διευκολύνσεις σε επιχειρήσεις των ιδιοκτητών των ΜΜΕ σε προμήθειες, εργολαβίες, ευνοϊκή δανειοδότηση.

«Κάνετε πλάτες στα κανάλια. Πουλάτε εκδούλευση, τούς υπόσχεστε ότι θα καταφέρετε να μας εμποδίσετε» κατηγόρησε την αντιπολίτευση.

Παρομοίασε δε το διαγωνισμό με «απεριόριστο αριθμό αδειών σα να προσπαθείς να πουλήσεις άμμο στην έρημο και πάγο στο Βόρειο πόλο». Υποστήριξε μάλιστα ότι με την εξαίρεση της Ιταλίας, σε όλες τις άλλες χώρες με παρόμοιο πληθυσμό έχουν μόλις δύο τηλεοπτικές άδειες, και στην Ισπανία πέντε και τη Γαλλία πέντε και τη Γερμανία μόλις έξι. «Η Ελλάδα θα παραμείνει στην ΕΕ, αλλά δεν θα γίνει μπανανία» είπε.

Νωρίτερα, απορρίφθηκαν οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.